Θρίαμβος της ΝΔ: Η Ελλάδα έγινε μπλέ - Η νίκη σε 12 από τις 13 Περιφέρειες και άλλα ρεκόρ

Σε θρίαμβο της ΝΔ εξελίχθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές 2019, όσον αφορά στις Περιφέρειες, αφού οι 12 από τις 13 βάφτηκαν… μπλε! Είναι δε, η πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές, που ένα κόμμα εκλέγει 5 από τους 13 περιφερειάρχες από τον πρώτο γύρο.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο Χρ. Μέτιος προηγείται με 51,1%.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, προηγείται ο Π. Νίκας με 54,00%.

Στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου προηγείται ο Κ. Μουτζούρης με 55,1%.

Τα ρεκόρ της ΝΔ

Είναι η πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές που ένα κόμμα εκλέγει 5 από τους 13 περιφερειάρχες από τον πρώτο γύρο (Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Νότιο Αιγαίο).Είναι επίσης η πρώτη φορά που η ΝΔ κερδίζει την περιφέρεια Αττικής.

Η τελευταία φορά που είχε κερδίσει το λεκανοπέδιο Αττικής σε αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν το 1998 -δηλαδή πριν από 21 χρόνια- με τη νίκη του προερχόμενου από την Αριστερά Θεόδωρου Κατριβάνου για την Υπερνομαρχία.

Σε όλες τις επόμενες αναμετρήσεις (2002, 2006, 2010, 2014) η ΝΔ είχε ηττηθεί, ενώ το 2014 δεν είχε περάσει καν στο Β’ γύρο.Είναι η πρώτη φορά που ένα κυβερνών κόμμα όχι μόνον συντρίβεται σε όλες ανεξαιρέτως τις περιφέρειες, αλλά στις περισσότερες αποκλείστηκε και από το δεύτερο γύρο.

Στην Αν. Μακεδονία- Θράκη, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε τρίτος, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο πέμπτος.Στην Αττική, η απερχόμενη περιφερειάρχης και κορυφαίο πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, στο πρώτο γύρο έχασε με σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες του υποψηφίου της ΝΔ, Γιώργου Πατούλη.

Πρόκειται για διαφορά ρεκόρ σε όλες τις αυτοδιοικητικές εκλογές β’ βαθμού στην Αττική.Στους δήμους τα αποτελέσματα δείχνουν σημαντικές νίκες για Μπακογιάννη, Ζέρβα, Πελετίδη και  Μώραλη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Πειραιά αντίστοιχα.

Η εικόνα στους Δήμους: Θρίαμβος του Κώστα Μπακογιάννη

Δήμος Αθηναίων: Κωνσταντίνος Μπακογιάννης 65,3%

Δήμος Θεσσαλονίκης: Κωνσταντίνος Ζέρβας 66,8%

Δήμος Πατρέων: Κωνσταντίνος Πελετίδης 71,4%

Δήμος Ηρακλείου: Βασίλης – Γεώργιος Λαμπρινός 51,3%

Δήμος Πειραιώς: Ιωάννης Μώραλης 57,6%

Δήμος Λαρισαίων: Απόστολος Καλογιάννης 57,3%

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Προτεινόμενα για εσάς