Ευάγγελος Βενιζέλος: «Αντί να παίζει με την επιλογή των δικαστών να ψηφίσει τους νέους Κώδικες»

Την αναγκαιότητα ψήφισης του νέου ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας , της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα , προτάσσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αντιπαρέβαλε αυτή την αναγκαιότητα, για την οποία υπάρχει ευρεία συναίνεση, με την διαφαινόμενη απόφαση της κυβέρνησης να διορίσει νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο, παρά το γεγονός ότι ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί. Ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει μέγιστο θεσμικό ατόπημα αυτήν την απόφαση και παρεμβολή στο έργο της δικαιοσύνης. Αν η κυβέρνηση – τονίζει – θέλει να διασφαλίσει την αξιοπιστία της δικαιοσύνης, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση των νέων κωδίκων, για τους οποίους άλλωστε υπάρχει ευρεία συναίνεση.

Αναφέρει:

«Αν η κυβέρνηση έχει συνείδηση της ευθύνης της απέναντι στη δικαιοσύνη, θα έπρεπε να διαφυλάξει ένα κλίμα συναίνεσης και σεβασμού. Αντί να παίζει με την επιλογή των δικαστών θέλοντας να ελέγξει καταστάσεις, ματαιοπονώντας γιατί έτσι δεν ελέγχει τίποτα, αφήνει πίσω της συντρίμμια στο χώρο της δικαιοσύνης και της αξιοπιστίας των θεσμών, θα μπορούσε να κάνει μόνο μία πράξη συναίνεσης, αυτή που όπως πολλοί συνάδελφοί σας του δικαστικού ρεπορτάζ έχουν γράψει  είναι η ψήφιση των κωδίκων – του ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας. Γύρω από τους κώδικες υπάρχει συναίνεση, έχουν γίνει μεγάλες επιστημονικές συζητήσεις, έχει γίνει βελτίωση των σχεδίων πάρα πολύ σημαντική. Θα μπορούσε να πάρει μία πρωτοβουλία ο υπουργός δικαιοσύνης να υπάρχει συναίνεση στην ψήφιση των κωδίκων, σε μία διαδικασία που είναι ούτως ή άλλως πολύ σύντομη στη Βουλή. Και όχι να δημιουργούν συγκρουσιακό κλίμα, θέλοντας να πουν ότι μέχρι τελευταία στιγμή εμείς θα εμφανιζόμαστε να κάνουμε, ό,τι κάναμε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, δηλαδή ασφυκτικό έλεγχο της δικαιοσύνης, την οποία θέλουμε να χειραγωγούμε ως κυβέρνηση, γιατί αυτό είναι το δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ.»