Δεν πήγε ο Χουλιαράκης στο EWG για να αποφύγει το «στενό μαρκάρισμα» από τους Ευρωπαίους

Tο ελληνικό ζήτημα έχει βγει από την ατζέντα των ευρωπαίων  λόγω των επικείμενων εκλογών. Ωστόσο, για…καλό και για κακό, η κυβέρνηση αποφάσισε  να μην παραστεί ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης στο Euroworking Group, παρά το ότι αύριο δημοσιοποιείται η «καυτή» Έκθεση αξιολόγησηςΟ λόγος προφανής: Να αποφευχθεί το «στενό μαρκάρισμα» από τους δανειστές, σχετικά με τις  παροχές που ήδη εφαρμόζει κι έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

Οι Ευρωπαίοι, μόνο για το 2019 υπολογίζουν το κόστος σε 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,9 δις ευρώ.Το κόστος για το 2020 ανεβαίνει ως το 1,5% του ΑΕΠ, αν και η συζήτηση επ’ αυτού θεωρείται εξαιρετικά πρόωρη, καθώς θα αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεων το Σεπτέμβριο, ο οποίος θεωρείται εκ προοιμίου εξαιρετικά κρίσιμος.

Χαμηλοί τόνοι στην Ε.Ε.

Οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο αναφέρουν ότι οι τόνοι θα κρατηθούν χαμηλά. «Όπως πάντα» σημειώνουν πηγές, επισημαίνοντας ότι αυτά που αναγράφονται στην αντίστοιχη Έκθεση δεν χρειάζονται περισσότερα σχόλια.

Ανεπισήμως, πάντως, γίνεται συζήτηση στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο για το πώς θα χειριστούν στην προεκλογική περίοδο και τα δύο κόμματα, τις δυσοίωνες εκτιμήσεις της Κομισιόν για το φετινό πλεόνασμα, κοινώς για το αν θα αναφερθούν στις εναλλακτικές λύσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν, εάν επιβεβαιωθούν τον Οκτώβριο- κατά την κατάθεση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού- αυτές οι εκτιμήσεις των Ευρωπαίων τεχνοκρατών.

Ήδη, στο πεδίο των ρυθμίσεων οφειλών, παρατηρείται ένα «φρενάρισμα» στο ρυθμό υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στις 120 δόσεις προς την εφορία και μένει να φανεί στη συνέχεια αν αυτή η τάση είναι πρόσκαιρη και οφείλεται στη βεβαιότητα της παράτασης- που τελικά δόθηκε- ή αν υποκρύπτει δομικό πρόβλημα.

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι μέχρι χθες είχαν μπει στην «ομπρέλα» περίπου 76.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, ωστόσο ο στόχος της ρύθμισης 13 δις ευρώ, που είχε θέσει η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών, μοιάζει απλησίαστος…