Οι ΗΠΑ κατέβασαν από τα F-35 τους Τούρκους πιλότους - Τελεσίγραφο έως τις 31 Ιουλίου

Τελεσίγραφο έως τις 31 Ιουλίου να τερματίσει τη συμφωνία με τη Ρωσία για το αντιπυραυλικό σύστημα  S-400 έδωσαν οι ΗΠΑ στην Άγκυρα. Διαφορετικά θα την αποκλείσει τελείως από το πρόγραμμα των F-35,

Σύμφωνα με το περιοδικό Foreing Policy οι Τούρκοι χειριστές των μαχητικών F-35 όχι μόνο δεν πραγματοποιούν εκπαιδευτικές πτήσεις με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους αλλά έχουν αποκλειστεί από κάθε πρόσβαση στις απόρρητες πληροφορίες.

«Το υπουργείο ενημερώθηκε ότι οι Τούρκοι πιλότοι (…) δεν πετούν» πλέον, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιπτέραρχος Μάικ Άντριους.

«Αν δεν υπάρξει αλλαγή της πολιτικής της συνεργασίας, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη σύμμαχό μας Τουρκία για την μείωση της συμμετοχής της στο πρόγραμμα του F-35», πρόσθεσε ο ίδιος.

Και ψήφισμα

Παράλληλα οι επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ομόφωνη επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ του ψηφίσματος που καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την προγραμματισμένη απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Με τίτλο «Εκφράζοντας ανησυχία για την αμερικανο-τουρκική συμμαχία», το διακομματικό ψήφισμα που φέρει τις υπογραφές σχεδόν όλης της θεσμικής ηγεσίας της αμερικανικής Βουλής «τονίζει την ιστορική συμμαχία με την Τουρκία και προτρέπει τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να αποφύγει μια στρατιωτική σχέση με τη Ρωσία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανο-τουρκική εταιρική σχέση και τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επικύρωση του ψηφίσματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ, κάνει λόγο για ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να διευθετηθεί με μια συμβιβαστική λύση.

«Δεν υπάρχει μέση λύση»

«Είναι κάτι που βλέπουμε σπάνια στις διεθνείς σχέσεις, αλλά αυτό είναι ένα ασπρόμαυρο ζήτημα. Δεν υπάρχει μέση λύση. Είτε ο κ. Ερντογάν θα ακυρώσει τη ρωσική συμφωνία, είτε δεν θα το κάνει. Και δεν υπάρχει η μελλοντική δυνατότητα για την Τουρκία στο να έχει από κοινού ρωσικά όπλα και αμερικανικά F-35. Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή. Δεν υπάρχει δρόμος για εξισορρόπηση της κατάστασης που θα επιτρέψει στην Τουρκία να έχει και το γλυκό και να το τρώει ταυτόχρονα. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να εκθέσουμε την κρίσιμη για την εθνική μας ασφάλεια τεχνολογία στην Ρωσία», αναφέρει χαρακτηριστικά.