Παρέμβαση Παυλόπουλου για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη - Δεν υπογράφει κάτι που προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις παραμονές εκλογών

Καθοριστική υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου σε ότι αφορά το ζήτημα της επιλογής νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που έχει αναστατώσει τις τελευταίες ημέρες το ήδη γεμάτο εξελίξεις πολιτικό σκηνικό.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, που θα κληθεί να επικυρώσει με προεδρικό διάταγμα, την κυβερνητική επιλογή, για αλλαγές σε Άρειο Πάγο και ποινικούς κώδικες, διαμήνυσε ότι δεν θα το υπογράψει παραμονή των εκλογών, εκτός και αν οι επιλογές που θα γίνουν είναι τέτοιες που δεν θα προκαλούν πολιτικές αντιδράσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε το μήνυμα, σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω μήνυμα, ώστε να μη βρεθεί η Προεδρία στη θεσμικά δύσκολη αυτή θέση.

Τα παραπάνω ωστόσο, όχι μόνο δεν επιβεβαιώνονται από το Προεδρικό Μέγαρο, αλλά τονίζεται πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει η παραμικρή συζήτηση και ούτε έχει μεταφερθεί κάτι από τον Πρόεδρο στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Εν τω μεταξύ, αναζητείται λύση σε ανώτατους δικαστικούς που κατά τη διαδικασία της Βουλής, όταν πέρασαν από ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ψηφίστηκαν εκτός από την κυβέρνηση και από άλλα κόμματα, την αξιωματική αντιπολίτευση ή από το ΚΙΝΑΛ.

Παράλληλα με το θέμα της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει με σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, η προεδρική παρέμβαση φαίνεται ότι ξεμπλόκαρε και το θέμα των ποινικών κωδίκων. Τα δύο νομοθετήματα ύψιστης σημασίας, που βρέθηκαν εγκλωβισμένα από τις πολιτικές εξελίξεις, θα προχωρήσουν προς ψήφιση.

Άλλωστε τα δικαστήρια περιμένουν την ψήφισή τους για να προχωρήσουν χιλιάδες δίκες που είναι σε αδράνεια, καθώς δικηγόροι και κατηγορούμενοι θέλουν να κριθούν με το νέο νομοθετικό καθεστώς, ενώ παράλληλα το σύνολο των κρατουμένων περιμένει την ψήφιση των κωδίκων.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, μέτρησε τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη μη ψήφιση των κωδίκων στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, αλλά και την κατάσταση στις φυλακές, που ενδεχομένως να αντιμετώπιζε προβλήματα αν οι προσδοκίες των κρατουμένων τελικά είχαν ματαιωθεί.

Σε ό,τι αφορά τους κώδικες, η κοινοβουλευτική διαδικασία θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ για την ηγεσία της Δικαιοσύνης οι διεργασίες για επιλογή προσώπων που δεν θα προκαλούν αντιδράσεις συνεχίζονται.