Φόβο και απογοήτευση νοιώθει το 55% των Ελλήνων στο ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ - Τι δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις

Δύο ακόμα δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν, όχι μόνο το ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ,  αλλά και τις πολύ ψηλές πιθανότητες της κατάκτησης της αυτοδυναμίας από το κόμμα της Πειραιώς.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για «Το Βήμα της Κυριακής»  η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις εννέα μονάδες διαμορφώνεται

Στην εκτίμηση ψήφου, με αναγωγή στα έγκυρα, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ: 38,5%

ΣΥΡΙΖΑ: 29,5%

ΚΙΝΑΛ: 8%

ΚΚΕ: 5,2%

Χρυσή Αυγή: 3,5%

Ελληνική Λύση: 2,8%

Ενωση Κεντρώων: 2,5%

ΜέΡΑ25: 2,5%

Οικολόγοι Πράσινοι: 1,7%

Δημιουργία Ξανά!: 1,5%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,1%

Πλεύση Ελευθερίας: 1%

Όσον αφορά στην εκτίμηση εδρών, το βασικότερο σενάριο της εν λόγω δημοσκόπησης της Metron Analysis δίνει:

ΝΔ: 164 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ: 87 έδρες
ΚΙΝΑΛ: 24 έδρες
ΚΚΕ: 15 έδρες
ΧΑ: 10 έδρες

 

Η δημοσκόπηση της Prorata

Ισχυρό προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου συνεχίζει να διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δυο εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση της Prorata για το Νewpost.

Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 35%, ενώ το κυβερνών κόμμα 24%. Μια διαφορά που φαίνεται να δίνει αυτοδυναμία στο κόμμα της Πειραιώς, σε μια εξακομματική Βουλή.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 3,5%, ενώ φαίνεται να κλείνει θέση στο Κοινοβούλιο και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, Μέρα25 με 3%. Εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν η «Ελληνική Λύση» του Βελόπουλου, αλλά και η «Ένωση Κεντρώων.

 

Ελπίδα, ικανοποίηση και ανακούφιση είναι τα συναισθήματα που θα νιώσει συνολικά μια μεγάλη πλειοψηφία πολιτών εφόσον εκλεγεί πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση της Prorata.

Ειδικότερα το 39% των πολιτών θα νιώσει ευχάριστα συναισθήματα ελπίδα (ελπίδα 20%, ικανοποίηση 9% και ανακούφιση 10%), αν το κόμμα της Πειραιώς είναι αυτό που κερδίσει στις κάλπες.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι ένα σημαντικό ποσοστό (21%), αδιαφορεί για το αποτέλεσμα, κι ας βρίσκεται η χώρα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Απογοήτευση αν εκλεγεί η ΝΔ νικήτρια θα νιώσει μόλις το 19%.

Αντίθετα, αν νικητής αναδειχθεί στις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα σε πλειοψηφία πολιτών 55% (απογοήτευση 34%, φόβο 13% και θυμό 8%).