Παγώνει κάθε διαδικασία μεταξύ Τουρκίας - Ε.Ε. - «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Άγκυρα προχωρά σε γεώτρηση» λένε από την Κύπρο

Πυρετός διαβουλεύσεων είναι σε εξέλιξη στο τρίγωνο Λευκωσίας, Αθήνας και Βρυξελλών προετοιμάζοντας τις αποφάσεις που θα λάβουν οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες ως απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και στην περίπτωση κατά την οποία έχουν κάνει γεώτρηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, σήμερα Δευτέρα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδηςενημέρωσαν τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για την κατάσταση στο ανατολικό Αιγαίο και ζήτησαν να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ανακοινωθέν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεωνπου θα εκδοθεί αύριο, οι υπουργοί Εξωτερικών θα καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και θα εκφράζουν την αλληλεγγύη τους για την Κύπρο. Οι 28 θα επαναλαμβάνουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή για κλείσιμο, επομένως ουσιαστικά επισημοποιείται το «πάγωμα» της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, αλλά και οι περαιτέρω εργασίες προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ- Τουρκίας, κάτι το οποίο η γειτονική χώρα επιθυμούσε διακαώς.

Τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου έκανε λόγο για τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, που αποτελεί επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Τώρα τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για μεταφορά κάποιων υλικών που είναι σαν να δείχνουν ότι γίνεται όντως γεώτρηση», τόνισε ο κ. Προδρόμου που χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες «θαλάσσια εισβολή».