Ποιοι «βλέπουν» Ευρωβουλή, από ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ σύμφωνα με την MRB

Μια ενδιαφέρουσα παράμετρο, που αφορά στους υποψήφιους ευρωβουλευτές, έχει η δημοσκόπηση της MRB για τις ευρωεκλογές που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα.

Στη δημοσκόπηση, που δείχνει να προηγείται η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές αλλά και για τις εθνικές εκλογές, περιλαμβάνεται και ερώτημα για το ποιον/ποια θα ψήφιζαν οι ερωτηθέντες από τα ευρωψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Δεδομένου ότι και σε αυτές οι ευρωεκλογές οι ευρωβουλευτές εκλέγονται με σταυρό, τα αποτελέσματα της μέτρησης έχουν ιδιαίτερη αξία.

Πόσους εκλέγουν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία θα εκλέξει από 6 έως 8 ευρωβουλευτές. Ειδικότερα, μέχρι να φτάσει το 30% εκλέγει 6 ευρωβουλευτές. Αν υπερβεί το 30%, εκλέγει έβδομο ευρωβουλευτή και σε περίπτωση που υπερβεί το 35% εκλέγει όγδοο.

Από την άλλη, πάλι με βάση τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει στους 4-6 με πιθανότερο σενάριο τους 5 ευρωβουλευτές που θα εκλέξει με ποσοστό γύρω στο 22%.

Ποιοι είναι «ασφαλείς», ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός

Ως εκ τούτου, «ασφαλείς» θεωρούνται: οι

Ε. Κουντουρά,

Κ. Αρβανίτης,

Α. Γεωργούλης,

Π. Κουρουμπλής.

Στη «διακεκαυμένη ζώνη» είναι η πρώην υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και σίγουρα ο πρώην «ποταμίσιος» Σπύρος Δανέλλης.

Πάντα με βάση της δημοσκοπήσεις, εκτός Ευρωβουλής από τον ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουν να μείνουν οι νυν ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης και Στέλιος Κούλογλου, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας, ο Πέτρος Κόκκαλης, η Ραλλία Χρηστίδου, η Ε. Αρσένη, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, η νυν ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο Δημήτρης Πλουμπίδης, ο Σωτήρης Βαλντέν (της «Γέφυρας»), ο μουσικός Ρος Ντέιλι, η Άννα Παπαδημητρίου–Τσάτσου, ο πρώην υφυπουργός Θεοδόσης Πελεγρίνης κ.ά.

Την εκλογή τους από την πλευρά της ΝΔ έχουν «εξασφαλισμένη» ο Ευ. Μεϊμαράκης, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Μαρία Σπυράκη και η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης και ο Γιώργος Αμυράς είναι επίσης πολύ πιθανό να εκλεγούν, καθώς η δημοσκόπηση της MRB δίνει στη ΝΔ ποσοστό έως και 38,2%.

Εκτός κινδυνεύει να μείνει ο νυν ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, ο Ακης Τσελέντης, η Βίκυ Φλέσσα, η Πέγκυ Σταθακοπούλου, η Νίκη Τζαβέλα, η Κατερίνα Μάρκου, ο Μανώλης Μαυρομμάτης, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος κ.ά.

Ποιοι προηγούνται

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, προηγούνται η αποσκιρτήσασα από τους ΑΝΕΛ, τέως υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης και ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης, ενώ ακολουθεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Από τη ΝΔ, στην πρώτη θέση των προτιμήσεων είναι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Ευάγγελος Μεϊμαράκης, δεύτερος είναι ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος και τρίτη η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ενώ ακολουθούν οι νυν ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης και Μαρία Σπυράκη.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα

Στο ερώτημα ποιους υποψήφιους ευρωβουλευτές θα ψήφιζαν (εφόσον ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ) οι απαντήσεις είναι (μέχρι για τέσσερις υποψηφίους):

Ε.ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ 16,2%
Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ 15,5%
Α.ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ 14,4%
Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ 11,6%
Λ. ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ 11,1%
ΣΠ.ΔΑΝΕΛΛΗΣ 9,6%
Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ 8,3%
Γ. ΜΟΥΖΑΛΑΣ 8%
Π.ΚΟΚΚΑΛΗΣ 7,8%
ΣΤ. ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ 7,2%
Ρ.ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ 7,1%
Ε.ΑΡΣΕΝΗ 6,3%
Α.ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ 5,2%
ΑΛΛΟΝ 53,1%
ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ 26,3%
ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 11,7%

Οι δημοφιλείς υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ

Στο ερώτημα ποιους υποψήφιους ευρωβουλευτές θα ψήφιζαν (εφόσον ψήφιζαν ΝΔ) οι απαντήσεις είναι (μέχρι για τέσσερις υποψηφίους):

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ 33,9%
ΣΤ. ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ 26,9%
Ε.ΒΟΖΕΝΜΠΕΡΓΚ 21,1%
Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ 15,8%
Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ 14,9%
Α.Μ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 14,8%
Θ.ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ 14,2%
Γ.ΑΜΥΡΑΣ 10,4%
Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ 17,6%
Α.ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ 5,9%
ΑΛΛΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ 48,3%
ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ 19,3%
ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 5,1%