Σκλήρυνε τελικά την στάση της η ΕΕ και προειδοποιεί με στοχευμένα μέτρα την Τουρκία

Mε «στοχευμένα μέτρα» προειδοποιεί η ΕΕ την Τουρκία. Το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν τελικά οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ είναι πολύ αυστηρό – σε σχέση με το αρχικό που προκρινόταν – σε βάρος της Τουρκίας καθώς  επιβεβαιώνει προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και καταδικάζει τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Η Σύνοδος Κορυφής υιοθέτησε στην πραγματικότητα τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών, για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων.

Οι ηγέτες εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες και για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί παρά τις προειδοποιήσεις.

«Η ΕΕ θα το παρακολουθήσει από κοντά και θα ανταποκριθεί καταλλήλως σε αλληλεγγύη με Κύπρο.Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ενημερώνεται για το θέμα και θα επανέλθει στο ζήτημα ως πρέπει», αναφέρεται στα συμπεράσματα. Οι ηγέτες συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα και όλα δείχνουν ότι στο επόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τον Ιούλιο θα υπάρξουν εξελίξεις.

Να σημειωθεί ότι η Κυπριακή πλευρά ζήτησε το κείμενο συμπερασμάτων να γίνει περισσότερο «σκληρό», ενώ ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους ηγέτες των 28 για την αλληλεγγύη τους.