Επιμένει η Φώφη στο «στοίχημα» - Εν αναμονή της επόμενης κίνησης Βενιζέλου

Kίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου  έκανε η Φώφη Γεννηματα, με την επιλογή της να «αντικαταστήσει» τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚΕυάγγελο Βενιζέλο µε τον Γιώργο Καµίνη. Η απόφαση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς συµπίπτει χρονικά µε την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας και μάλιστα σε µια στιγµή που το Κίνηµα έδειχνε να έχει διασφαλίσει την ενότητα και τη συσπείρωσή του.

Πρόσωπα µε καλή γνώση των εσωκοµµατικών του ΚΙΝΑΛ κάθε άλλο παρά αιφνιδιάστηκαν από τη ρήξη Γεννηµατά – Βενιζέλου, παρότι είναι νωπή η προσπάθεια ηγεσίας και στελεχών µόλις δύο µήνες πριν µπουν στο κοινό «κάδρο» του Συνεδρίου η Φώφη Γεννηµατά, ο Κώστας Σηµίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Tης ρήξης προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο, ένα ραντεβού σε εκρηκτικό κλίµα και η ανακοίνωση µιας απόφασης ειληµµένης από καιρό. Παρά τις φήµες που έφεραν το τελευταίο διάστηµα τον κ. Βενιζέλο να τοποθετείται στην πρώτη θέση του Επικρατείας, η κυρία Γεννηµατά σκεφτόταν όλο και περισσότερο µια επιλογή που θα υπηρετεί τον στόχο της διεύρυνσης.∆εν είναι λίγοι µάλιστα αυτοί που συνδέουν µε τα γεγονότα τη στήριξη της υποψηφιότητας του Γ. Καµίνη στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Συνεντεύξεις

Η Φώφη Γεννηματά έκανε χθες την κίνησή της, δίνοντας δύο συνεντεύξεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς και προσπάθησε να περάσει το δικό της αφήγημα για την υπόθεση που συγκλονίζει τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

«Εγώ είμαι πρόεδρος και θα κριθώ από τις αποφάσεις μου, τόνισε αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υπάρξουν και άλλες που θα ταρακουνήσουν τα νερά. Μάλιστα, έθεσε και αυτή με τη σειρά της θέμα ηθικής λέγοντας πως «οι απόντες βοηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είχε δεχθεί πυρά για «ηθικό φάουλ», καθώς με την απόφασή της έθεσε σε… κοινοβουλευτικές διακοπές τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πολιτικό που βρέθηκε στο στόχαστρο της συνωμοσίας του ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis.

Το ερώτημα πλέον είναι αν και με ποια ένταση θα συνεχιστούν οι αποχωρήσεις και τι κλίμα θα επικρατήσει στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων (πολιτικό συμβούλιο, κοινοβουλευτική ομάδα και κεντρική επιτροπή) αύριο και μεθαύριο.

Στο τραπέζι παραμένει και το «γιατί» ειδικά για το θέμα του τάιμινγκ, καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Το Κίνημα Αλλαγής κατέγραψε μία ακόμη ήττα χθες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπου είχε μεταβεί για να στηρίξει τον Απόστολο Κατσιφάρα την Παρασκευή η ίδια η Φώφη Γεννηματά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρεε και στα κανάλια συζητούσαν με δική μας ευθύνη για τα εσωκομματικά προβλήματα του Κινήματος Αλλαγής, δεν υπάρχει λογική εξήγηση» είναι μια φράση που συμπυκνώνει τις απορίες πολλών στελεχών.

Η κίνηση Βενιζέλου

Εντός των προσεχών ωρών και ημερών αναμένεται και η επόμενη κίνηση- απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος σύμφωνα με τους συνεργάτες του απορρίπτει πλήρως τη θεωρία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής για πολιτική διαφωνία και επιμένει σε πολιτικό σχέδιο για να μετατραπεί το Κίνημα Αλλαγής σε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ανοίγουµε πόρτα»

Ανοίγουµε µια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συνταχθούν µε το Κίνηµα Αλλαγής. Τα περί “ουράς του ΣΥΡΙΖΑ” είναι ανυπόστατα και υποβολιµαία» τονίζουν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, απαντώντας στον κ. Βενιζέλο και εγκαλώντας τον για τις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραµµή και τη στρατηγική σύµπλευση µε τη Ν∆ που υποδείκνυε.

Πολιτικοί φίλοι του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ επισηµαίνουν ότι δεν υπάρχει κόκκος αληθείας σε όλα όσα λέγονται και ότι ο ίδιος «απελευθερωµένος» πια θα µπορεί να υποστηρίξει σθεναρά τις απόψεις του για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ επαναλαµβάνει ότι «στόχος σε αυτές τις εκλογές είναι να ηττηθεί οριστικά η πολιτική και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ», επισηµαίνοντας ότι «δεν έχουν σχέση µε την προοδευτική παράταξη».

Εµπειρο στέλεχος που στηρίζει την επιλογή της κυρίας Γεννηµατά και θεωρεί ότι έπρεπε να είναι διαφορετική η αντίδραση του κ. Βενιζέλου θεωρεί ότι εφεξής δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑ θα µπορεί να υποστηρίζει ότι το ΚΙΝΑΛ είναι «παρακολούθηµα της Ν∆». Η αλήθεια είναι ότι αρκετές φορές κατά το παρελθόν η Χαριλάου Τρικούπη εξέφραζε τη δυσφορία της για δηµόσιες παρεµβάσεις του κ. Βενιζέλου που δεν ήταν «ευθυγραµµισµένες» µε τις κεντρικές πολιτικές του κόµµατος.

Αντιδράσεις

Της απόφασης της κ. Γεννηματά, ακολούθησαν ισχυρές αναταράξεις.  Ο Νίκος Ανδρουλάκης µίλησε δηµοσίως για «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί», επισήµανε µάλιστα το γεγονός ότι αυτή εκδηλώθηκε µία µέρα πριν από τις αυτοδιοικητικές και έναν µήνα πριν από τις εθνικές εκλογές. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο κ. Ανδρουλάκης τονίζει, επίσης, ότι «η ενότητα σφυρηλατείται µε τον σεβασµό στις ιδέες, στη δηµοκρατική λειτουργία αλλά και την ιστορία της παράταξης και των προσώπων που πρωταγωνίστησαν στις κρίσιµες καµπές της», ενώ προσθέτει σε προειδοποιητικό τόνο ότι «οι εθνικές εκλογές αποκτούν χαρακτηριστικά µιας πολύ κρίσιµης µάχης για το µέλλον της δηµοκρατικής παράταξης». Ιδιαίτερης σηµασίας για το κλίµα που διαµορφώνεται στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ θεωρείται και η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σηµίτη, ο οποίος φέρεται «κεραυνοβοληµένος και θυµωµένος» από την αιφνιδιαστική εξέλιξη.

Ο κ. Σηµίτης συνοµίλησε τηλεφωνικά µε στελέχη και βουλευτές που διαφωνούν µε την επιλογή της κυρίας Γεννηµατά. Ο Γιάννης Μανιάτης, θέλοντας να κρατήσει αποστάσεις από το σκηνικό της σύγκρουσης, τόνισε ότι «η υπόθεση της δηµοκρατικής παράταξης, του ΠΑΣΟΚ, του Κινήµατος Αλλαγής, ήταν πάντα και είναι υπόθεση υπεράνω προσώπων», στελέχη όµως που ήταν κοντά στον Ευ. Βενιζέλο, όπως οι Μ. Επιτροπάκης, Γ. Ντόλιος, Δ. Λιντζέρης, οι κυρίες Θεολογίτου, Μπουµπούλη κ.ά. παρέδωσαν κοµµατικές θέσεις ή δήλωσαν ότι αποχωρούν από το κόµµα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου

Υπέρ της συσπείρωσης των δυνάµεων µπροστά στον κρίσιµο εκλογικό στόχο τάσσεται ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει στο «επίκαιρο» ερώτηµα, µίλησε όµως για το διακύβευµα της προοδευτικής παράταξης. Στην ίδια γραµµή κινήθηκαν και στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς, όπως ο Θ. Μαργαρίτης, ενώ ο Γ. Καµίνης εξέφρασε τη γνώµη ότι «δεν κρίνονται όλα από την παραµονή ή την αποχώρηση του κ. Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ».