Τσίπρας στην ΚΕ: «Είμαστε σήμερα σε θέση να ματαιώσουμε αντιλαϊκά σχέδια»

Τη συμπαράσταση του στις οικογένειες των θυμάτων της καταστροφής της Χαλκιδικής εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμευόμενος ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς, για να συνδράμουμε όσους έχουν πληγεί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι μελλοντικό σενάριο, αλλά ότι ήδη είναι εδώ. Τόνισε ότι όσο οι ισχυροί του κόσμου εξακολουθούν να κλείνουν τα μάτια, εν ονόματι του κέρδους και όσο τα κόμματα θα μιλούν για «ισχυρή ανάπτυξη» που «παραπέμπει στην άκρατη ανάπτυξη, που ζήσαμε στο παρελθόν, χωρίς ίχνος έγνοιας για τη προστασία του περιβάλλοντος, τόσο θα είμαστε ολοένα και περισσότερο εκτεθειμένοι σε ακραία φαινόμενα και στις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής καταστροφής».

Σημείωσε την αναγκαιότητα μιας άλλης αντίληψης για την ανάπτυξη και είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως μέρος της πράσινης Αριστεράς και οι προοδευτικές δυνάμεις «δεν μπορεί παρά να έχουμε στην πρώτη γραμμή το καθήκον της προστασίας της ζωής και του πλανήτη».

Είπε πως η ΝΔ σημείωσε μια εκλογική νίκη και πως όμως, «σε συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης εναντίον μας, αλλά και συντριπτικής παράστασης ήττας από τις ευρωεκλογές», ο λαός έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ «μια δύναμη ισχυρή, μεγάλη, ώστε να είμαστε σήμερα σε θέση όχι μόνο να δυσκολέψουμε, αλλά και να ματαιώσουμε αντιλαϊκά σχέδια».

«Δυσοίωνα τα πρώτα δείγματα γραφής»

Σχολίασε ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, είναι εξαιρετικά δυσοίωνα. Ανέφερε ότι το κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνει «τους βασικούς υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά», ότι περιλαμβάνει μόλις 5 γυναίκες στους 51 υπουργούς. Πρόσθεσε ότι άνθρωποι του ΣΕΒ και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μπήκαν σε θέσεις-κλειδιά, «είδαν τον άνθρωπο του ΣΕΒ σε ρόλο συντονιστή των υπουργών», «τον εκπρόσωπο της Λάμδα, στις διαπραγματεύσεις με το Δημόσιο για το Ελληνικό, να αλλάζει στολή από τον κ. Μητσοτάκη, και να γίνεται εκπρόσωπος του Δημοσίου, απέναντι στην εταιρεία του». «Τα μεγάλα συμφέροντα αναλαμβάνουν απευθείας τα υπουργεία που τους ενδιαφέρουν», είπε.

«Η Ελλάδα που παραδώσαμε δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα που παραλάβαμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, είπε και πρόσθεσε ότι ένα μέρος του ελληνικού λαού προσδοκούσε πιο γρήγορη βελτίωση της ζωή τους. Ωστόσο αποδείχτηκε ότι μόνο ένα μικρό μέρος των πολιτών απομακρύνθηκε ή μετακινήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε, αναλύοντας το εκλογικό αποτελέσματα.

Οχι απλά αντέξαμε αλλά παραμένουμε η μεγάλη δύναμη.

Για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ

Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την ψήφος ενός πολύ μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού.

Το εκλογικό δάνειο του 2015 έγινε επένδυση της κεντρικής και προοδευτικής Ελλάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η εμπιστοσύνη του λαού μπορεί να γίνει ένα συμβόλαιο αλλά και εντολή να μετασχηματιστούμε με γοργά βήματα, σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο προοδευτικό κόμμα.

Αλλάζουμε; Πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο, πολύ επαναστατικό, είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο σύνθημα της ΚΕ του κόμματος «Αλλάζουμε, δυναμώνουμε, προχωράμε»