Παραιτήθηκε από τη θέση του Γραμματέα της ΛΑ.Ε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης

Την παραίτησή του από γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας και του Αριστερού Ρεύματος ανακοίνωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο κ. Λαφαζάνης ανέλαβε την ευθύνη για το κάκιστο, όπως είπε ο ίδιος αποτέλεσμα της ΛΑΕ στις ευρωεκλογές.

Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του Αριστερού Ρεύματος (βασικής συνιστώσας της ΛΑΕ), ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Από την πρώτη στιγμή και χωρίς καμμιά ταλάντευση ανέλαβα πλήρως και στο ακέραιο την πολιτική ευθύνη του κάκιστου εκλογικού αποτελέσματος   της ΛΑ.Ε στις Ευρωεκλογές. Σε μια ευρωεκλογική μάχη ήττας της Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη, στασιμότητας και υποχώρησης της Αριστεράς στην Ελλάδα, η ΛΑ.Ε σημείωσε ένα οδυνηρό αποτέλεσμα.   Με ρώτησαν αρκετοί μετά την δήλωσή μου. Μα εσύ αναλαμβάνεις μόνος όλη την ευθύνη; Οι άλλοι δεν έχουν μερίδιο; Απαντούσα ειλικρινά. Ο επικεφαλής οφείλει πάντα την ευθύνη της ήττας να την αναλαμβάνει στο ακέραιο χωρίς να προσπαθεί να την καταμερίσει σε φέτες. Από κει και πέρα το κάθε στέλεχος κάνει τις επιλογές του. Ένα γνωρίζω, στις νίκες υπάρχουν πολλοί που συνωστίζονται για μερίδιο, στις ήττες κανένας.»

Οι ευθύνες

Ο κ. Λαφαζάνης εντόπισε τα βασική ευθύνη του στο ότι δεν προχώρησε σε ριζοσπαστικές τομές. Συγκεκριμένα, είπε: «Η πολιτική μου ευθύνη για την ήττα της ΛΑ.Ε αφορά πολλά λάθη, ανεπάρκειες και ολισθήματα. Ως κύρια και μεγαλύτερη ευθύνη μου θεωρώ, όμως, ότι, παρά τις κατά καιρούς προτάσεις μου, δεν επιχείρησα, με επιμονή, σθένος και διαδικασίες δημιουργικού σοκ ώστε να πραγματοποιηθούν, όλες εκείνες οι ριζοσπαστικές τομές και βαθιές ανατροπές που όφειλαν να γίνουν στην ΛΑ.Ε για να προχωρήσει η αναγκαία κατά την γνώμη μου πολιτική, ιδεολογική, προγραμματική, οργανωτική της ανασυγκρότηση και επαναθεμελίωσή της με σύγχρονους ριζοσπαστικούς όρους.»

Εκλογικό κάλεσμα

Καταλήγοντας, ο κ. Λαφαζάνης κάλεσε τη ΛΑΕ εργαστεί για μια πλατιά εκλογική συνεργασία με όμορες δυνάμεις: «Αυτήν την ώρα η ΛΑ.Ε χρειάζεται μια ευρύτατη πρωτοβουλία εκλογικών συνεργασιών που θα απευθύνεται σε όλες ανεξαιρέτως τις δυνάμεις, χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς και αγκυλώσεις, που αντιτάσσονται στο νέο καταστροφικό διπολισμό, την λιτότητα και την ακροδεξιά.

Ξέρω ότι μια τέτοια απεύθυνση δεν θα έχει θετική ανταπόκριση απ’ όλες τις πλευρές. Θεωρώ όμως αναγκαία την ανάληψη πρωτοβουλίας για να αποκαλυφθούν αλαζονείες, αυτάρκειες,   αυταρέσκειες και διάτρητοι προσανατολισμοί που εκφωνούνται, χωρίς να εννοούνται, για δημαγωγικούς, παραπλανητικούς λόγους.»

Πηγή: CNN Greece