Θύελλα για την Ούρσουλα - Σέρνει πισω της σκάνδαλα και θεωρείται «ακατάλληλη» για την Κομισιόν

 Η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκαλεί νέα προβλήματα στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό της Άνγκελα α Μέρκελ, καθώς η υπουργός Αμυνας θεωρείται από τους σοσιαλδημοκράτες ακατάλληλη για την θέση, αλλά και η υποψηφιότητά της παράνομη.

Σε αμφισβήτηση τίθεται η διαδικασία διορισμού της φον ντερ Λάιεν – η οποία δεν ήταν υποψήφια στις ευρωεκλογές – που κρίνεται «όχι πολύ δημοκρατική».

Η Μέρκελ και οι ευρωπαίοι εταίροι της «ακύρωσαν τις ευρωεκλογές. Λίγη σημασία έχει ποιος νίκησε, οι πατρόνοι κάνουν την δουλίτσα τους στη γωνία», γράφει η Bild.

Για τον πρώην ηγέτη του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αυτή η «πρωτοφανής πολιτική απάτη» θα έπρεπε να συνιστά λόγο διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος συγκροτήθηκε  κατά την γνώμη του, με βάση την υπόσχεση να γίνει η Ευρώπη περισσότερο δημοκρατική.

Σκάνδαλα

Η εικόνα της υποψήφιας για την ηγεσία της Κομισιόν μόνο καλή δεν είναι. Η κυβερνητική της θητεία, ωστόσο, ξεκίνησε το 2005 από το υπουργείο Ισότητας και Νεολαίας και στη συνέχεια το υπουργείο Εργασίας. Γεννημένη στις Βρυξέλλες, είναι γιατρός στο επάγγελμα και στο παρελθόν είχε επανειλημμένως αναφερθεί ως δυνάμει διάδοχος της Ανγκελα Μέρκελ. Ο πατέρας της Ερνστ Αλμπρεχτ ήταν πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, από το 1976 ώς τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Επί των ημερών της το γερμανικό υπουργείο Αμυνας επλήγη από σειρά σκανδάλων, που αφορούσαν μεταξύ άλλων την πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων  χωρίς διαγωνισμό τη διείσδυση ακροδεξιού στρατιώτη στη Μπούντεσβερ, την ενοικίαση πολυτελούς ακινήτου στο Βερολίνο για την υπηρεσία αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων, την κακομεταχείριση και σεξουαλική κακοποίηση σε εκπαιδευτικά κέντρα.

Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς,  ο εξοπλισμός των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων παραμένει απαρχαιωμένος. Πρόσφατα, ο στρατός θρήνησε τον θάνατο ενός πιλότου στην σύγκρουση δύο καταδιωκτικών και στην συνέχεια ακόμη ενός στην συντριβή ελικοπτέρου.

Λογοκλοπή

Επιπλέον, η ίδια κατηγορήθηκε για μερική λογοκλοπή στη διδακτορική της εργασία, χωρίς τελικά να της αφαιρεθεί ο τίτλος, αφού εντοπίστηκαν μόνο τρία σοβαρά λάθη. Δεν είναι τυχαίο ότι ως στέλεχος του CDU εξασφάλιζε μάλλον περιορισμένα ποσοστά στο συνέδριο του κόμματος (70% έναντι 90% για την καγκελάριο).

Εχει επτά παιδιά και είναι μέλος της ευαγγελικής λουθηρανικής εκκλησίας. Το φθινόπωρο του 2014 υποδέχθηκε στο σπίτι της Σύρο πρόσφυγα και τον βοήθησε να βρει μια θέση εργασίας και να ενταχθεί στην καθημερινότητα της χώρας της. Εχει πάθος με την ιππασία και το 2015 εγκαινίασε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ιππασίας στο Ααχεν.

Έντυπη