H δημοσκόπηση της Prorata

Αέρα 13 ποσοστιαίων μονάδων στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος εμφανίζεται να έχει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δυο εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata για το Νewpost.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας (που διενεργήθηκε στο διάστημα 28 Ιουνίου-1 Ιουλίου) αναμένεται να προκύψει επτακομματική Βουλή με τη ΝΔ να αγγίζει κατά μέσο όρο στην εκτίμηση αποτελέσματος το 40%.

Συγκεκριμένα τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά: ΝΔ 39,5%, ΣΥΡΙΖΑ 26,5%, Κίνημα Αλλαγής 7%, ΚΚΕ 5,5%, Χ.Α. 3,6%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,2%, ΜΕΡΑ25 3,2%, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα λαμβάνουν αθροιστικά ποσοστό 11,5%.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ αυξάνει το προβάδισμά της κατά μία μονάδα (σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Pro Rata στις 22 Ιουνίου) λαμβάνοντας 36%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 24% (αμετάβλητο ποσοστό) και έπονται: Κίνημα Αλλαγής με 6%, ΚΚΕ με 5%, Χ.Α. 3,5%, Ελληνική Λύση 3%, ΜέΡΑ25 3%, Πλεύση Ελευθερίας με ποσοστό 1%. Στη μέτρηση αυτή τα υπόλοιπα κόμματα φθάνουν το 7%, ενώ η αποχή, το άκυρο και το λευκό το 3,5%.

Στην ερώτηση αν θα προτιμούσατε να σχηματιστεί αυτοδύναμη ή κυβέρνηση συνεργασίας, το 47% απαντά ότι θα προτιμούσε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ το 44% είναι υπέρ μιας συμμαχικής κυβέρνησης.

 Από το newsroom του economico.gr