Υποσχέσεις Τσακαλώτου για ΕΚΑΣ και επαγγγελματικούς λογαριασμούς

Την επαναφορά του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους και αύξηση του ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού για τους επαγγελματίες.προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ειδικότερα για το ΕΚΑΣ ότι η κατάργησή του «ήταν μια από τις μεγάλες ήττες του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να το παραδεχθώ. Σκεφτόμαστε την επαναφορά του, με διαφορετική μορφή, πιο στοχευμένο».

Τι θα γίνει με τον ΦΠΑ 13%

Ερωτηθείς για τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «η συζήτηση για τα μέτρα συνεχίζεται στην Βουλή. Θα υπάρχουν τροπολογίες για μείωση στο 13% του ΦΠΑ για τον καφέ και άλλα ροφήματα που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ», προσθέτοντας πως δυστυχώς δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να μειωθεί ο ΦΠΑ και για τα σερβιριζόμενα ροφήματα σε καταστήματα εστίασης.

Επιβράβευση σε συνεπείς φορολογούμενους, προανήγγειλε ο Τσακαλώτος

Σχετικά με τους συνεπείς φορολογούμενους, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα επανέλθει η επιβράβευση για όσους εξοφλούν εφάπαξ τους φόρους και τις υποχρεώσεις τους, επισημαίνοντας ότι εξετάζεται εάν η έκπτωση που θα χορηγείται θα ανέρχεται στο 2% του ποσού.

Ακατάσχετος λογαριασμός

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι με τροπολογία σήμερα θα προβλέπεται η αύξηση του ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού, από τα 1.200 ευρώ που είναι τώρα, ώστε να δοθεί «ανάσα» κυρίως στους επαγγελματίες.

Το όριο θα «χτίζεται» ανάλογα με το πόσο συνεπής στις υποχρεώσεις του είναι ο οφειλέτης, και ο υπουργός έκανε λόγο ουσιαστικά για μια «κλίμακα συνέπειας».