Ο Βασίλης Αγγελόπουλος, Αντιδήμαρχος Αθηναίων, στο Politis Online: Mε τον Παύλο Γερουλάνο θα κάνουμε μία Αθήνα αγνώριστη

Συνέντευξη στην Αθηνά Κοροβέση

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ένας αφανής ήρωας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Βασίλης Αγγελόπουλος υπηρετεί τον Δήμο Αθηναίων πάνω από τριάντα χρόνια. Οι θητείες του ως Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος στο πλευρό του Γιώργο Καμίνη, είχαν τον πρακτικό αντίκτυπο “έργων καθημερινότητας και ασφάλειας” όπως τονίζει συνεχώς, στην ζωή των δημοτών της πρωτεύουσας.

Αν και ο ίδιος επιθυμούσε να ασχοληθεί με τον τομέα της Παιδείας ως εκπαιδευτικός ο ίδιος, όπως μας εκμυστηρεύεται στη συνέντευξη που μας παραχωρεί για το Politis Online, ο απερχόμενος Δήμαρχος Αθηναίων και νυν υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο των Κατασκευών και Κτιριακών Έργων. Μία απόφαση που αποδείχτηκε όχι απλά σωστή αλλά και διορατική, καθότι το έργο που αφήνει ο Βασίλης Αγγελόπουλος ως τ. Αντιδήμαρχος Κατασκευών και Κτιριακών Έργων του Δήμου Αθηναίων, είναι πολύ απλά  απτό.

“Να κι ένας υποψήφιος που αφήνει συγκεκριμένο έργο απαριθμώντας ακριβώς τα πεπραγμένα του” θα διαβάσω κάπου πεταχτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγες ώρες μετά τη συζήτησή μας. Πράγματι, ο Βασίλης Αγγελόπουλος επιθυμεί να γίνουν γνωστά τα έργα του. Όχι ο ίδιος. Γι΄αυτό εξάλλου η παρουσία τους στα social media είναι τυπική. Επιλέγει την κατ΄ιδίαν συναναστροφή με τους συμπολίτες του και όχι την ψεύτικη πραγματικότητα της σύγχρονης εποχής.

Ο Βασίλης Αγγελόπουλος ανέλαβε στις αρχές του μήνα Αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμάτων (Καθαριότητας), μετά και τις ανακατατάξεις στον Δήμο για τις ανάγκες των εκλογών της 26ης Μαΐου, στις οποίες θέτει υποψηφιότητα με τον συνδυασμό του Παύλου Γερουλάνου “Αθήνα Είσαι Εσύ”“Στην πολιτική όλα είναι εν δυνάμει.” μας απαντάει στο ερώτημα περί δημοσκοπήσεων, δηλώνοντας βέβαιος για την κυριαρχία του Παύλου Γερουλάνου.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Αντιδήμαρχος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος μας μιλάει για τα 10 “εμβληματικά και βιώσιμα” έργα του, στην επίβλεψη των οποίων έχει βρεθεί από την πρώτη τσαπιά όπως μας είπε χαρακτηριστικά. Έργα που τον συγκινούν και συνάμα τον κινητροδοτούν για να συνεχίσει το έργο αυτό, στην περίπτωση που οι πολίτες τον ξαναεμπιστευτούν.

Ποια έργα είναι αυτα; 1) το Σεράφειο Κολυμβητήριο, 2) η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, 3) τα Δημοτικά Ιατρεία Σαρανταπόρου και Χανίων 4Β, 4) το Ψηφιακό Μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνα, 5) το EBEA, 6) ο Βιοκλιματικός Παιδικός Σταθμός στην οδό Θερμοπυλών, 7) ο Βιοκλιματικός Παιδικός Σταθμός στην οδό Νεοχωρίου, 8) το ΚΑΠΑΨ, 9) το Νεοκλασικό στην Θεοτοκοπούλου, και τέλος 10) η συμμετοχή στη δημιουργία της Δομής για τους Πρόσφυγες στον Ελαιώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βασίλης Αγγελόπουλος έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ραδιοφωνικού Σταθμού 9,84 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Γενικού Νοσοκομείου “Η Ελπίς”.

Ακολουθεί η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του, στην οποία ερωτάται για το έργο του, για την καθαριότητα και τα προβλήματα της πόλης, για τις δημοτικές εκλογές και τις επιπτώσεις της απλής αναλογικής στις μετεκλογικές ισορροπίες, για το ΠΑΣΟΚ, για τον απερχόμενο δήμαρχο και την “προίκα” που αφήνει, καθώς και τον μελλοντικό κατά τον ίδιο Δήμαρχο Αθηναίων. Τέλος, συζητάμε και για το κατά πόσο η Αθήνα είναι μία πόλη φιλική στα άτομα με αναπηρία, καθότι ο ίδιος έχει ζήσει εκ των έσω, ως δάσκαλος Ειδικής Αγωγής, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας με τις “ιδιαίτερες ικανότητες” όπως μας λέει.

Αθηνά Κοροβέση: Κύριε Αντιδήμαρχε, κατά την παρουσίαση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού “Αθήνα Είσαι Εσύ” είπατε ενώπιον των πολιτών αλλά και του επικεφαλής του συνδυασμού, του κ. Γερουλάνου, ότι αυτό που σας οδήγησε να συστρατευτείτε μαζί του είναι οι ρηξικέλευθες ιδέες του. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτήν σας την απόφαση.

Βασίλης Αγγελόπουλος: Στην πρώτη μας θητεία ολοκληρώσαμε 10 εμβληματικά έργα. Ήταν όλα από το ΕΣΠΑ, δηλαδή ο Αθηναίος πολίτης δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ. Τώρα, με τον Παύλο Γερουλάνο, έχουμε φτιάξει όλη την υποδομή που θα μας οδηγήσει να δημιουργήσουμε έργα καθημερινότητας και ασφάλειας για τους πολίτες.

Το ότι επέλεξα να είμαι υποψήφιος με τον Παύλο Γερουλάνο αφορά σε δύο πράγματα: η δέσμευσή του για τα έργα ασφάλειας και καθημερινότητας, και επιπλέον οι καινοτόμες ιδέες για έξυπνες πόλεις (smart cities). Και θα σας πω ένα παράδειγμα, μπορούμε τα επόμενα χρόνια στον δήμο της Αθήνας, να εξοικονομήσουμε μεγάλα ποσά ενέργειας αξιοποιώντας τις στέγες των σχολικών και όλων των δημοτικών κτιρίων. Πώς; Mε την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να παράξουμε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία συμβάλλει στην ενεργειακή αυτονόμηση του κτιρίου και παράλληλα μας προσφέρει ένα έσοδο για να μπορεί π.χ. η σχολική μονάδα να καλύπτει τα λειτουργικά της έξοδα. Γιατί όλες οι δαπάνες συντήρησης και επισκευής των δημοτικών κτιρίων να φορτώνονται στον δημότη; Mπορούμε δηλαδή να εξοικονομήσουμε το λογαριασμό του ρεύματος και ταυτόχρονα να υπάρχει και ένα μικρό έσοδο από τις στέγες των δημοτικών κτιρίων με τη χρήση φωτοβολταϊκών.

Επιπρόσθετα, έχουμε καταφέρει την ενεργειακή αυτονομία σημαντικών κτιρίων για τα βρέφη και τα νήπια της Αθήνας. Οι δύο βιοκλιματικοί σταθμοί που ολοκλήρωσα ως αντιδήμαρχος έργων, και μάλιστα με τη βοήθεια και αρωγή του πρώην Υπουργού Σπύρου Κουβέλη, είναι ενεργειακά αυτόνομα κτίρια. Ο ένας βρεφονηπιακός σταθμός είναι στην οδό Θερμοπυλών και ο άλλος στην Νεοχωρίου. Επιτυγχάνεται φοβερή εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτές είναι οι έξυπνες λύσεις, που μπορούν να πετύχουν και οικονομία στην πόλη αλλά και να φέρουν ανάπτυξη ταυτόχρονα. Νέα κτίρια, τα οποία φυσικά μπορούμε να τα εντάξουμε και στο νέο ΕΣΠΑ.

Όσο αφορά τις θέσεις εργασίες, θα σας πω το εξής: Στα 10 μεγάλα έργα που ολοκληρώσαμε εργάστηκαν πολλές διαφορετικές ειδικότητες οικοδόμων, που σημαίνει ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης που πέρασε και ακόμα περνάει η Αθήνα, τα μόνα εργοτάξια που λειτουργούσαν ήταν αυτά τα 10 έργα του Δήμαρχου Καμίνη, τα οποία όλα όπως είπα πραγματοποιήθηκαν με προγράμματα ΕΣΠΑ. Το Σεράφειο Κολυμβητήριο, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, τα Δημοτικά Ιατρεία Σαρανταπόρου και Χανίων 4Β, το Ψηφιακό Μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνα, οι δύο βιοκλιματικοί παιδικοί σταθμοί, το ΚΑΠΑΨ, το ΕΒΕΑ, το Νεοκλασικό στην Θεοτοκοπούλου 34, η δομή για τους πρόσφυγες στον Ελαιώνα. Πρόκειται για περίπου 30 εκατ. ευρώ έργα.

Α.K.: Ακριβώς για αυτά τα δέκα έργα ήθελα να σας ρωτήσω. Να σταθούμε στην δομή για τους πρόσφυγες στον Ελαιώνα, που είναι από τα πιο εμβληματικά θα μπορούσα να πω.

Β.Α.: Πραγματικά είναι ένα έργο-σύμβολο για μένα. Πέρα από τα παραπάνω μεγάλα έργα που ολοκλήρωσα ως Αντιδήμαρχος, είχα ουσιαστική και ενεργή συμμετοχή στο προσφυγικό. Θυμάστε όλοι τον Αύγουστο του 2015, το τεράστιο πρόβλημα που είχε ενσκήψει στον δήμο της Αθήνας με τους χιλιάδες πρόσφυγες συνωστισμένοι σε πλατείες, στο Πεδίον του Άρεως κυρίως, στην Ομόνοια, στην Πλατεία Βικτωρίας και σε όλες τις μικρές και μεγάλες πλατείες της πόλης. Τί κάναμε εμείς σαν Δήμος Αθηναίων; Το καλοκαίρι αυτό λοιπόν, ο Γιώργος Καμίνης με είχε ορίσει Αναπληρωτή του, πέραν από Αντιδήμαρχο. Με εισήγηση του Δημάρχου και με τη σύμφωνη γνώμη των Αντιδημάρχων και των Δημοτικών Συμβούλων, παραχωρήσαμε τον Ελαιώνα αλλά δεν αρκεστήκαμε εκεί. Μέσα σε 20 ημέρες δρομολογήσαμε όλες εκείνες τις διαδικασίες για να επιταχύνουμε το έργο. Ουσιαστικές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Από πού να ξεκινήσω; Βγάλαμε άδειες μικρής κλίμακας, φτιάξαμε ηλεκτρολογικό υποσταθμό καθώς επίσης τους αγωγούς αποχέτευσης του hot spot. Πρωτίστως, έδωσαν μεγάλο αγώνα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, και μετά οι εργαζόμενοι του πρασίνου. Όλα αυτά τα συνεργεία, όλες τις διευθύνσεις του δήμου τις συντόνιζα εγώ. Πέρα από την παραχώρηση του οικοπέδου, εάν δεν ήταν ο δήμος και η σημαντική προσφορά των 180 εργαζομένων σε περίοδο διακοπών οι οποίοι δούλευαν για τη δομή, ο Ελαιώνας δεν θα είχε γίνει. Δεν θα ήταν ο Ελαιώνας που βλέπουμε.

Καταφέραμε από τις 29 Ιουλίου μέχρι τις 17 Αυγούστου, μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα, καταφέραμε και υποδεχτήκαμε τους πρώτους πρόσφυγες στον Ελαιώνα σε άριστες συνθήκες. Και μάλιστα τότε, δέχτηκα και τα συγχαρητήρια των υπουργών της κυβέρνησης. Ήμουν εκεί παρών από το πρωί μέχρι το βράδυ. Παρουσία δική μου έγιναν όλες αυτές οι εργασίες. Το δισέλιδο Δελτίο Τύπου με ημερομηνία 9/8/2015 που εκδώσαμε περιγράφει τι ακριβώς έγινε. Στην πορεία μου στην Αυτοδιοίκηση, το hot spot είναι ένα από τα έργα με τα οποία έχω δεθεί περισσότερο συναισθηματικά. Συγκινούμαι όταν βλέπω όλα τα έργα βέβαια, γιατί τα ξεκίνησα από το μηδέν, από την πρώτη τσαπιά των εργατών μέχρι που τελείωσαν και παραδόθηκαν. Και όλα τα έργα είναι βιώσιμα. Ο μεγάλος μου φόβος για τα έργα ήταν να μην καταντήσουν σαν τα Ολυμπιακά ακίνητα.

Α.K.: Και σε αυτό ακριβώς θέλω να σταθώ, στο πως είναι η κατάσταση σήμερα. Εάν είναι όπως όταν τα παραδώσατε.

Β.Α.: Πραγματικά αξίζουν τον κόπο. Ο φόβος μου αυτός δεν υπάρχει πλέον γιατί ο Γιώργος Καμίνης, αφού παραδόθηκαν, προσπάθησε στη συνέχεια, έδωσε αγώνα, τα έργα αυτά να καταστούν χρήσιμα στην καθημερινότητα του δημότη. Αυτή τη στιγμή τα έργα είναι λειτουργικά. Επιτελούν τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν. Το Σεράφειο Κολυμβητήριο είναι ένα κέντρο αθλητισμού, επιχειρηματικότητας, είναι η ναυαρχίδα των έργων. Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης έχει κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις. Τα Ιατρεία Χανίων έχουν ιατρικές δράσεις. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι εξοπλισμένοι στο βέλτιστο. Όλα τα έργα. Με το Ψηφιακό Μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνα μεταφέρεσαι στην εικονική πραγματικότητα της εποχής του Πλάτωνα, ένα καταπληκτικό έργο. Εδώ θα αναφέρω και πάλι τον Παύλο Γερουλάνο, διότι ως Υπουργός Πολιτισμού έκανε την αρχή για να αναδείξουμε την ιστορική περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνα. Και μέσα από αυτό το Μουσείο, ίσως συμβάλλουμε και εμείς, ευαισθητοποιώντας τους μαθητές του δημοτικού, να κάνουμε αυτό που πρέπει να έχει η πρωτεύουσα: τη σύνδεση με τον αρχαίο πολιτισμό, με τους ιστορικούς τόπους, με τα ιστορικά τοπόσημα. Πέραν της Ακρόπολης και του Κεραμεικού, είναι και η Ακαδημία Πλάτωνα.

Α.K.: Να μεταφερθούμε στην καθαριότητα, που είναι και ο τομέας σας αυτή τη στιγμή. Η Αθήνα δεν είναι και από τις καθαρότερες πρωτεύουσες ομολογουμένως. Τί θεωρείτε ότι φταίει διαχρονικά σε αυτό το σκέλος; Και ποια είναι τα προβλήματα που εσείς έχετε εντοπίσει σε αυτό το μικρό διάστημα που έχετε αναλάβει Αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμάτων αλλά και από την πείρα σας στον Δήμο;

Β.Α.: Μόλις ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο της καθαριότητας . Από αυτά που έχω ακούσει μέχρι τώρα, σίγουρα έχει γίνει μία πάρα πολύ καλή δουλειά, χωρίς όμως να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Και να αναλογιστείτε ότι η καθαριότητα είναι πρωτίστως ένας ευαίσθητος τομέας που λειτουργεί βάση των ανταποδοτικών τελών. Όταν από το 2011 μας έχουν κόψει το 65% των κεντρικών αυτοτελών πόρων για την Αυτοδιοίκηση, όταν κάποια από τα ανταποδοτικά τέλη εισπράττονται και κάποια όχι, όταν αυτή τη στιγμή τα νοικοκυριά είναι στο όριο της φτώχειας μην μπορώντας να πληρώσουν τη ΔΕΗ, και κατ’ επέκταση η ΔΕΗ δεν πληρώνει και τα ανταποδοτικά, άρα δηλαδή έχουμε ως τελικό συμπέρασμα ο δήμος να μην μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να εισπράττει για να ανταποδίδει με υπηρεσίες όπως είναι η καθαριότητα και το πράσινο, σίγουρα όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί κάποια προβλήματα. Τα οποία όμως δεν είναι άλυτα.

Εκείνο το οποίο θέλω να τονίσω για τη καθαριότητα και στο οποίο πρέπει να δώσουμε σημασία -λιγότερη σημασία να δώσουμε σε αυτό που είπα στην αρχή- είναι ο στόχος μας από εδώ και πέρα. Να διατηρήσουμε, και το τονίζω ως Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, τον δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας. Μπορούμε. Είμαστε σε θέση να τον διατηρήσουμε και στην νέα τετραετία να κάνουμε τις υποδομές εκείνες στην καθαριότητα οι οποίες θα αναβαθμίσουν αυτήν την διεύθυνση. Και να κάνουμε μία Αθήνα εντελώς αγνώριστη.

Α.K.: Ο νέος νόμος της απλής αναλογικής ποιες ευκολίες επιφέρει από τη μία, αλλά και ποιες δυσκολίες στις μετεκλογικές ισορροπίες σε ένα δημοτικό συμβούλιο; Γιατί και οι πολίτες έχουν μπερδευτεί σχετικά με αυτό το ζήτημα, στο πως θα ψηφίσουν και πως αυτή η ψήφος τους θα αποτυπωθεί πρακτικά.

Β.Α.: Κοιτάξτε, για να είμαστε ειλικρινείς. Είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς για να πούμε ότι είμαστε σε θέση και ότι έχουμε φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο ούτως ώστε ένα δημοτικό συμβούλιο να λειτουργήσει με την απλή αναλογική.

Α.K.: Άρα πρέπει να δοκιμαστεί πρώτα;

Β.Α.: Προσωπικά, δεν νομίζω ότι σε αυτή τη φάση ήταν αναγκαίο να δοκιμαστεί η απλή αναλογική. Κατά τη γνώμη μου, έπρεπε να προηγηθούν άλλα πράγματα. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Απλή αναλογική για μένα, δεν σημαίνει μόνο να βγαίνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι με απλή αναλογική ο δήμαρχος μετά, παρά το όποιο ποσοστό της πρώτης Κυριακής, να εκλέγεται τη δεύτερη. Γιατί να υπάρχουν δεύτερες εκλογές για την ανάδειξη δημάρχου; Για ποιο λόγο; Είναι αυτή απλή αναλογική; Για τον δημοτικό σύμβουλο και τις παρατάξεις ισχύει η απλή αναλογική αλλά για το δήμαρχο όχι; Σκεφτείτε το λίγο. Μεθαύριο όποιος εκλεγεί στον Δήμο της Αθήνας θα είναι Δήμαρχος όλων των Αθηναίων. Δε θα είναι όμως! Και όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε όλες τις πόλεις. Έχετε σκεφτεί ότι σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα δεν θα βγει την δεύτερη Κυριακή δήμαρχος ο πρώτος της πρώτης Κυριακής, αλλά μπορεί να εκλεγεί ο δεύτερος. Φανταστείτε λοιπόν αυτόν τον δήμαρχο να είναι καθηλωμένος και δέσμιος μιας συναλλαγής. Πολιτικής λέω εγώ, δεν λέω κάτι άλλο. Δεν μιλάω για άλλοι είδους συναλλαγές, τις αποφεύγω, δεν θέλω να πιστεύω για οικονομικές συναλλαγές. Μιλάω καθαρά για πολιτική συναλλαγή. Τί σημαίνει αυτό; Πολιτική συναλλαγή σημαίνει σου δίνω, μου δίνεις. Ψηφίζεις δηλαδή στο δημοτικό συμβούλιο και σου δίνω θέσεις. Έτσι το θεωρώ εγώ. Αυτό το πράγμα για μένα δεν είναι σωστό. Δεν μπορεί να υπάρχει πολιτική συναλλαγή.

«Η απλή αναλογική θα έχει στην Αθήνα πολύ σοβαρό αντίκτυπο»

Η απλή αναλογική έχει άλλη φιλοσοφία, άλλο νόημα και άλλο περιεχόμενο. Το περιεχόμενό της είναι η συναίνεση. Η συνεργασία σε διάφορα θέματα που θέλουν επίλυση. Υπάρχουν π.χ. θέματα στον δήμο, στα οποία συμφωνούν όλες οι παρατάξεις. Είναι τα απλά, τα καθημερινά. Τα θέματα που μας αφορούν όλους. Δηλαδή δεν μπορεί να πει κάποιος δημοτικός σύμβουλος “όχι δεν φτιάχνω αυτόν τον δρόμο, αυτό το πεζοδρόμιο, αυτή τη λακούβα” ή “δεν ηλεκτροδοτώ κάποια περιοχή”. Αυτά είναι τα τετριμμένα. Δεν υπάρχει κάποιος που θα πει θέλω μία πόλη βρώμικη, έτσι; Επειδή όμως είναι ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, η απλή αναλογική θα έχει στην Αθήνα πολύ σοβαρό αντίκτυπο.

«Για πρώτη φορά, στα 30 χρόνια της πορείας μου στον δήμο, βλέπω από όλους τους υποψηφίους δημάρχους Αθηναίων του δημοκρατικού τόξου, ποιοτικό πολιτικό πολιτισμό.»

Αυτό που θέλω να επισημάνω όμως, είναι το πολύ θετικό που βλέπω προεκλογικά. Το ότι για πρώτη φορά – ασχολούμαι για πάνω από 30 χρόνια στον Δήμο της Αθήνας – πρώτη φορά βλέπω από τους υποψηφίους του δημοκρατικού τόξου ποιοτικό πολιτικό πολιτισμό. Έχουν κάνει πολλά debates, έχει υπάρξει αντιπαράθεση μεταξύ τους, ο καθένας έχει απλώσει την πολιτική του “πραμάτεια” στον Αθηναίο πολίτη, με έναν πολιτισμένο τρόπο. Αυτό ίσως μας έχει προδιαθέσει να θεωρούμε ότι την επομένη των εκλογών στον δήμο Αθηναίων, οι πολιτικές παρατάξει του δημοκρατικού τόξου θα ξεκινήσουν με την κοινή αφετηρία της συναίνεσης. Και μακάρι αυτό να γίνει. Γιατί φανταστείτε, όποιος βγει δήμαρχος αυτή την φορά που θα ισχύσει η απλή αναλογική, τι θα γίνει εάν δεν υπάρχει η συναίνεση. Και επαναλαμβάνω, δεν μιλάω για συναλλαγή. Στην πολιτική συναλλαγή είμαι κάθετα αντίθετος.

«Είμαι κάθετα αντίθετος στην πολιτική συναλλαγή.»

Σίγουρα, εάν εκλεγώ δημοτικός σύμβουλος, θα βοηθήσω. Θα είμαι από αυτούς που θα ψηφίζω και θα συναινώ -γιατί έτσι είναι το ποιόν μου, ο χαρακτήρας μου, ως εκπαιδευτικός- σε προτάσεις που θα προάγουν τη λύση των προβλημάτων της Αθήνας. Δεν θα χρειάζεται δηλαδή να έχω μία θέση αύριο στο Δήμο της Αθήνας για να ψηφίζω. Αυτό δεν το έχω κάνει ποτέ, ούτε θα το κάνω. Αυτό σημαίνει πολιτική συνέπεια. Έτσι την αισθάνομαι. Αυτό είναι το πολιτικό μου στίγμα. Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική θέση εάν εκλεγώ δημοτικός σύμβουλος, και ούτε θα την επιδιώξω. Με ενδιαφέρει η λύση των προβλημάτων. Με λύση κοινά αποδεκτή από όλες τις παρατάξεις του δημοκρατικού τόξου.

Α.K.: Μιας και αναφερθήκατε στο δημοκρατικό τόξο, το ενδεχόμενο ο Ηλίας Κασιδιάρης να είναι δεύτερη δύναμη το φοβάστε;

Β.Α.: Δεν νομίζω ότι αυτή τη φορά θα επαναληφθεί το πολιτικό φαινόμενο του 2014. Δεν πιστεύω ότι ο αθηναϊκός λαός θα ξαναδώσει ψήφο στη Χρυσή Αυγή. Φταίμε και εμείς, φταίει και το πολιτικό σύστημα που δώσαμε τόση δύναμη στη Χρυσή Αυγή, και θα σας πω και ένα παράδειγμα. Αφήσαμε περιοχές, όπως η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, η περιοχή των Σεπολίων, και άλλες περιοχές, και υποβαθμίστηκαν, οι δημότες ένιωσαν μία απέραντη ανασφάλεια, μία απέραντη εγκατάλειψη μεσούσης και της οικονομικής κρίσης. Όλα αυτά λοιπόν αν συνδυαστούν ο πολίτης, ο πολίτης απεγνωσμένα επέλεξε τον χειρότερο τρόπο να διαμαρτυρηθεί. Δηλαδή να δώσει ψήφο στη Χρυσή Αυγή. Αυτή τη χρονιά, δεν νομίζω ότι αυτό θα επαναληφθεί. Νομίζω ότι η Δημοκρατία θα νικήσει και ότι ο κόσμος θα ψηφίσει υποψηφίους που με την παρουσία τους και την πορεία τους, είναι εκείνοι οι οποίοι τον εκφράζουν και τον εκπροσωπούν, και πάνω από όλα νομίζω ότι πρέπει, όποιος και να βγει δήμαρχος, όποιοι εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι, πρέπει να δώσουμε βάρος στα έργα καθημερινότητας και ασφάλειας, όπως λέει ο Παύλος Γερουλάνος. Δηλαδή τις περιοχές του Αγίου Παύλου, του Αγίου Παντελεήμονα, των Σεπολίων, της Κυψέλης, των Εξαρχείων. Δεν είναι τόσο δύσκολο να έχουν ηλεκτροφωτισμό και να φωτιστούν τα δύσκολα σημεία της πόλης, τα σκοτεινά σημεία των πάρκων, να υπάρχει καθαριότητα σε όλα τα σημεία. Είναι στόχος που έχω βάλει και εγώ προσωπικώς για όλες αυτές τις υποβαθμισμένες περιοχές. Να νιώσει δηλαδή ο Αθηναίος πολίτης, ο ηλικιωμένος, ότι δεν χρειάζεται να έχει προστάτη τον χρυσαυγίτη. Να αισθάνεται ότι έχει δίπλα του, βοηθό και αρωγό τον δήμο. Και τότε νομίζω ότι η Χρυσή Αυγή δεν θα υπάρχει. Όταν εμείς αγκαλιάσουμε όλες αυτές τις περιοχές με έργα. Δείτε επί παραδείγματι πόσο άλλαξε η περιοχή από τα Δημοτικά Ιατρεία στην οδό Χανίων – υποβαθμισμένη περιοχή. Πεζοδρομήσαμε έπειτα την οδό Χανίων και άλλαξε όψη όλη η περιοχή. Από τέτοια μικρά έργα. Δεν μιλάμε για φαραωνικά έργα. Για μικρά έργα, όπως ένα πεζοδρόμιο. Ας βάλουμε στόχους, π.χ. 1000 έργα, και να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες των πολιτών με την συμμετοχή των πολιτών. Τα συμβούλια γειτονιάς που προτείνει ο Παύλος είναι κάτι το εκπληκτικό. Οι ίδιοι οι πολίτες δηλαδή θα συμμετέχουν σε μία διαδικασία από κάτω προς τα πάνω, δηλαδή θα συμμετέχουν σε έναν προϋπολογισμό.

Α.K.: Τα συμβούλια της γειτονιάς είναι μία καινοτομία;

Β.Α.: Είναι μία καινοτομία που την προτείνει ο Παύλος -την έχω ακούσει και από άλλους υποψηφίους- αλλά εμείς εκεί θα ρίξουμε το βάρος. Στα Συμβούλια Γειτονιάς. Αυτό θα αποφασίζει και θα ιεραρχεί τις ανάγκες μιας γειτονιάς, όπως ότι από τα 10 προβλήματα πρέπει να λυθεί αυτό. Και εγώ ως δημοτικός σύμβουλος, ή ως αντιδήμαρχος, να είμαι εκεί για να ακούσω τον δημότη. Οι δημότες ήρθαν τόσα χρόνια και μας είπαν ότι πρέπει να φτιάξουμε τα Δημοτικά Ιατρεία και εμείς το υλοποιήσαμε. Οι δημότες και οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής των Αμπελοκήπων μας είπαν να φτιάξουμε το ΚΑΠΑΨ. Οι ανάγκες των υποβαθμισμένων γειτονιών του Μεταξουργείου μας είπαν ότι εδώ θέλουμε έναν παιδικό σταθμό, κι εμείς δεν φτιάξαμε απλώς έναν παιδικό σταθμό στην Θερμοπυλών, φτιάξαμε έναν παιδικό σταθμό βιοκλιματικό, στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή. Οι Αθηναίοι πολίτες μας είπαν θέλουμε ένα σύγχρονο, μοντέρνο αθλητικό κέντρο, ένα κολυμβητήριο, σε έναν μεγάλο χώρο που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις και να πηγαίνει ο Αθηναίος πολίτης με τα παιδιά του, να πηγαίνουν όλες οι ηλικίες. Να αθλούνται και να κάνουν κολύμπι. Φτιάξαμε το Σεράφειο Κολυμβητήριο. Δηλαδή με αυτή τη λογική μπορεί σε κάθε γειτονιά να κάνεις πολύ μικρά έργα. Το καινούριο ΕΣΠΑ μας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Θέλει όρεξη, μεράκι και πολλή δουλειά, όπως γράφω και στο φυλλάδιό μου.

«Εμείς θέλουμε έργα και αποτέλεσμα. Η Αθήνα τελείωσε με το όραμα»

Δεν θέλουμε οράματα πλέον. Εγώ δεν μιλώ για οράματα. Δεν με ενδιαφέρουν, έχουμε χορτάσει από αυτά. Εμείς θέλουμε έργα και αποτέλεσμα. Η Αθήνα τελείωσε με το όραμα. Δείτε απέναντί σας την τοιχογραφία με τον Περικλή. Ο Περικλής είχε ένα όραμα το οποίο έτσι θα παρέμενε εάν δεν βλέπαμε την Ακρόπολη. Ο κάθε υποψήφιος λέει έχω ένα όραμα. Βάλε όμως έναν στόχο και άσε το όραμα. Κι εγώ σκέφτομαι νοερά να φτιάξω μία Αθήνα όπως τη φαντάζομαι, και ξυπνάω την επόμενη μέρα και βλέπω το σκουπίδι, το πεζοδρόμιο. Επειδή είμαι των θετικών επιστημών τα λέω αυτά. Μ΄αρέσει η λογοτεχνία και η ποίηση, μ’ αρέσει η ρομαντική ατμόσφαιρα, αλλά η πραγματικότητα, οι αριθμοί που τους αγαπάω πάρα πολύ, δείχνουν ότι πρέπει να φύγουμε από τα οράματα και να κάνουμε έργα. Χρειαζόμαστε έργα που θα ξεκινούν από την γειτονιά, με τον Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους όπως πάει ιεραρχικά να πουν θα φτιάξουμε αυτό το έργο.

«Τα περισσότερα σχολικά κτίρια στην Αθήνα είναι γηρασμένα.

Θέλουν άμεσες και γρήγορες παρεμβάσεις.

Στόχος μας είναι η αναβάθμισή τους.»

Και να έρθω τώρα στο μεγάλο θέμα που είναι τα σχολεία. Θέλουμε να ακούμε παιδικές φωνές. Φτιάξαμε τον θεσμό με τα ανοιχτά σχολεία, έναν καταπληκτικό θεσμό που θα συνεχίσουμε. Αλλά όμως σε τί κτίρια; To κτιριακό απόθεμα των σχολικών κτιρίων στην Αθήνα έχει σοβαρά κτιριολογικά προβλήματα. Είναι λοιπόν ευκαιρία όλα αυτά να τα φτιάξουμε. Σιγά σιγά. Δεν είπαμε με ένα μαγικό ραβδί να τα λύσουμε όλα, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν ουτοπία. Θέλουμε να βάλουμε στόχους. Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε διαμέρισμα να δούμε ποια προβλήματα έχουν τα σχολεία. Έχουμε μία συνολική εικόνα των κτιρίων. Να προταχτούν τα προβλήματα με χρονοδιαγράμματα επίλυσης, και τα οποία μπορούμε να τα εντάξουμε στο νέο ΕΣΠΑ ώστε να μην χρεωθεί και ο δήμος. Με την πάροδο του χρόνου θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τα σχολικά κτίρια. Τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει πρόβλημα γιατί τα περισσότερα σχολικά κτίρια στην Αθήνα είναι γηρασμένα. Θέλουν άμεσες και γρήγορες παρεμβάσεις. Ενεργειακές αναβαθμίσεις παραδείγματος χάριν. Όλα τα σχολικά κτίρια της Αθήνας έχουν χτιστεί με τους παλιούς κανονισμούς δόμησης. Τα ξέρω ως Αντιδήμαρχος Κατασκευών και Κτιριακών Έργων. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να κάνουμε αλλαγές γρήγορες και ουσιαστικές στις προσόψεις με θερμομονωτικά υλικά, για να προβούμε στην ενεργειακή αναβάθμιση που προανέφερα. Αυτά τα κτίρια έχουν τεράστιες ενεργειακές απώλειες. Και οι μαθητές περνούν 8 ώρες το 24ωρο μέσα σε αυτά τα κτίρια. Στόχος μας είναι η αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων. Είναι και αυτό στα πλαίσια της ασφάλειας της περιοχής μαζί με τα ανοιχτά σχολεία.. Δεν θέλουμε τα σχολεία κλειστά. Όπως όταν χτυπάει δηλαδή το μεσημεριανό κουδούνι και μετά υπάρχει μία ερημιά στο κτίριο. Η γειτονιά, οι αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι επιθυμούν πλούσιες δράσεις εντός των σχολικών κτιρίων, να υπάρχει το φως μες στο σχολείο, να υπάρχει το κοινωνικό φροντιστήριο. Για να γίνουν όμως όλα αυτά θέλουν και την κατάλληλη κτιριολογική υποστήριξη, ανακαινίσεις κλπ. Και όταν ακούς παιδικές φωνές, βλέπεις το φως κ.α. απομακρύνεται ο φόβος και η ανασφάλεια από τους κατοίκους. Άλλο να περνάς σε ένα σκοτεινό σχολείο το βράδυ και άλλο να βλέπεις φως, να ακούς παιδικές φωνές, να βλέπεις τα παιδιά να προετοιμάζονται στο πλαίσιο του ολοήμερου σχολείου ή να υπάρχουν πολιτιστικές δραστηριότητες, χοροί, ρυθμική γυμναστική, αθλητισμός και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις μέσα στα σχολεία. Να υπάρχει δηλαδή μία ζωντάνια. Υπάρχουν πολλές έξυπνες ιδέες για να κάνεις την πόλη σου όμορφη σκεπτόμενος απλές και καθημερινές ανάγκες.

Α.K.: Επειδή είστε και εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, πόσο φιλική χαρακτηρίζετε την Αθήνα στα άτομα με αναπηρία; Kαι να φέρω και ένα παράδειγμα από τα προεκλογικά περίπτερα, όπου όπως είδαμε από φωτογραφίες σε δημοσιεύματα, βρίσκονται τοποθετημένα πάνω στις ειδικές ράμπες. 

Β.Α.: Πάρα πολύ σωστή η επισήμανσή σας. Και θα ξεκινήσω από τα προεκλογικά περίπτερα, όλων ανεξαιρέτως των παρατάξεων εκτός από του Παύλου Γερουλάνου. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω. Υπηρέτησα την Ειδική Αγωγή ως δάσκαλος τέσσερα χρόνια. Ξεκίνησα από το Σχολείο Τυφλών Θεσσαλονίκης και συνέχισα στην Παμμακάριστο στην Νέα Μάκρη,. μέχρι το 1990 όταν μου ήρθε ο διορισμός ως καθηγητής στην δευτεροβάθμια. Την έχω υπηρετήσει σε μικρή ηλικία και νομίζω έχω δείξει ευαισθησία. Και για τις ράμπες αναπήρων αλλά και για τις οδεύσεις των τυφλών. Βλέπω π.χ. να μην συμμορφωνόμαστε, να μην σεβόμαστε αυτό το δικαίωμα στο συμπολίτη μας -με ιδιαίτερες ικανότητες λέω εγώ, όχι με πρόβλημα, τον τυφλό, τον κινητικά ανάπηρο- να μετακινείται μέσα στον ιστό της πόλης. Αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. Υπάρχουν εμπόδια, παρκαρισμένα αυτοκίνητα, μηχανάκια, οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε στις οδεύσεις των τυφλών. Στις ράμπες δεν το συζητάω, σε πάρα πολλές περιπτώσεις συμβαίνει αυτό. Σίγουρα είναι θέμα παιδείας πάνω απ΄όλα, σίγουρα δεν μπορεί μια δημοτική αστυνομία να βρίσκεται πανταχού παρούσα. Είναι θέμα καλλιέργειας το πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Άρα λοιπόν οι πολίτες αυτής της πόλης είναι εκείνοι που πρέπει πρώτα πρώτα με την παιδεία τους και το παράδειγμά τους, να δείξουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε αυτά τα άτομα.

Η πόλη είμαστε και εμείς. Η πόλη είναι ένα μείγμα εμβίων και άβιων όντων, έτσι λέμε εμείς οι βιολόγοι. Από κτίρια και ανθρώπους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα μέσα σε μία πόλη το έχουν τα έμβια όντα, εμείς. Η καλλιέργεια και η δική μας παιδεία είναι εκείνες που θα δώσουν την ομορφιά και το φως στην πόλη. Το κτίριο θα γίνει ακριβώς όπως το διαμορφώσουμε εμείς. Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε και στον δικό μας χαρακτήρα και την συμπεριφορά. Πρέπει οι ίδιο να κάνουμε την αυτοκριτική μας, οι ίδιοι να “αυτοσμιλευθούμε”. Να πάρουμε τη σμίλη και να σμιλεύσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Μερικές φορές και άθελά μας συμμετέχουμε στο να κάνουμε δύσκολη την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων. Μια μάνα με το καροτσάκι μπορεί να περάσει εάν εγώ έχω παρκάρει πάνω στη ράμπα; Εγκυμονούν λοιπόν κίνδυνοι για σοβαρά ατυχήματα.

«Πιστεύω ότι η τρίτη θέση του ΚΙΝ.ΑΛ. στις Ευρωεκλογές είναι πλέον σίγουρη.»

Α.K.: Σε συνέχεια της πρώτης ερώτησης που σας έκανα, κατά την παρουσίαση των υποψηφίων, είχατε αναφερθεί με συγκίνηση στο ΠΑΣΟΚ. Θεωρείτε ότι η τρίτη θέση είναι εφικτή στις Ευρωεκλογές για το ΚΙΝ.ΑΛ;

Β.Α.: Η δημοκρατική παράταξη διαχρονικά περνάει από το ζενίθ στο ναδίρ. Από την έξαρση στην ύφεση. Σίγουρα περάσαμε τα τελευταία χρόνια πραγματικά δύσκολα στο ΠΑΣΟΚ. Εγώ παραμένω στο ΠΑΣΟΚ και στηρίζω το Κίνημα Αλλαγής, την καινούρια προσπάθεια που κάνει η Πρόεδρός μας η Φώφη Γεννηματά και όλα τα στελέχη, και φυσικά βλέπω με μεγάλη μου χαρά ότι σε αυτή την προσπάθεια είπε και το βροντερό παρόν ο Δήμαρχός μας ο Γιώργος Καμίνης, και πιστεύω ότι η τρίτη θέση στις Ευρωεκλογές είναι πλέον σίγουρη. Αυτή είναι η εκτίμησή μου και βλέπω ακόμα και διψήφιο νούμερο. Θα τολμήσω να κάνω πρόβλεψη σαν την Πυθεία, και νομίζω ότι ο κόσμος θα καταλάβει ότι έχουμε αυτή τη δυνατότητα.

Α.K.: Τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία άνετη πρωτιά του Κώστα Μπακογιάννη, σας πέρασε η ιδέα ότι μαζί του μία νίκη δική σας θα ήταν πιο εύκολη;

Β.Α.: Κάποιοι αντιδήμαρχοι έφυγαν από εμάς και πήγαν με την παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη. Δεν θα πέσω σε αυτήν την παγίδα. Ως συντονιστής της παράταξης του Γιώργου Καμίνη, μπορώ να πω ότι στην προηγούμενη θητεία είχαμε κάνει ένα πείραμα το οποίο και πέτυχε. Πολιτικό πείραμα. Στην παράταξη “Δικαίωμα στην Πόλη” είχαμε μία πολυκομματική, πολυτασική και πολυδύναμη παράταξη. Πολυκομματική, το καταλαβαίνετε. Πολυτασική σημαίνει ότι είχαμε διάφορες πολιτικές τάσεις, συλλογικότητες μέσα στην παράταξη που όλοι μαζί, από το πουθενά, διακυβερνήσαμε τον δήμο για 8μιση χρόνια. Ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα, το οποίο οφείλεται φυσικά και στην προσωπικότητα του Γιώργου Καμίνη, που πραγματικά κατάφερε να συνθέσει τις διαφορετικές απόψεις για να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Το ότι δηλαδή ο Δήμος της Αθήνας, εν μέσω οικονομικής κρίσης, έκανε αυτά τα τεράστια πράγματα κατ΄εμέ. Και θεωρώ ότι η ιστορία αυτό θα δείξει. Την οικονομική δηλαδή διαχείριση, τα έργα και κυρίως την οικονομική πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία 8μιση κρίσης, σε περίοδο, επαναλαμβάνω, οικονομικής ύφεσης. Αυτό το πράγμα δεν έχει ξαναγίνει.

«Ο Γιώργος Καμίνης άφησε στον δήμο αυτό που δεν βρήκε από τον προηγούμενο.»

Α.K.: Αυτό το τονίζει και ο ίδιος ο κύριος Καμίνης είναι η αλήθεια.

Β.Α.: Βέβαια. Το τονίζουμε και όλοι εμείς. Δεν αποφεύγω την ερώτηση, αλλά πρέπει να τονίσω ότι ο Γιώργος Καμίνης άφησε στον δήμο αυτό που δεν βρήκε από τον προηγούμενο. Αυτό αφήνει στον διάδοχό του.

Α.K.: Αναφέρεστε στο χρέος.

Β.Α.: Βεβαίως. Συμπληρώνω και για τα έργα, την ενεργειακή πολιτική. Ο νέος Δήμαρχος παίρνει μία προίκα. Σίγουρα εγώ πιστεύω ότι ο αυριανός Δήμαρχος θα είναι ο Παύλος Γερουλάνος. Στην πολιτική όλα είναι εν δυνάμει. Εμείς στα Μαθηματικά, πιστεύουμε στις δυναμικές ισορροπίες. Στη δυναμική εμφάνισης που υπάρχει σε κάθε φαινόμενο όπως ισχύει στη Φυσική. Η πολιτική ακριβώς αυτό είναι, επειδή είναι κάτι ζωντανό και ταυτόχρονα κάτι χειροπιαστό. Δεν είναι κάτι άυλο, μία ιδέα ή μία φιλοσοφική έννοια και θεώρηση. Αυτή τη στιγμή, ναι μεν δημοσκοπικά φαίνεται να προηγείται ο Μπακογιάννης, και να έρχεται σταθερά δεύτερος ο Παύλος Γερουλάνος, αλλά το εκλογικό σώμα για το Δήμο της Αθήνας είναι απρόβλεπτο κάθε φορά. Η αναμέτρηση του Δήμου Αθηναίων έχει και κομματικά χαρακτηριστικά. Θα σας πω και κάτι, όλοι οι υποψήφιοι του δημοκρατικού τόξου, εκτός του Παύλου Γερουλάνου, έχουν και κομματική στήριξη. Το ΚΙΝΑΛ δεν έχει δώσει επίσημο χρίσμα. Εγώ προέρχομαι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, και παραμένω σε αυτήν την μεγάλη δημοκρατική παράταξη που κάνει κύκλους συνέχεια, από την εποχή του Τρικούπη, και η οποία θα ανέβει ξανά, και πάλι θα είναι εδώ και θα πρωταγωνιστήσει. Η ιδιοσυγκρασία του ‘Έλληνα ταυτίζεται απόλυτα με το Κέντρο. Ο Έλληνας δεν υπήρξε ποτέ των άκρων. Και επειδή το ΠΑΣΟΚ, που εξέφραζε πάντα τον δημοκρατικό χώρο από τον οποίο πηγάζει η Δημοκρατία -η οποία πάντα πηγάζει από τον κεντρώο χώρο, δεν υπάρχει δημοκρατία των άκρων- είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε το αποτέλεσμα που περιμένουμε όλοι.

Α.K.: Κύριε Αντιδήμαρχε, σας ευχαριστώ.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Γουναρόπουλου του Δημαρχειακού Μεγάρου της Πλατείας Κοτζιά στην Αθήνα