Ευρωεκλογές 2019 - Χάρτης της Ελλάδας: Πάνω από το 85% της Επικράτειας έγινε μπλε (εικόνα)

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο χαμένος της κάλπης καθώς έχει χάσει σχεδόν όλες τις μάχες στις Περιφέρειες, στους δήμους ενώ και στις Ευρωεκλογές η διαφορά του με τη Νέα Δημοκρατία κυμαίνεται από 7,5% έως 9,5%.

Στην Περιφέρεια Αττικής ο Γιώργος Πατούλης προηγείται της Ρένας Δούρου με σχεδόν 15 μονάδες διαφορά καθώς συγκεντρώνει 36,65% έναντι 20,51 της Ρένας Δούρου.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Απόστολος Τζιτζικώστας φαίνεται να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι του υποψηφίου περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Γιαννούλη. Την ίδια ώρα στην Κρήτη.

Τώρα όσον αφορά τους δήμους στην Αθήνα υπάρχει καθαρό προβάδισμα για τον Κώστα Μπακογιάννη. Μέχρι στιγμής, ο Κώστας Μπακογιάννης συγκεντρώνει 42,08%, ο Νάσος Ηλιόπουλος: 17% ενώ ο Παύλος Γερουλάνος 13,8%. Στον Πειραιά αν και το δείγμα είναι ακόμα πολύ μικρό, συντριπτική επικράτηση του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» του Γιάννη Μώραλη.

Από την άλλη πλευρά στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τα πρώτα exit polls ο εκλεκτός της ΝΔ για τον δήμο Θεσσαλονίκης Νίκος Ταχιάος συγκεντρώνει ποσοστό από 22,6% εώς 27,6%. Ένα ποσοστό το οποίο, ναι μεν επιβεβαιώνει όλες τις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών, ωστόσο αφήνει ανοιχτό το παιχνίδι για το β΄γύρο.

Ντέρμπι και ανατροπή δείχνει η έρευνα της interview για την δεύτερη θέση την οποία διεκδικούν ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Σύμφωνα με το exit poll της interview στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Ζέρβας με ποσοστό 14,5% έως 18,5%, ακολουθούμενος από την Κατερίνα Νοτοπούλου με 13,1% έως 17,1%.

Παράλληλα ξεκάθαρο προβάδισμα έχει ο Κώστας Πελετίδης για την επανεκλογή του στον Δήμο Πατρέων.

Ο νυν δήμαρχος, ο οποίος έχει τη στήριξη του ΚΚΕ, με καταμετρημένο το 4,52% συγκεντρώνει το 42,85%. Αντιθέτως, μάχη δίνεται για τη δεύτερη θέση όπου ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος από το ΚΙΝ.ΑΛ. συγκεντρώνει 13.7% και ο Νίκος Παπαδημάτος από τη Νέα Δημοκρατία το 12,94%.

Εκλέγονται από τον α’ γύρο

Στο μεταξύ υπάρχουν και δήμοι όπου οι δήμαρχοι φαίνεται να εκλέγονται από τον πρώτο γύρο και είναι οι εξής:

Ανδρέας Παχατουρίδης – Δήμος Περιστερίου
Γιώργος Ιωακειμίδης – Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη
Αχιλλέας Μπέος – Δήμος Βόλου
Γιώργος Παπανικολάου – Δήμος Γλυφάδας
Γρηγόρης Κωνσταντέλλος – Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
Νίκος Ζενέτος – Δήμος Ιλίου
Ιγνάτιος Καϊτεζίδης – Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη
Σε αυτούς θα προστεθούν πρέπει να προστεθούν 26 δήμαρχοι σε περιοχές όπου υπήρχαν μόνο δύο υποψήφιοι, αλλά και 4 που κατέβηκαν χωρίς… ανταγωνισμό (σε Αγαθονήσι, Λειψούς, Αγιο Ευστράτιο, Σίκινο).

ble-xartis-2.jpg

πηγή: ethnos.gr