Γερμανικά ΜΜΕ: «Ίσως μπορούμε να πάρουμε μαθήματα δημοκρατίας από τους Έλληνες»

« Όσον αφορά στη δημοκρατία, ίσως μπορούμε να μάθουμε εμείς κάτι από τους αυτούς» είναι η χαρακτηριστική φράση του αρθρογράφου Μάρκ Σίριτς της κεντροαριστερής γερμανικής εφημερίδας Die Zeit για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών

«Στην Ελλάδα, σε μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις όλων των εποχών, εκλέγονται λογικοί πολιτικοί. Η χώρα κατάφερε να διατηρήσει τον πολιτισμό της», σχολιάζει σε άρθρο του ο Σίριτς

Και επισημαίνει:«Τα τελευταία χρόνια γίνεται συχνά λόγος στη Γερμανία για το τι υποτίθεται ότι μπορούν να μάθουν οι Έλληνες από τη Γερμανία όσον αφορά την οικονομική πολιτική. Όσον αφορά στη δημοκρατία, ίσως μπορούμε να μάθουμε εμείς κάτι από τους αυτούς,», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, προσθέτοντας:«Αυτό ίσως πρέπει να εξεταστεί από τη γερμανική πλευρά σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις».

Αναλύοντας την πολιτική κατάσταση στην χώρα μας, γράφει:

«Νέος πρωθυπουργός της χώρας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον συνάντησα στο Βερολίνο περίπου πριν από ενάμισι χρόνο. Ήταν σε μια περιοδεία ευρωπαϊκών πρωτευουσών για να παρουσιάσει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής του. Μου έδειξε πολλούς πολύχρωμους πίνακες και γραφήματα εξηγώντας ότι η χώρα του χρειάζεται χαμηλούς φόρους και λιγότερη γραφειοκρατία για να ανακάμψουν οικονομικά οι επιχειρήσεις.
Για να είμαι ειλικρινής, αυτό μόνο κατά το ήμισυ με έπεισε, αλλά δεν ήταν αυτό το θέμα. Το θέμα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται τελικά να είναι ένας σοβαρός, ισορροπημένος πολιτικός. Κι ένα άλλο ενδιαφέρον αποτέλεσμα που είχαν οι ελληνικές εκλογές: Το ακροδεξιό κόμμα «Χρυσή Αυγή» δεν μπήκε στην ελληνική βουλή. Αυτό έχει ενδιαφέρον, καθώς η Ελλάδα όχι μόνο έπρεπε να αντιμετωπίσει την αύξηση του αριθμού των προσφύγων, αλλά μόλις βγήκε από μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις όλων των εποχών. Υπενθύμιση: Η ελληνική οικονομία κατέρρευσε πιο έντονα κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης απ΄ ότι η γερμανική οικονομία την δεκαετία του 1930», εξηγεί στο άρθρο του Γερμανός δημοσιογράφος και προσθέτει:
«Εκείνη την εποχή ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία, στην Ελλάδα στην εξουσία βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για έναν συνετό πολιτικό παρά τις αρχικές ρητορικές αποτυχίες του. Μάλιστα, διαπραγματεύτηκε τη λύση στην δεκαετή διαμάχη για το ονοματολογικό με τη γειτονική πΓΔΜ, συμβάλλοντας έτσι στη σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων. Τώρα τον διαδέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας άνθρωπος του κέντρου».

«Το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας έχει τερματιστεί επισήμως και η ελληνική οικονομία έχει πάρει μπροστά: ο δείκτης ανεργίας μειώνεται, οι εταιρείες επενδύουν και πάλι… Ωστόσο, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στην Αθήνα εξακολουθεί να εποπτεύεται από τις Βρυξέλλες. Οι Έλληνες έχουν λάβει δισεκατομμύρια δάνεια, η αποπληρωμή των οποίων θα διαρκέσει δεκαετίες», αναφέρει το επίμαχο άρθρο.

H Die Welt

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές στην Ελλάδα, ίσως επειδή δεν προχώρησε σε ψεύτικες υποσχέσεις προς τους πολίτες. Το πρόβλημα είναι ότι οι Έλληνες περιμένουν παρ’ όλα αυτά ένα θαύμα και ως προς αυτό είναι εξαρτώμενος [ο Έλληνας πρωθυποργός] από την ΕΕ», σχολιάζει η συντηρητική Die Welt.

«Με την ανάληψη της πρωθυπουργίας ο Μητσοτάκης αναλαμβάνει μια αποστολή στην οποία απέτυχαν οι προκάτοχοί του. Να φέρει ευημερία στη χώρα και να φροντίσει η ευημερία αυτή να γίνει αισθητή σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού», αναφέρει το άρθρο επισημαίνοντας ότι για να δώσει ο πρωθυπουργός ελπίδα σ’ έναν ολόκληρο λαό με μια αισθητή ανάκαμψη της οικονομίας «θα τα καταφέρει μόνον εφόσον οι διεθνείς πιστωτές του αφήσουν ένα περιθώριο ελιγμών. Οι καλές του σχέσεις με συντηρητικούς αρχηγούς κυβερνήσεων, συναδέλφους του στο ΕΛΚ θα τον βοηθήσουν σίγουρα. Αλλά οι υπολογιστικές δεξιότητες του νηφάλιου Κυριάκου Μητστοάκη δεν θα αλλάξουν ίσως το γεγονός ότι το μέλλον της Ελλάδας θα συνεχίσει να εξαρτάται από την καλή διάθεση της ΕΕ».