Η πρώτη «μετωπική» Μητσοτάκη - Τσίπρα σήμερα - Ξεκινά στη Βουλή, η τριήμερη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσειε

Με ενδιαφέρον, αναμένεται σήμερα το απόγευμα η πρώτη «μάχη» Μητσοτάκη Τσίπρα, στο πλαίσιο της έναρξης της τριήμερης συζήτησης της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με την ομιλία του πρωθυπουργού, κεντρικοί άξονες της οποίας θα είναι το σχέδιο για την λειτουργική δημόσια διοίκηση, την οικονομία και το πακέτο φοροελαφρύνεσεων, την παιδεία και τον πολιτισμό, την υγεία, το περιβάλλον, τις επενδύσεις και την εργασία.

Της ομιλίας του πρωθυπουργού έπονται ομιλίες βουλευτών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να λάβουν τον λόγο και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Κατόπιν το λόγο θα πάρει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσει να κάνει μια μικρή παρέμβαση αμέσως μετά τη λήξη της ομιλίας Μητσοτάκη.

Την Κυριακή και την Δευτέρα, τις προγραμματικές δηλώσεις θα αναγνώσουν ο καθένας στον τομέα της ευθύνης του, οι αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί.

Θα παρεμβάλλονται ομιλίες βουλευτών από όλα τα κόμματα, όπως εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών.

Η τριήμερη διαδικασία, ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Της ψηφοφορίας, θα προηγηθεί ο κύκλος των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών.

Το πρώτο νομοσχέδιο

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει η νέα διακυβέρνηση θα αφορά στην αναδιάρθρωση και την αναδιοργάνωση βασικών δομών του κράτους. Το πρώτο από τα κεφάλαια που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο αυτό, θα αφορά στη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο ουσιαστικά θα αναβαθμιστεί και θα καταστεί το κύριο όργανο μέσα από το οποίο θα παράγονται δημόσιες πολιτικές.

Μέχρι σήμερα οι πολιτικές παράγονται από τα επιμέρους Υπουργεία, που κινούνται το κάθε ένα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και στο τέλος προσπαθούν να συνθέσουν μία ευρύτερη εικόνα κυβερνητικής πολιτικής.

Όπως γράφει το eleftherostypos.gr, ουσιαστικά θα υπάρχει ένας κεντρικός άξονας, ο οποίος θα καθορίζει την κυβερνητική διαδρομή και τις επιμέρους δράσεις του κάθε υπουργείου, θα θέτει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και θα τα τοποθετεί όλα αυτά σε μία κεντρική βάση δεδομένων, έτσι ώστε να είναι εκ των προτέρων γνωστό τι και πότε θα πρέπει να γίνει.

Μέσω αυτού του ηλεκτρονικού συστήματος, θα αντιμετωπιστούν η έλλειψη συντονισμού και ταχείας διεκπεραίωσης, αλλά και η γενική παθολογία του κράτους καθώς υπάρχουν πάρα πολλές συναρμοδιότητες, μεταξύ πολλών υπουργείων. Σκοπός είναι να λειτουργήσει η κυβέρνηση συντονισμένα και γρήγορα, να υπάρχει αποτελεσματικότητα και ταχύτητα.