Προγραμματικές δηλώσεις: Αυτές είναι όλες οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη για τις φοροελαφρύνσεις

Σημαντικές μειώσεις φόρων που ξεκινούν από τώρα, από το 2019, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μειώσεις που είχαν εξαγγελθεί για το 2020. Κατά την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο.

«Σημαντικές μειώσεις ξεκινούν από τώρα, από το 2019. Πείτε το και μία κωλοτούμπα από την ανάποδη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας μείωση των φόρων και νέες επενδύσεις που είχαν εξαγγελθεί για το 2020.

 Συγκεκριμένα στα εκκαθαριστικά που θα σταλούν τον Αύγουστο:
-Για τις μικρές ιδιοκτησίες η μείωση θα είναι 30%

-Κατά 20% μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε όλη τη μεσαία τάξη της χώρας.

– Και για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία (με αξία άνω του 1 εκατ.) η μείωση θα είναι 10%.


«Επιτυγχάνοντας τους στόχους του 2019 και του 2020 θα προχωρήσουμε το σχέδιο μας. Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις. Το Σεπτέμβριο θα μειωθεί ο φόρος στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα στο 5%», ανακοίνωσε επίσης ο Πρωθυπουργός.

Οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το 2020:

●       Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις: τον Σεπτέμβριο θα ψηφισθεί η μείωση από το 28 στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% στο 5%.

●       Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

●       Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.

●       Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.

●       Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

Θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στον προϋπολογισμό για το 2020 δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Επιτυγχάνοντας, ωστόσο, τους στόχους θα δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να διεκδικήσει μέσα στην επόμενη χρονιά την μείωση των πλεονασμάτων.

 Οι δεσμεύσεις για ανάπτυξη, επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις – η άμεση παρέμβαση στην ΔΕΗ:

«Η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. Όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου», υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής».

Ακόμη, όπως ανέφερε πωλείται το 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και ιδιωτικοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Μίλησε για αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ενώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τις καθηλώνουν θα σαρωθούν. Η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας.