Ανυποχώρητος ο Μητσοτάκης έναντι των θεσμών για το θέμα της μείωσης των φόρων

Δεν είναι διατεθειμένος να  θέσει υπό διαπραγμάτευση την υλοποίηση των δεσμεύσεων για μείωση της φορολογίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις συζητήσεις που γίνονται με τους θεσμούς, η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, όμως είναι αποφασισμένη να τους πετύχει εφαρμόζοντας το δικό της μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που θα αποτυπωθούν στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στις 30 Ιουλίου.

Όπως γράφει το iefimerida, η έκδοση του 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,9% -το χαμηλότερο που έχει επιτύχει το ελληνικό δημόσιο – αποτέλεσε το ισχυρότερο χαρτί του Πρωθυπουργού στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, στο Μέγαρο Μαξίμου. «Οι αγορές, που αποτελούν τον αυστηρότερο κριτή για την πορεία της οικονομίας, εμπιστεύονται την κυβέρνηση και το πρόγραμμα της. Δεν έχουν λόγο να το αμφισβητήσουν οι εταίροι», σημειώνει κυβερνητική πηγή, εξηγώντας ότι η επιτυχής έκδοση του ομολόγου είναι μια σαφής ένδειξη αποδοχής της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Άλλωστε, βασικό στόχο στις πρώτες συναντήσεις με τους θεσμούς αποτελεί η εμπέδωση ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Το μήνυμα που εκπέμπεται προς τους εταίρους είναι ότι δεν έχουν να κάνουν με μια κυβέρνηση που άλλα λέει, άλλα εννοεί και άλλα κάνει, όπως συνέβη πολλές φορές επί ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στον επικεφαλής του ESM ότι «η Ελλάδα θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους», όμως ο τρόπος επίτευξης είναι καθαρά υπόθεση της κυβέρνησης και «δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση».

Προφανώς, δεν υπάρχει διάθεση σύγκρουσης με τους θεσμούς. Ωστόσο επιθυμούν από την κυβέρνηση να κάνουν ξεκάθαρο ότι υπάρχει απόφαση να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που επιτυγχάνει τους στόχους, χωρίς να πνίγει την οικονομία με την υπερφορολόγηση.