Γιατί ακόμα Κίνημα Αλλαγής;

Του Νίκου Λαγού *

Με μια πρώτη επιφανειακή ματιά, το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής εμφανίζει μια αυτοδύναμη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ως το μεγάλο νικητή των εκλογών. Νικητή επειδή αύξησε τα ποσοστά του σε σχέση με τις πρόσφατες Ευρωεκλογές και για αρκετούς επειδή λειτουργεί ως ένας μετριοπαθής εκφραστής της αριστερής ιδεολογίας.

Με μία δεύτερη, πιο ενδελεχή ανάγνωση, δεν μπορώ να μην αναφέρω την άνιση μάχη εναντίον των πιο ανυπόστατων φημών περί υποτιθέμενης συνεργασίας μία με τη ΝΔ και μία με τον ΣΥΡΙΖΑ που είχαν να δώσουν όλα τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Ωστόσο, απέδειξαν και στην πιο κακόβουλη Κασσάνδρα πως πλέον οι λέξεις δε χρησιμοποιούνται μόνο για λαϊκίστικους εντυπωσιασμούς και κορώνες αλλά επανακτούν το νόημά τους όταν γίνονται πράξεις. Σε οποιαδήποτε προσπάθεια σύγκρισης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, όχι μόνο εγώ, αλλά οποιοσδήποτε μη φανατικός, νοήμονας και κριτικά σκεπτόμενος παρατηρητής, διαπιστώνει απρόσκοπτα ποιος είναι ο εκφραστής της προοδευτικής δημοκρατικής ιδεολογίας. Είναι πολιτικά αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει βαθιές ρίζες στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά, το σημαντικότερο, στην ίδια την κοινωνία και τους μη προνομιούχους.

Αρχικά πιστεύω ότι είναι αξιοθαύμαστη και σημαντική συμβολικά η ανανέωση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής σε ποσοστό 50%, με νέους, είτε ηλικιακά, είτε πολιτικά, να αναλαμβάνουν βουλευτικά καθήκοντα. Παράλληλα, αυτό με ωθεί να εμπιστευτώ τον συμβολισμό που κατ’ επέκταση έχει μία τέτοια κίνηση τον οποίο θα συμπυκνώσω σε μία πρόταση: Αυτοκριτική για το παρελθόν, με ανάληψη προσωπικής ευθύνης ανεξαρτήτως μικροκομματικού κόστους και θεμελίωση νέων βάσεων ακόμα πιο ανανεωτικών, αληθινά προοδευτικών που κοιτάζουν σταθερά στο μέλλον. Με τον τρόπο αυτό αλλά και μέσα από τη λειτουργία του Κινήματος Αλλαγής, βγαίνει μπροστά μια νέα γενιά στελεχών, κομμάτι της οποίας αποτελώ περήφανα και εγώ, πού πιστεύει στη διαχρονική άξια της προσφοράς μας παρά τις οποίες αστοχίες, που πιστεύει στη πολιτική, που αγωνίζεται διαρκώς για να διατηρεί την αυτονομία της, που στέκεται απέναντι σε αυτούς που επιδίωξαν να ισοπεδώσουν τη ελεύθερη πολιτική σκέψη υπό το βάρος του φόβου. Σίγουρα στο δρόμο προς την κάλπη έγιναν λάθη τα όποια έφεραν χαμηλό ποσοστό, σε σχέση με την δυναμική που φαίνεται να αποκτά ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως όπως λέει και ο σοφός λαός, ο κάλος ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται και αυτή είναι και η απάντηση ως προς όλους αυτούς που προσπαθούν να καπηλευτούν την ιστορία μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης όπως του ΠΑΣΟΚ. Είναι κοινό μυστικό που συζητάμε όλοι ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να οικειοποιηθεί με τον πιο ευτελή τρόπο την ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Την καταπάτησαν, την αλλοίωσαν, την λασπολόγησαν. Αλλοίωσαν το νόημα της λέξης «ελπίδα», ακριβώς τη στιγμή που ο λαός τη χρειαζόταν πιο πολύ, υπονομεύοντας την ίδια την έννοια της Δημοκρατίας και εξαπατώντας κατάφωρα τον ελληνικό λαό, εκμεταλλευόμενοι την μεγαλοθυμία, την αγωνία και τον φόβο του για το μέλλον. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις που εξ’ ορισμού χαρακτηρίζουν την όποια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση αυτού του τόπου. Τι προσέφεραν; Ποιες ήταν οι πρακτικά χρήσιμες εφαρμόσιμες προτάσεις του; Ποιες συναντήθηκαν με τον δρόμο της υλοποίησης και ποιες μεταρρυθμίσεις προήγαγαν;

Γιατί προσωπικά δεν θα κρίνω ποτέ ως καινοτόμο έναν πρωθυπουργό από το αν φοράει ή όχι γραβάτα. Επιτρέψτε μου να είμαι αμετακίνητος στο αξιακό μου σύστημα και στα αξιολογικά μου κριτήρια ως προς το τι είναι πολιτική σκέψη και πράξη. Στον ΣΥΡΙΖΑ έστηναν κρεμάλες και λοιδορούσαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ενώ αυτή τη στιγμή έχουν ενσωματώσει 22 βουλευτές που ήταν στο ΠΑΣΟΚ. Ο Σύριζα μπορεί να πήρε 31% την Κυριακή, όμως δεν κατάφερε να πάρει το μετάλλιο της «Δημοκρατικής Παράταξης» και δεν θα καταφέρει ποτέ να είναι το αντίβαρο της συντηρητικής δεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς μαζί, και σχεδόν συντροφικά, ξέπλυναν τον Κώστα Καραμανλή και όλα τα εγκλήματα που έκανε στη χώρα. Το Κίνημα Αλλαγής είναι κίνημα λαού, είναι και μπορεί να είναι εκφραστής της κανονικότητας της Δημοκρατίας και είναι εδώ να αφουγκραστεί τα ουσιαστικά, φλέγοντα προβλήματα της κοινωνίας. Είναι παρών για να είναι πραγματικό αντίβαρο της δεξιάς αλλά και αντίβαρο του αριστερού λαϊκισμού. Δεν είναι ώρα για εντυπωσιασμούς, αλλά ώρα για έργο με όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε και με υπερβάλλουσες πολλές φορές. Άλλωστε καμία κορυφή δεν κατακτήθηκε χωρίς ανάβαση, ιδρώτα και διαρκή μετατόπιση των προσωπικών μας ορίων.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ, στο ρολό που είχε και θα έχει, αυτό του εκφραστή της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης και του εκφραστή των μη προνομιούχων. Όπως είχε πει ο Α. Λίνκολν «Δημοκρατία είναι η κυβέρνηση του λαού, από τον λαό, για τον λαό». Δεν μπορώ να κρύψω, λοιπόν, πως αυτό που οι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ξεχνούν και το προσπερνούν ως λόγια χωρίς εξαργύρωση επί του πρακτέου, το Κίνημα Αλλαγής το εκφράζει, το πράττει και το πρεσβεύει ως μη διαπραγματεύσιμη αρχή του.

 

* Ο Νίκος Λαγός είναι φοιτητής Νομικής, μέλος της νέας γενιάς του Κινήματος Αλλαγής και στέλεχος της Τ.Ο. Ιλίου & του Τομέα Προστασίας του Πολίτη