Debate: Τι πρότειναν τα κόμματα - Με ποιους όρους θα γίνει η «μάχη» της 1ης Ιουλίου

Tη Δευτέρα 1η Ιουλίου πρόκειται να διεξαχθεί το debate των πολιτικών αρχηγών, ωστόσο όλα είναι ανοιχτά αναφορικά με τους όρους και της προϋποθέσεις διεξαγωγής του. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του πολιτικού ρεπορτάζ του Open TV Σωτήρη Σταθόπουλου το κλίμα μεταξύ των κομμάτων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διακομματικής ήταν καλό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε απευθείας ερωτήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, δικαίωμα παρέμβασης με «κίτρινες» κάρτες. Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία επιφυλάχθηκε να απαντήσει ενώ υπήρξαν ενστάσεις από τα μικρότερα κόμματα.  Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε μεγαλύτερη εκπροσώπηση από τα ΜΜΕ. Η Κουμουνδούρου πρότεινε να υπάρχει εκπροσώπηση από ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, μάλιστα, η πρόταση της ΝΔ ήταν να συμμετάσχουν οι δημοσιογράφοι των ιδιωτικών καναλιών.  Παράλληλα η ΝΔ τόνισε ότι τα ΜΜΕ επιλέγουν τα πρόσωπα και όχι τα κόμματα, ενώ ζήτησε να μην ξεπεράσει τις 2 ώρες.

Θεματικές Ενότητες

Η Πειραιώς προτείνει να υπάρξουν τέσσερις θεματικές ενότητες συν μία (ελεύθερη ερώτηση από δημοσιογράφους), οι οποίες είναι οι εξής: οικονομία, ανάπτυξη, εξωτερικών και άμυνας, παιδεία, υγεία και πρόνοια, ασφάλεια. Ακόμη το ΚΙΝΑΛ πρότεινε να προστεθεί η δικαιοσύνη και λειτουργία των θεσμών.  Σύμφωνα δε με πληροφορίες του Σωτήρη Σταθόπουλου μπορεί οι εξελίξεις να μεταβάλλουν ακόμα και το debate. Δηλαδή δεν αποκλείεται να υπάρξει μία εκτάκτη Σύνοδος Κορυφής την 1η Ιουλίου.

«Παρά το γεγονός ότι οι κανόνες διεξαγωγής δεν επιτρέπουν κανονικό διάλογο η διεξαγωγή του debate μπορεί να έχει μία περιορισμένη επίδραση αφενός στην τελική απόφαση των αναποφάσιστων και αφετέρου στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων για τον κάθε αρχηγό κόμματος» τόνισε στο Open TV ο διευθύνων σύμβουλος της Alco Κώστας Παναγόπουλος.

Ο επικοινωνιολόγος Στέλιος Ζώντος από την πλευρά του τόνισε ότι «δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε ότι στην Ελλάδα ένα ντιμπέιτ με χαρακτηριστικά που θα έχουμε μπορεί να αλλάξει την άποψη κάποιου ψηφοφόρου για το τι θα κάνει στην κάλπη. Όσο πλησιάζουμε στην κάλπη τόσο οι ψηφοφόροι θα είναι και πιο αποφασισμένοι για τη στάση τους την Κυριακή των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση είναι τελείως διαφορετικό να κάνεις μία κουβέντα με πέντε πολιτικούς αρχηγούς στο πάνελ σε σχέση με το εάν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις μία συζήτηση με δύο αρχηγούς».