Με τους...φακέλους τους και στον Μητσοτάκη - Οι αλλαγές στα πρωτογενή πλεονάσματα, στο νόμο Κατρούγκαλου και στην ασφάλεια

Με …σηκωμένα τα μανίκια για δουλειά, θα προσέλθουν στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο, τα νέα μέλη της κυβέρνησης.

Ησύσκεψη δεν θα έχει απλώς και μόνο πανηγυρικό χαρακτήρα ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά θα είναι και ουσίας καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τα μέλη της κυβέρνησης να προσέλθουν με τους φακέλους των προτεραιοτήτων τους, στις οποίες θα συγκαταλέγονται και τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσουν.

Ήδη ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας δήλωσε σήμερα το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό (ΑΝΤ1) ότι «θα αλλάξουν άμεσα άρθρα του Ποινικού Κώδικα με τα οποία είμαστε αντίθετοι», ενώ για το ζήτημα της άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου αρκέστηκε να πει ότι θα προχωρήσει «σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας», το οποίο ανέλαβε η Νίκη Κεραμέως.

Η  υπουργός Παιδείας ,από τα λίγα πρόσωπα που είχαν «κλειδώσει» εδώ και καιρό θέση στη νέα κυβέρνηση και δη στο συγκεκριμένο πόστο, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του newsbeast, έχει δουλέψει όλο το προηγούμενο διάστημα νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι προτεραιότητες Σταϊκούρα

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει θέσει επτά προτεραιότητες, ήτοι:

1. Την πλήρη εξάλειψη του σεναρίου για νέα δημοσιονομικά μέτρα την διετία 2019 – 2020 μετά την απειλή απόκλισης από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος και τον επόμενο χρόνο.

2. Τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου σε συμφωνία με τους δανειστές ώστε να προχωρήσουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση. Μάλιστα το σχετικό φορολογικό νομοσχέδιο να αναμένεται να κατατεθεί στον Σεπτέμβριο.

3. Τη μείωση των στόχων κάτω του 3,5% του ΑΕΠ στα πρωτογενή πλεονάσματα κάτι για το οποίο δεν συμφωνούν θεσμοί υποστηρίζοντας ότι αυτοί αποτελούν «ακρογωνιαίο λίθο» του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας που εφαρμόζει η Ελλάδα.

4. Τη διαμόρφωση των συνθηκών στην οικονομία που θα επιτρέψουν την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) το συντομότερο δυνατό.

5. Τη διαχείριση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

6. Την επίσπευση της αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας στην κατηγορία της επενδυτικής διαβάθμισης.

7. Την ταχύτερη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θεωρούνται κομβικές για τους δανειστές, όπως είναι η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

Σημαντικές πρωτοβουλίες αναμένονται και στο θέμα των επενδύσεων, τις οποίες ανέλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφισθούν, θα αφορά ακριβώς αυτή την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επενδύσεων.

Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου

Ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης από τη μεριά του ετοιμάζεται να καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και να τον αντικαταστήσει με ένα νέο βιώσιμο σύστημα τριών πυλώνων, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι «το υπάρχον σύστημα εξαντλεί τα όριά του, το σύστημα είναι άδικο, πριμοδοτεί συγκεκριμένες κατηγορίες ενώ αφήνει εκτεθειμένες άλλες. Είναι αμφίβολο αν είναι βιώσιμο, καθώς δεν ακολουθεί τις δημογραφικές τάσεις».

Από τη μεριά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι έτοιμος να προχωρήσει στην επαναφορά της ομάδας ΔΕΛΤΑ και στην ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ, αλλά και στην πρόσληψη 1.500 αστυνομικών για περιπολίες σε εικοσιτετράωρη βάση. Αυτό το τελευταίο βέβαια θα γίνει σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών που έχει και το… πουγκί, ώστε να υπολογιστεί το σχετικό κόστος και να απελευθερωθούν τα συγκεκριμένα κονδύλια.