Σε εξέλιξη η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις - Live αναμετάδοση

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, συνχίζεται σήμερα, με τις τοποθετήσεις των υπουργών και βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. 

Νωρίς το μεσημέρι πρόκειται να εξειδικεύσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα στους τομείς τους, οι υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής Κ. Πιερρακάκης και Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, ενώ το απόγευμα αναμένεται να περιγράψει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τον τομέα της Υγείας ο υπουργός Β. Κικίλιας.

Δείτε Live:

Τα τεκταινόμενα μέχρι στιγμής:

Βορίδης: Η θέση της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι ξεκάθαρη και συνεπής από την αρχή μέχρι το τέλος, εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό και αυτήν τη στάση θα τηρήσουμε

«Η θέση της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι ξεκάθαρη και συνεπής από την αρχή μέχρι το τέλος. Η στάση αυτή εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό και αυτήν τη στάση θα τηρήσουμε», διεμήνυσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, με αφορμή παρέμβαση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ για «πολιτική κωλοτούμπα».

Ο κ. Βορίδης, αφού ανέφερε πως η ΝΔ ό,τι έλεγε προεκλογικά λέει και σήμερα, απευθύνθηκε στον Κυριάκο Βελόπουλο λέγοντας πως το κόμμα του που ζητούσε την ακύρωση της Συμφωνίας έλαβε 3% στις εκλογές, η θέση της ΝΔ είναι αυτή που κρίθηκε και εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό. «Λέγαμε ότι η ακύρωση -έτσι όπως μας έχουν παγιδεύσει από αυτή την κάκιστη συμφωνία- θα οδηγήσει σε ακόμη χειρότερα και δυσμενέστερα αποτελέσματα. Και λέμε ότι θα προσπαθήσουμε να απαμβλύνουμε τις συνέπειες της Συμφωνίας. Στα όρια των δυνατοτήτων μας, συνδέοντας δηλαδή την ευρωπαϊκή τους πορεία με την απάμβλυνση αυτών των δυσμενών συνεπειών» είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Απέναντι στην προσωπική «πρόκληση» του Κ. Βελόπουλου, αν θα υπογράψει την πρόταση του κόμματός του για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο διάπραξης εσχάτης προδοσίας από τον Νίκο Κοτζιά, ο Μάκης Βορίδης απάντησε: «Εγώ τη Συμφωνία την καταψήφισα, όπως και η ΝΔ. Επειδή εγώ γνωρίζω καλά νομικά, ξέρω τι είναι η εσχάτη προδοσία. Εσείς να τα ξαναδιαβάσετε αυτά. Γι αυτό όχι σε μένα αυτά».

Δραγασάκης: Η κυβέρνηση να σεβαστεί το έργο που της παραδόθηκε

«Προφανώς δεν έχουμε αυταπάτες. Ούτε ο λαός έχει αυταπάτες. Ξέρουμε ότι η ΝΔ είναι δέσμια του παρελθόντος της, είναι δέσμια των ταξικών προτιμήσεων και επιλογών της, είναι δέσμια των ιδεολογικών νεοφιλελεύθερων παρωπίδων της», ανέφερε, μιλώντας στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας Γιάννης Δραγασάκης. Ο κ. Δραγασάκης πρόσθεσε όμως πως ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν θα ασκεί αδιάλειπτα αντιπολίτευση σε εκείνα που τον χωρίζουν από την κυβέρνηση αλλά και, όπου είναι αναγκαίο και εφικτό, θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα συνεργασίας και συναίνεσης, υπό τη στοιχειώδη προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί το έργο που της παραδόθηκε.

Η ανάπτυξη 4%

«Άκουσα με προσοχή την προγραμματική ομιλία του κ. πρωθυπουργού και διαπίστωσα ότι δεν είχε ούτε μια λέξη να πει, για αυτό που αποτελούσε τον πυρήνα του εκλογικού του, προγράμματος, δηλαδή τη μείωση των πλεονασμάτων και την επίτευξη ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης 4%. Δεν ξέρω αν είναι παράλειψη, αλλά είναι σημαντικό στοιχείο, διότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης το είχε συνδέσει με τον στόχο της ανάπτυξης 4%, τις συντάξεις, τα εισοδήματα και τους μισθούς. Η αναφορά σε αυτό τον ρυθμό ανάπτυξης δεν είχε καμία βάση, ήταν ένα προεκλογικό τέχνασμα, ήταν μια καθόλου αθώα απάτη», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Οι επενδύσεις

Αναφερόμενος στην πολιτική για την προσέλκυση επενδύσεων, ο κ. Δραγασάκης είπε πως όσο και αν ψάξει ο νέος υπουργός δεν θα βρει στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης λιμνάζουσες επενδύσεις, ούτε θα βρει μαγικές συνταγές που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε και δεν χρησιμοποίησε. «Αντιθέτως, θα βρει στο υπουργείο πολιτικές και σχέδια νόμου τα οποία, εφόσον τα προχωρήσει, μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη και μάλιστα να τη στρέψει σε κατευθύνσεις εξωστρέφειας, βιωσιμότητας και δικαιοσύνης», είπε ο κ. Δραγασάκης και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει:

• την ψήφιση νομοσχεδίων που είναι έτοιμα αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση δεν πρόλαβε να ψηφίσει, δηλαδή την αναβάθμιση του ΓΕΜΗ, τις μικροπιστώσεις, για πολυετείς προϋπολογισμούς για τις δημόσιες επενδύσεις, για τα πολυετή αναπτυξιακά προγράμματα,

• την υλοποίηση ψηφισμένων νόμων, που έχει ψηφίσει και η ΝΔ, δηλαδή, την υλοποίηση των διαδικασιών για τη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, τη λειτουργία των επενδυτικών ταμείων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον αγροτικό κόσμο. Τη δομή για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με τα επιμελητήρια,

• τον σχεδιασμό για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027,

• την αναπτυξιακή στρατηγική που «δεν είναι κομματικό αλλά συλλογικό επίτευγμα για τη χώρα που, μετά από δεκαετίες άναρχης και άνισης ανάπτυξης, έχει σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης της Ελλάδας, που έχει και τη συγκατάθεση των ευρωπαϊκών θεσμών». «Μην κάνετε το λάθος να την εγκαταλείψετε, επικαιροποιήστε τη», δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Σκουρλέτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί ανάχωμα στη νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές, θα φανεί αντάξιος της ψήφου και της εντολής που πήρε από τους πολίτες», ανέφερε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί ανάχωμα σε όλη την προσπάθεια της νεοφιλελεύθερης αντιμεταρρύθμισης και θα προσπαθήσει να οργανώσει μια νέα κοινωνική συμμαχία, ανάμεσα στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, στους αδύναμους, στα μικρομεσαία στρώματα, ακριβώς γιατί πιστεύει σε μια Ελλάδα, στην οποία προτεραιότητα θα είναι οι ανάγκες των πολλών και όχι οι ανάγκες των λίγων και ισχυρών», είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Τα σχέδια για την ενέργεια

Σχολιάζοντας τις προγραμματικές αναφορές του πρωθυπουργού για την ενέργεια, ο Πάνος Σκουρλέτης παρατήρησε ότι η ΝΔ προεκλογικά, «παρουσίαζε, με εμμονή, ένα σχέδιο παρωχημένο του 2014, το γνωστό σχέδιο της μικρής ΔΕΗ το οποίο ευτυχώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το κατήργησε, ώστε αυτή η εταιρεία να αποκτήσει στρατηγική εθνικού σχεδιασμού και να επενδύσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

«Είχατε εγκαταλείψει τις διασυνδέσεις των νησιών, όλα αυτά στο όνομα της μικρής ΔΕΗ, μιας καταστροφικής πολιτικής που ευτυχώς ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Έρχεστε τώρα και λέτε να ιδιωτικοποιήσουμε τα δίκτυα. Ποια δίκτυα; Τον ΑΔΜΗΕ; Που αποτελεί μοναδικό παράδειγμα δημόσιας δυναμικής επιχείρησης στην Ευρώπη και ο οποίος υλοποιεί το μεγαλύτερο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττική-Κρήτη; Ο οποίος έχει συμπράξει με εταιρεία και έχει στρατηγικό σύμμαχο, και ταυτόχρονα διατηρεί τον δημόσιο έλεγχο;», απευθύνθηκε στην κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «και να επαναφέρει η κυβέρνηση το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, δεν έχει σχέση με τη ΔΕΗ, διότι έχει αποσχιστεί».

«Μήπως πρόκειται για τον ΔΕΔΔΗΕ; Για τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης μέσα στις πόλεις;», επέμεινε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Παραλάβαμε μια εταιρεία που είχε ανεβάσει τα τιμολόγια, από 2010 έως 2015, κατά 60%. Είχαμε το ακριβότερο οικιακό ρεύμα στην Ευρώπη, και το δεύτερο ακριβό στην Ευρώπη στο βιομηχανικό ρεύμα, εσείς που κόπτεστε για τους μικρομεσαίους», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Αυτοδιοίκηση

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στην πολιτική της κυβέρνησης στην Αυτοδιοίκηση. «Λέτε ότι θα μεταφέρετε τον ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση, δηλαδή θα κόψετε από τους ΚΑΠ, θα μειώσετε δηλαδή επιχορηγήσεις προς την Αυτοδιοίκηση. Αυτό καταδικάζει την Αυτοδιοίκηση. Το κυριότερο, αν γίνουν πράξη αυτά που ετοιμάζετε, δηλαδή, να μετατρέψετε το δήμαρχο από εκτελεστικό σε αποφασιστικό όργανο, κουρελιάζετε το σύνταγμα και υπονομεύετε μια βαθιά δημοκρατική τομή, την απλή αναλογική», είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Αχτσιόγλου: Θα είμαστε απέναντι σε κάθε ενέργεια που θα υποβιβάσει δικαιώματα και το εισόδημα εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων

«Η νέα κυβέρνηση πρέπει να πει με καθαρότητα το σχέδιό της για το ασφαλιστικό σύστημα», ανέφερε κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: «Υπάρχει εικόνα τεράστιας και γενικευμένης κοινωνικής ανασφάλειας που δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Θα βρισκόμαστε απέναντι σε κάθε πράξη, σε κάθε ενέργεια η οποία θα υποβιβάσει τα δικαιώματα και το εισόδημα εργαζόμενων, συνταξιούχων και ανέργων».

Το ΣΕΠΕ

Η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στις αποφάσεις της κυβέρνησης για το ΣΕΠΕ. «Στις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης συγκαταλέγεται η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, από Ειδική Γραμματεία σε μια απλή Διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας. Είναι μια κίνηση με σαφές ιδεολογικό πρόσημο, είναι μια κίνηση που υποβαθμίζει έναν ελεγκτικό μηχανισμό, σε μια γραφειοκρατική δομή εντός του υπουργείου, που καταργεί την αυτοτέλειά του, που δεν επιτρέπει στο ελεγκτικό αυτό Σώμα να κάνει τον σχεδιασμό του και να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεών του. Είναι μια κίνηση που δίνει ένα σαφές μήνυμα για το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας», είπε η κ. Αχτσιόγλου.

Οι εκκρεμείς συντάξεις

Αναφερόμενη στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιδίδεται σε μια διασπορά ψευδών ειδήσεων που όλες σκοπεύουν στην υπονόμευση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. «Ο νέος υπουργός λέει ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης είναι 400.000. Τα ίδια τα ταμεία τον διαψεύδουν και στα στοιχεία που δίνουν, στα τέλη Ιουνίου, λένε ότι οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης είναι 100.000 και μάλιστα λένε ότι είναι μειωμένες 71% από αυτές που είχαν παραδοθεί αρχές του 2015, αυτές δηλαδή που είχε παραδώσει τότε ο κ. Βρούτσης», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συντάξεις χηρείας

Η βουλευτής αναφέρθηκε και στις συντάξεις χηρείας. «Ο αρμόδιος υπουργός δεν προστάτευσε ούτε τον πρωθυπουργό του και τον έβαλε να πει, ως εξαγγελία, την αύξηση των συντάξεων χηρείας, ενώ είναι γνωστό -γιατί δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου- ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας και άλλες θετικές ρυθμίσεις έγιναν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν γνωστό από τότε ότι για να πληρωθούν αυτές οι αυξήσεις, θα έπρεπε να φτιαχτεί ένα μηχανογραφικό σύστημα και είχε προδιαγραφεί ότι θα καταβληθούν αυτές οι αυξήσεις τέλος Ιουλίου», είπε η κ. Αχτσιόγλου και κατέθεσε στοιχεία ότι αυτές οι συντάξεις είναι 57.000 σήμερα.

Το ασφαλιστικό σύστημα

Ιδίως για το σχέδιο της νέας κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να το παρουσιάσει με καθαρότητα. «Έχουμε καλέσει την κυβέρνηση, πάρα πολλές φορές, να εξηγήσει και να παρουσιάσει με καθαρότητα αυτό το σχέδιό της. Γιατί δεν λέει; Γιατί δεν εξηγεί; Γιατί δεν λέει στους ελεύθερους επαγγελματίες πώς θα πληρώνουν εισφορές; Θα πληρώνουν στη βάση του πραγματικού τους εισοδήματος; Όπως κάναμε εμείς και έτσι 9 στους 10 εξ αυτών πλήρωναν 200 ευρώ τον μήνα; Θα πληρώνουν στη βάση του παλαιού συστήματος; Των κλάσεων; Δεν δικαιούνται οι πολίτες να γνωρίζουν αυτά τα δεδομένα;», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ενώ μιλάει για φοροελαφρύνσεις και τήρηση των στόχων των πλεονασμάτων δεν εξηγεί πού θα βρει 1,8 δισ., το 2020, για να κάνει τις φοροελαφρύνσεις της. «Είναι τυχαίο που την ίδια στιγμή η αρμόδια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης λέει ότι θα εξορθολογίσει τα κοινωνικά επιδόματα; Τι ακριβώς προτίθεται να κάνει με αυτά; οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν τι θα κοπεί», είπε η κ. Αχτσιόγλου.

Βούλτεψη: Οι αρμοδιότητες του πρωθυπουργού για όλο τον δημόσιο τομέα απορρέουν από τον Κώδικα νομοθεσίας για τη κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα.

Σε «δύο σύγχρονους προπαγανδιστικούς μύθους που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες» αναφέρθηκε στη ομιλία της στη Βουλή η Σοφία Βούλτεψη, βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθήνας της ΝΔ.

Είπε ότι ο πρώτος αφορά στο ότι «ο πρωθυπουργός πήρε στην αρμοδιότητά του την ΕΡΤ, το ΑΠΕ και την ΓΓΕΕ» ενώ «υπήρξε μάλιστα και δυσφημιστική ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κομισιόν».

Η κ. Βούλτεψη τόνισε ότι «οι αρμοδιότητες του πρωθυπουργού απορρέουν από τον Κώδικα νομοθεσίας για τη κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» και ότι «ο πρωθυπουργός παίρνει τις αρμοδιότητές του από τον λαό που τον ψηφίζει».

«Ο πρωθυπουργός έχει αρμοδιότητα για όλο τον δημόσιο τομέα, η ΕΡΤ είναι δημόσια επιχείρηση, το ΑΠΕ Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου με έναν μόνο μέτοχο, το Δημόσιο, για την ΓΓΕΕ δεν συζητάμε, ποιός θα θέλατε να έχει την εποπτεία για την τήρηση των νόμων, όχι για έλεγχο περιεχομένου όπως γινόταν επί της προηγούμενης κυβέρνησης ακόμα και με προσωπικές προγραφές μέσα στην ΕΡΤ» είπε, απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση.

«Ας μας απαντήσει ο κ. Τσίπρας όταν με ΦΕΚ ανέθετε στον κ. Παππά τη Γενική Γραμματεία και τη δημόσια ραδιοτηλεόραση από πού είχε πάρει αρμοδιότητα; Ας μας απαντήσει η κ. Γεννηματά όταν ο κ. Παπανδρέου ανέθετε στον κ. Ραγκούση τη Γραμματεία και το ΑΠΕ και στον κ. Χυτήρη την ΕΡΤ πού είχε βρει την αρμοδιότητα» είπε η κ. Βούλτεψη σημειώνοντας ότι η αρμοδιότητα των δύο πρώην πρωθυπουργών απέρρεε από την ψήφο του λαού και τους νόμους.

Είπε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε «καταργήσει το ΕΣΡ τις αρμοδιότητες του οποίου με νόμο είχε πάρει ο κ. Παππάς».

Ως δεύτερο «προπαγανδιστικό μύθο» ανέφερε την «επιλογή και τον διορισμό των γενικών γραμματέων» για τους οποίος εγκαλούν την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Υπό μορφή ρητορικού ερωτήματος, η κ. Βούλτεψη σημείωσε ότι το 2015 «ο κ. Τσίπρας είχε μοιράσει με τον συνεταίρο του κ. Καμμένο τις Γραμματείες και είχε διορίσει όλους τους αποτυχόντες βουλευτές των δύο κομμάτων, ενώ ο ίδιος ο κ. Βούτσης ως υπουργός Εσωτερικών είχε πει ότι αυτό ήταν αναγκαίο προκειμένου οι γενικοί γραμματείς να εφαρμόσουν τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης».

Πρόσθεσε ότι με παρέμβαση της «Τρόϊκας» ψηφίστηκε ο νόμος του 2016, «καταστρατηγήθηκε αγρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ με φωτογραφικές διατάξεις για συγκεκριμένα πρόσωπα, η Τρόικα παρενέβη εκ νέου, απορρίφθηκαν 33 από τους 69 ως ακατάλληλοι και τρία χρόνια μετά είχε διοριστεί μόνο ένας».

Σημείωσε επίσης ότι και με τη διαδικασία του «opengov» επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου, «είχαν διοριστεί μόνο κομματικά στελέχη» και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση.

«Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε άμεσα να διορίσει Γενικούς Γραμματείς για να πιάσουν δουλειά, όλοι θα κριθούν επί του πεδίου και θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση που θα εργάζεται και δεν θα σέρνεται επί μήνες»