Θυελλώδη μποφόρ στην Ολομέλεια: Οι ομιλίες και η σφοδρή σύγκρουση δευτερολογιών Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή

Σε σφοδρή σύγκρουση επί παντός επιστητού, ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΝΔ, εξελίχθηκε η συζήτηση στη βουλή επί της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, μετά την πρόταση μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Οι τόνοι ανέβηκαν από την έναρξη κιόλας της συζήτησης με τους πολιτικούς όμως να χρησιμοποιούν ακόμα πιο σκληρή γλώσσα στην δευτερολογία τους.

«Έχω συνειδητοποιήσει το βαθύ στρατηγικό και πολιτικό σας αδιέξοδο, δεν περίμενα, όμως, πραγματικά, ότι θα φτάνατε εδώ στο Κοινοβούλιο να παριστάνετε τον Στέφανο Χίο της πολιτικής ζωής του τόπου. Αυτό το κατάντημα δεν το περίμενα ποτέ. Όμως η κατάληξη της κατηφόρας είναι ο πάτος. Τον πιάνετε σήμερα», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της δευτερολογίας του στη Βουλή.

Ο κ.Τσίπρας με ύφος Πολάκη, παραδέχθηκε ότι έκανε σκαφάτες διακοπές και μάλιστα, ειρωνικά και προκλητικά δήλωσε ότι θα έδινε κι άλλες φωτογραφίες γιατί είχε βγάλει, είχε «και selfie με το προσωπικό» στη θαλαμηγό της κυρίας Παναγοπούλου. Συνεχίζοντας την προσωπική επίθεση στον κ.Μητσοτάκη του καταλόγισε ότι η οικογένειά του είναι ζάπλουτη, για να λάβει την απάντηση από τον πρόεδρο της ΝΔ ότι η οικογένεια του πρωθυπουργού απέκτησε περιουσία κάνοντας δουλειές με τη χούντα.

Από την μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης  απατώντας στον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε μεταξύ  άλλως : Όταν βάζατε τα άθλια έντυπά σας τα οποία χρηματοδοτούνται ευθέως από τους διαπλεκόμενους που μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου να χτυπάνε τη σύζυγό μου, και ξαφνικά ανακαλύψατε τις οικογενειακές ευαισθησίες. Και επειδή όλοι έχουμε παιδιά και όλοι έχουμε την οικογένεια πάνω από όλα μην πηγαίνετε τη συζήτηση εκεί.

Την επόμενη φορά που θα μιλήσετε για ζάμπλουτη οικογένεια, ας αναζητήσουμε τους τρόπους που η δική σας οικογένεια απέκτησε την περιουσία της, έκανε δουλειές στη χούντα. Αν ήσασταν τόσο κουρασμένος όπως είπε η κα Παναγοπουλου είχατε δικαίωμα να πάτε αλλα όχι να το κρύψετε. Το κρύψατε γιατί έγινε 25 ημέρες μετά το Μάτι. Θα σας έκραζαν όλοι. Ας μην πούμε σε ποιους κάνετε ρουσφέτια στον ΟΠΑΠ, στους κολλητούς και φίλους σας καθ υπόδειξη του κ. Φλαμπρουράρη.

Ο κ. Μαρινάκης δεν είναι κουμπάρος μου. Ούτε στα σκάφη του μπαίνω. Προερχόμαστε από διαφορετικές οικογένειες. Έχουμε διαφορετικές ιστορίες. Έχω ζήσει την πολιτκή από μικρός. Πράγματι η οικογένειά μου εξορίστηκε στη χούντα. ‘Άλλοι έκαναν δουλίτσες στη χούντα.

Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα 

«Έχω συνειδητοποιήσει το βαθύ στρατηγικό και πολιτικό σας αδιέξοδο, δεν περίμενα, όμως, πραγματικά, ότι θα φτάνατε εδώ στο Κοινοβούλιο να παριστάνετε τον Στέφανο Χίο της πολιτικής ζωής του τόπου. Αυτό το κατάντημα δεν το περίμενα ποτέ. Ομως η κατάληξη της κατηφόρας είναι ο πάτος. Τον πιάνετε σήμερα», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της δευτερολογίας του στη Βουλή.

«Είμαι 11 χρόνια αρχηγός πολιτικού κόμματος και 4,5 χρόνια πρωθυπουργός. Δεν μπήκα στην πολιτική ζωή του τόπου για να γίνω πλούσιος, δεν έγινα πλούσιος και δεν ανήκω σε μια πολιτική οικογένεια η οποία δεν έκανε καμιά άλλη δουλειά μόνο πολιτική και είναι ζάπλουτη κ. Μητσοτάκη. Είσαι πολύ λίγος εσύ για να μιλάς για την ελίτ και για τους πολλούς σε μένα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Κύριε Μητσοτάκη σε αυτόν τον τόπο τίποτε δεν κρύβεται. Σε ότι με αφορά δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν έκρυψα ποτέ. Ούτε οι μετοχές που δεν έχω, ούτε οι καταθέσεις που δεν έχω. Αφήστε αυτές τις αθλιότητες, τα ψέματα, τα fake news. Δεν ντρέπεστε λιγάκι, τα fake news που χρησιμοποιείτε όλα αυτά τα χρόνια; Δεν ντρέπεστε λιγάκι; επισήμανε ο κ. Τσίπρας .

«Τον Δεκαπενταύγουστο του 2018 δεν θρηνούσατε για το Μάτι. Σε ελικόπτερα ήσασταν και κάνατε μεταφορές σε σπίτια εφοπλιστών που είναι καναλάρχες κ. Μητσοτάκη», είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν χρειάζεται να ξοδεύεστε. Αν μου ζητούσατε θα σας έδινα εγώ φωτογραφίες μου. Βγάζω και selfie. Έχω βγάλει και με το προσωπικό φωτογραφίες. Μπορεί να σας έδινα και μία με ψαροντούφεκο, αν θέλετε, γιατί μου αρέσει και το ψαροντούφεκο, αν σας αρέσει να έχετε πιο ευχάριστες φωτογραφίες από άλλες που βάζετε το παρακράτος σας να ξοδεύεται, προκειμένου να υποκλέψετε στιγμές της προσωπικής μου ζωής. Είναι ντροπή σας! Είναι ντροπή σας!», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

«Πιστεύετε ότι θα κερδίσετε παριστάνοντας τον Στέφανο Χίο της πολιτικής; Πιστεύετε ότι θα κερδίσετε μεταφέροντας τη συζήτηση σε αυτό το επίπεδο; Συνεχίστε, μας κάνετε δώρο. Εμείς μιλάμε πραγματικά για τους πολλούς και εσείς μιλάμε με επιχειρήματα «κίτρινου Τύπου». Έχετε μετατρέψει τη Ν.Δ. , ένα σοβαρό κόμμα, σε σκανδαλοθηρική εφημερίδα. Έρχεστε στο βήμα της Βουλής και ουσιαστικά διαβάζετε τα άρθρα που γράφουν στα «Νέα» και στο «Πρώτο Θέμα». Αυτή είναι η κατάντια σας», είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη.

«Εγώ ότι έχω, το έχω δημόσια και δεν έχω να κρύψω τίποτε. Ούτε τις γνωριμίες μου, ούτε τους συνεργάτες μου, ούτε τους φίλους μου», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Εγώ κ. Μητσοτάκη δεν έχω εξοχικό στην Τήνο μεσοτοιχία με τον κ. Χριστοφοράκο της Siemens, δεν έχω σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι, δεν υπήρξα ποτέ τρόφιμος της Siemens, δεν πήρα ποτέ δανεικά και αγύριστα όπως εσείς από τον Κήρυκα Χανίων, δεν χρηματοδοτεί τον οικογενειακό μου προϋπολογισμό άγνωστη οφσορ αγνώστων στοιχείων που χρηματοδοτεί και το «Πρώτο Θέμα».

Και επίσης, κ. Μητσοτάκη, εγώ δεν έχω κουμπάρο, ούτε ανέβηκα ποτέ στο σκάφος του κ. Μαρινάκη που έχει 7 εφημερίδες να σας στηρίζουν, τώρα θέλει και τηλεοπτικό σταθμό και ο οποίος διώκεται για ναρκωτικά. Αυτός είμαι και αυτός είστε κ. Μητσοτάκη, αφού το θέλετε έτσι».

«Εγω μίλησα για ξαναζεσταμένο φαγητό για την προσπάθεια, την επαναλαμβανόμενη χυδαιότητα, την επαναλαμβανόμενη τυμβωρυχία που κάνετε από τον Ιούλιο του 2018 μέχρι σήμερα. Και για την προσπάθεια με την ευγενική χορηγία του ΣΚΑΙ και του εφοπλιστή που στηρίζει τον ΣΚΑΙ.

Έναν εφοπλιστή που παλιότερα ήταν σε σύγκρουση με την οικογένεια σας, διότι κατήγγειλε ότι ο αείμνηστος πατέρας ζητούσε από τον Αλαφούζο ένα εκατομμύριο ευρώ σε μίζες. Το θυμάστε αυτό; Τώρα είναι μαζί σας. Με γεια σας και χαρά σας!», είπε ο πρωθυπουργός στον κ. Μητσοτάκη.

Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη 

Το ποιος έχει καθορίσει εδώ και 3,5 χρόνια το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης το γνωρίζετε καλά. Όταν βάζετε τα άθλια έντυπά σας να χτυπανε αμείλικτα όχι εμένα, αλλά την σύζυγό μου. Δεν τολμούσατε να χτυπήσετε εμένα αλλα την σύζυγό μου και τολμάτε σήμερα να επικαλείστε τις οικογένειες. Ολοι έχουμε παιδιά και μην πηγαίνετε την συζήτηση εκεί. Την επόμενη φορά που θα μιλήσετε για ζάπλουτη οικογένεια ας αναζητήσουμε και τους τρόπους που η δική σας οικογένεια απέτησε την περιουσία και με ποιους έκανε δουλειές στην χούντα.

Κατανοώ το δικό σας εκνευρισμό και την έντονη αμηχανία σας γιατί το ζήτημα της ιδιωτικότητας και της δημόσιας ζωής ενός πολιτικού προσώπου είναι πολιτικό ζήτημα. Αν ήσασταν τόσο κουρασμένος που μας είπε η κυρία Παναγοπούλου είχατε δικαίωμα να το κάνετε. Δεν είχατε δικαίωμα να το κρύψετε.

Το κρύψατε. Το κρύψατε γιατί έγινε 25 ημέρες μετά το Μάτι και θα σας έκραζαν. Επειδή νομίζετε ότι είστε πρώτη φορά Αριστερά όλοι σας χρωστούν. Ε, δεν σας χρωστάμε. Με τα ίδια μέτρα θα κριθείτε. Εχετε χτίσει ένα αφήγημα για δήθεν διαχωριστικές γραμμές για την διαπλοκή.  Ας μην μπούμε στην συζήτηση για το ποιοι μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου και με ποιους συναντιέται ο κ. Φλαμπουράρης. Ο κ. Μαρινάκης δεν είναι κουμπάρος μου. Ούτε στα σκάφη του μπαίνω. Υπάρχει μια διαφορά με εμάς. Προερχόμαστε από διαφορετικές ιστορίες. Έχω την τύχη ή ατυχία να έχω ζήσει την πολιτική από μικρός . Πράγματι η οικογένειά μου εξορίστηκε στην χούντα. Άλλες οικογένειες έκαναν δουλίτσες με την χούντα. Απομυθοποίησα την εξουσία. Κατανοώ ότι σας σαγηνεύει μόνο που δεν ταιριάζει με το δήθεν αριστερό προφίλ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Τσίπρας, Μητσοτάκης, Ολομέλεια, Βουλή, Δευτερολογία, Ομιλία, Σύγκρουση

Με έναν στίχο…

Με έναν στίχο του ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε όσα είπε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν έφταιγε αυτός, τόσος ήταν».

Τι είχε προηγηθεί

Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθουν τα θετικά μέτρα στη Βουλή και προσέθεσε ότι η ΝΔ «θα τα ψηφίσει ένα προς ένα».

«Εξαγγείλαμε την μείωση εισφοράς αλληλεγγύης,  την περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ, την έκπτωση στους συνεταιρισμένους αγρότες, μέτρα για τους νησιώτες, κατοίκους ορεινών περιοχών, τους ακρίτες… κ.α», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός κάλυψε πλήρως τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη κατά του οποίου κατέθεσε πρόταση μομφής η ΝΔ, λέγοντας ότι το πρόβλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι το ήθος και ύφος του Παύλου Πολάκη, αλλά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας.

Ενώ ο πρωθυπουργός ζήτησε εκ νέου debate από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «κρυπτόμενο», παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Σκληρή επίθεση Μητσοτάκη

Από την μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε για ακόμα μια φορά σκληρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα  καταγγέλλοντας την προσπάθεια να καλυφθούν οι αποκαλύψεις για το Μάτι και τις διακοπές του πρωθυπουργού σε θαλαμηγό, αλλά κυρίως το ύφος και το ήθος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης και του προεκλογικού πακέτου παροχών. Σημειώνοντας πως οι κινήσεις αυτές επιβεβαιώνουν τον πανικό του, ο οποίος λέει στους βουλευτές τους «με τον Πολάκη μέχρι τέλους, αλλιώς εξουσία τέλος».

Ενδεικτικές του ύφους, που πολλές φορές ήταν ειρωνικό, και του υψηλού τόνου του κ. Μητσοτάκη οι φράσεις «από τον Πολάκη στο Μάτι, από το Μάτι στα κότερα, και από τα κότερα στη χθεσινή φιέστα των εξαγγελιών», «Πολάκης και Τσίπρας είναι ένα», «νάτος νάτος ο Τσίπρας ο σκαφάτος», «ψεύτες πολιτικούς έχει γνωρίσει πολλούς ο τόπος, υποκριτή σαν τον Τσίπρα κανένα» και «το ηθικό πλεονέκτημά σας βούλιαξε στα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου».

Ο κ. Μητσοτάκης προεξόφλησε ότι οι εξαγγελίες δεν πρόκειται να βελτιώσουν το κλίμα για την κυβέρνηση. Μιλώντας για «κυβερνητικά τυράκια» πριν τη φάκα των εκλογών, τόνισε ότι αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν την άσχημη κατάσταση για την κυβέρνηση.

«Έχω νέα για εσάς. Καμία κυβέρνηση δεν γύρισε το κλίμα με παροχές της τελευταίας στιγμής. Οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά ποιος τους φτώχυνε, ποιος έκοψε το ΕΚΑΣ, ποιος έκοψε τις συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου».

Αναπάντητη δεν άφησε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ούτε την πρόσκληση στην οποία επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για debate μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη, καλώντας τον πρωθυπουργό να προκηρύξει τώρα εθνικές εκλογές και στη συνέχεια να διεξαχθούν «όσα debate θέλετε».

Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα συνεχιστεί στις 10:00 το πρωί της Πέμπτης.