Ο Τσίπρας τα... παίρνει στο κρανίο και οι βουλευτές αντιδρούν για το 40% της βουλευτικής αποζημίωσης που πρέπει να επιστρέψιυν στο κόμμα

Ανέβηκαν οι τόνοι στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου σημειώθηκε ένα «θερμό» επεισόδιο ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η διαφωνία ανάμεσα στους δύο ξεκίνησε μετά την ολοκλήρωση της εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα και το επίκεντρό της βρέθηκε το αν υπήρχε ατζέντα στη συνεδρίαση. «Και τι να πούμε; Με ποια ατζέντα θα συζητήσουμε αφού δεν υπάρχει ατζέντα;», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εμφανίστηκε ενοχλημένος για το γεγονός ότι πριν από τη συνεδρίαση διέρρευσαν τα ονόματα για το νέο προεδρείο και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αίθουσα της συνεδρίασης προκλήθηκε αναστάτωση και θόρυβος με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρά εκνευρισμένος: «Άντε μην τα πάρω στο κρανίο! και ατζέντα έχουμε και πρόγραμμα!».

Οι «53»

Το περιστατικό φαίνεται να αποκτά ειδικό βάρος, όχι κυρίως για τις κουβέντες που ανταλλάχθηκαν, αλλά για όσα δεν ειπώθηκαν καθώς κάποιοι στην Κουμουνδούρου εκτιμούν, ότι «υπόστρωμα» για τον στιγμιαίο εκνευρισμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε η στάση της ομάδας των 53 για κάποιες επιλογές στα πρόσωπα που ο Αλέξης Τσίπρας ανέθεσε ρόλους.

Άλλοι πάλι, τον αποδίδουν σε παρεμβάσεις των τελευταίων 24ώρων σχετικά με τις κατευθύνσεις και τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι γκρίνιες υπήρχαν στη συνεδρίαση και από βουλευτές της επαρχίας για τον κανόνα του κόμματος περί παραχώρησης του ενός από τους δύο επιστημονικούς συνεργάτες που δικαιούνται, στο κόμμα, αλλά και για το ποσοστό της βουλευτικής αποζημίωσης που καλούνται να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ (40% βάση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί).

Προκειμένου να καμφθούν οι διαμαρτυρίες των βουλευτών, ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε πως οι δεσμεύσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όλων των υποψηφίων που μπήκαν στις λίστες είναι συγκεκριμένες και γνωστές, αποτελούν προϋπόθεση για ένταξη στα ψηφοδέλτια και πρέπει να τηρηθούν.

Αυτές οι προτάσεις, πάντως, μάλλον προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των βουλευτών της επαρχίας, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να διαθέσουν τον ένα συνεργάτη τους στο κόμμα.

Διάψευση

Πάντως ο Σωκράτης  Φάμελλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε πως δεν υπήρξε ηλεκτρισμένο κλίμα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε: «Αντε μην τα πάρω στο κρανίο». 

«Δεν έγινε κριτική και δεν απάντησε σε κριτική ο Αλέξης Τσίπρας», σημείωσε ο πρώην υπουργός απαντώντας στα δημοσιεύματα για το εκρηκτικό του κλίματος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και τη διαφωνία του προέδρου του κόμματος με τον τέως υπουργό. «Απλά ένα τμήμα της αίθουσας ζήτησε να μιλάει από την άλλη πλευρά του μικροφώνου γιατί δεν ακουγόταν», ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, εξάλλου αν δείτε το σύνολο των τοποθετήσεων σας βεβαιώνω ότι δεν υπήρχε τέτοιο κλίμα στην ΚΟ».