Αλέξης Τσίπρας στον Alpha: «Εμείς δεν προτάσσουμε τον φόβο. Προτάσσουμε τη λογική» - Video

Καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha είναι σήμερα το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας. Στο στούντιο του Alpha ο πρωθυπουργός θα δώσει μία συνέντευξη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον Αντώνη Σρόιτερ και να ανοίξει τα χαρτιά του μιλώντας για όλα.

Είναι η πρώτη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα μετά τη διάλυση της Βουλής. Όπως είναι φυσικό στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η «μάχη» της 7ης Ιουλίου, καθώς και η θέση και τα σχέδιά του για όλα τα σημαίνοντα ζητήματα, που απασχολούν τους πολίτες.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, στο Video:

«Δεν πας σε καμία μάχη για να χάσεις. Πράγματι είχαμε την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να ανακάμψει τους τελευταίους μήνες που κυβερνούσαμε μετά από τρία χρόνια, χωρίς επιστασία από τους θεσμούς και χωρίς τα χέρια δεμένα στην πλάτη.

Δεν είχαμε εκτιμήσει το βαθμό της δυσαρέσκειας που θα εκφραζόταν στο κυβερνών κόμμα. Πέσαμε έξω. Η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι λάβαμε το μήνυμα ήταν ότι βγήκα το ίδιο βράδυ και ανακοίνωσα ότι θα πάμε άμεσα σε εκλογές. Εμείς το πράξαμε αυτό γιατί σεβαστήκαμε τη λαϊκή ετυμηγορία.

Θέλαμε να θέσουμε το ακριβές διακύβευμα για την επόμενη τετραετία. Ποιοι θα μας κυβερνήσουν την επόμενη τετραετία και με ποιο πρόγραμμα. Αν θα είναι μία πορεία συνολικής εξόδου από την κρίση ή αν θα είναι ένα πισωγύρισμα. Αυτό είναι το κρίσιμο δίλημμα που καλείται να απαντήσει ο ελληνικός λαός.

Εμείς δεν προτάσσουμε τον φόβο. Προτάσσουμε τη λογική, Θέλουμε να κάνουμε μία σύγκριση προγραμμάτων και σχεδίων στην προεκλογική περίοδο. Αντιπαρατίθενται δύο διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις.

Η μία παρουσιάζεται σαν οδοστρωτήρας στις κατακτήσεις και στα δικαιώματα των εργαζομένων και μία που θεωρεί προϋπόθεση της ανάπτυξης, να έχουν δικαιώματα οι εργαζόμενοι και απολαβές.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που καλείται να ψηφίσει ο ελληνικός λαός θα εφαρμοστεί, δεν είναι πλέον υπό την αίρεση της τρόικας. Έβαλε πλάτη η μεσαία τάξη και ήρθε η στιγμή να δρέψει τα οφέλη».

«Το σχέδιο μας δεν είναι υπό την αίρεση της τρόικας. Η ΝΔ θέλει μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις και τα στελέχη των επιχειρήσεων. 1,5 δις κοστίζει η μείωση των φόρων που έχει εξαγγείλει η ΝΔ που αφορούν τις μειώσεις στις δαπάνες για τους αδύναμους. Θα κόψει δαπάνες σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζοντας την τακτική της κινδυνολογίας.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας ότι κάνει τον λαγό της ΝΔ, «Κάνει προβλέψεις μπακαλικής. Είναι δυνατόν να προβλέπει με βάση το πρώτο τετράμηνο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην συνέχεια  στα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης της πλειοψηφίας που ανακοίνωσε πριν τις ευρωεκλογές λέγοντας ότι είναι σχεδιασμένα και κοστολογημένα. «Τα ανακοινώσαμε όταν επιτέλους είχαμε την δυνατότητα και θα τα υλοποιήσουμε χωρίς να διαλύσουμε τους πιο αδύνατους.

Οι αντίπαλοι μας λένε ότι έχουν την δυνατότητα να δώσουν γενναίες φοροελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό θα ήταν καλό αν γινόταν δίχως περικοπές στα πιο χαμηλά και μεσαία στρώματα. Αυτά που προβάλλουν ως μεγάλες φοροελαφρύνσεις είναι οι αντίστοιχες μειώσεις και οι περικοπές που θα γίνουν στις δαπάνες σε μισθούς συντάξεις, σε στήριξη της παιδείας και του κοινωνικού κράτους».

Σημείωσε ότι είχε προειδοποιήσει ότι αν στις ευρωεκλογές το πρόγραμμα ελαφρύνσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού τότε θα άνοιγε η όρεξη των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, όπως και έγινε. Αυτές οι αιτιάσεις σημείωσε ακούγονται και από κύκλους εντός Ελλάδας, όπως ο διοικητής της Τράπεζας που συνηθίζει να βγαίνει σαν λαγός και να κάνει προβλέψεις μπακαλικής. Είναι δυνατόν να κάνει προβλέψεις του πλεονάσματος; Είχε πει ότι θα έπρεπε να πάει η χώρα σε γραμμή στήριξης και το είχε επιχειρηματολογήσει ως αδυναμία του πολιτικού συστήματος.

Βλέπουμε από τη μία τον κ. Στουρνάρα, από την άλλη ορισμένους κύκλους στην ΕΕ. Όταν ανακοινώσαμε τα μέτρα στο Ζάππειο δεν υπήρξε αντίδραση εκτός από τον κ. Βέμπερ που είπε ότι είναι λεφτά των Ευρωπαίων πολιτών. Όχι είναι του ελληνικού λαού. Και στην συνέχεια ο κ. Ρέγκλινγκ που επίσης ανήκει σε συγκεκριμένη πολιτική οικογένεια αλλά αυτά που είπε δεν έχουν βάση.

Θέλω να πω στον ελληνικό λαό διακυβεύεται ένα κρίσιμο ζήτημα σε σχέση με την ΕΕ την επόμενη ημέρα εφόσον επικροτηθεί το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ όλοι αυτοί που είχαν ενστάσεις θα παραμερίσουν. αν δεν υπάρξει αυτό την επόμενη ημέρα θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους και θα υπάρξει η γνωστή αιτιολογία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τις περικοπές. Επίσης για πρώτη φορά στην Έκθεση της Κομισιόν ετέθη θέμα για απολύσεις στον δημόσιο τομέα».

Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις ανέφερε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως ενώ η ΝΔ θέλει να θεσπίσει την αναλογία 1:5 στις απολύσεις – προσλήψεις ενώ εμείς επιμένουμε στην αναλογία 1:1 .

Ερωτηθείς για την ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά ότι δεν θα κατεβεί στις εκλογές ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η «απόφαση του Nίκου Κοτζιά να μην είναι υποψήφιος. Πάντα θα τον τιμώ. Είμαι βέβαιος ότι θα’ ναι ένας χρήσιμος πολίτης και πολιτικός και έξω από την βουλή» και σημείωσε ότι «πρέπει να αφήσουμε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν. Δεν θα μπω στην λογική της χαμένη ψήφου για κανέναν».

Η συγνώμη από τον Ελληνικό λαό για τις μετατάξεις

Σε καίριο σημείο της συνέντευξης ο κ.Τσίπρας, ερωτηθείς για το ζήτημα των μετατάξεων στη Βουλή,  είπε: «προσφέρω συγγνώμη στον ελληνικό λαό».

Είπε ειδικότερα: Θέλω να είμαι καθαρός. Δεν πρόκειται για διορισμούς, αλλά για μια δυνατότητα καλύτερης θέσης για δημοσίους υπαλλήλους. Ήταν λάθος, δεν το γνώριζα. Έγινε διακομματικά, μετά από πρόταση Τραγάκη να μπει η βουλή στο νόμο της κινητικότητας. θα ήθελα να προσφέρω μια «συγγνώμη» όχι στα μέλη και στο κόμμα αλλά στον ελληνικό λαό.

Όσον αφορά στην στάση της Τασίας Χριστοφιλοπούλου, που αποχώρησε ζητώντας συγγνώμη από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφότου ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε και ζήτησε την παύση των μετατάξεων, σχολίασε ότι η κίνησή της να αποσυρθεί, ήταν προς τιμήν της.