Αποφάσεις ενδεχομένως να ληφθούν το προσεχές Σαββατοκύριακο, όταν και θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να καθοριστούν οι «σκιώδεις υπουργοί» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά την εισήγησή του ο  Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως το εκλογικό αποτέλεσμα του 31,53% αποτελεί ισχυρή επιβεβαίωση της εδραίωσης του ΣΥΡΙΖΑ ως αδιαμφισβήτητο εκφραστή των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων, και διασφαλίζει μία ισχυρή, μαχητική και προγραμματική αξιωματική αντιπολίτευση.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί μία στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να επικυρωθεί το προσεχές διάστημα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως το ποσοστό των εθνικών εκλογών δεν πρέπει να οδηγήσει σε επανάπαυση αλλά, αντίθετα, να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες για την ανασυγκρότηση του κόμματος και την αντιστοίχισή του με την ευρεία εκλογική του βάση.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά το καλοκαίρι, μία πλατιά καμπάνια οργανωτικής ανασυγκρότησης, με έμφαση και στη νέα γενιά που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, με ποσοστό 38% στις ηλικίες ως 24 ετών. Βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέχρι το συνέδριο, που αναμένεται να γίνει μέχρι τέλος του χρόνου ή αρχές του επόμενου, τα οργανωμένα μέλη του κόμματος να φθάνουν τουλάχιστον το 10% των ψηφοφόρων του.