17+25=42. Τι σημαίνει αυτή η πράξη; Ποιο κόμμα και γιατί την επικαλείται;

Αφήνοντας συμβολικά κενή την 42η θέση του ψηφοδελτίου του κατήγγειλε τον αποκλεισμό των νέων μας ηλικίας από 17 έως 25 ετών από το δικαίωμα να εκλέγονται Ευρωβουλευτές το Κίνημα ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΆΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ, που κατέθεσε το ψηφοδέλτιό του στον Άρειο Πάγο τη Δευτέρα 6 Μαΐου 2019.

Άλλωστε 17+25=42, αναφέρει στην ανακοίνωσή του, στέλνοντας με τον πρωτότυπο αυτό τρόπο ο μήνυμα: Όχι στον αποκλεισμό των νέων μας από τα έδρανα της Ευρωβουλής. «Αποφασίζουν για σας, χωρίς εσάς». 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, το Κίνημα ΕΛΛΑΔΑ -Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ κατέθεσε ένα πλήρες ψηφοδέλτιο με 41 ονόματα υποψηφίων, αξιόλογων συμπολιτών μας, που διακρίνονται για την ενεργή συμμετοχή τους στους εθνικούς και συλλογικούς αγώνες, ο καθένας από το μετερίζι του.

Όμως η 42η θέση του ψηφοδελτίου είναι κενή, όχι γιατί δεν υπήρχε υποψήφιος, αλλά ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό των νέων μας ηλικίας από 17 έως 25 ετών από τη δυνατότητα να θέτουν υποψηφιότητα στις εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Καθώς επί χρόνια με τον υποκατώτατο μισθό οι νέοι αυτών των παραγωγικών ηλικιών αδικούνταν κατάφορα και μετά την νομοθέτηση του δικαιώματος ψήφου από το 17ο έτος, πρέπει επιτέλους και η χώρα μας να ανοίξει στους νέους μας το δρόμο να συμμετέχουν και με την ιδιότητα του υποψήφιου στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο.    

Πολύ περισσότερο, αν λάβουμε υπόψη ότι δεκαπέντε χώρες της ΕΕ ήδη δίνουν στους νέους τους το δικαίωμα του εκλέγεσθαι από την ηλικία των 18 ετών. Πρόκειται για τις χώρες: Δανία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Ολλανδία, Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Φιλανδία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Δέκα χώρες δίνουν τη δυνατότητα στους νέους τους να συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές με την ιδιότητα του υποψηφίου από την ηλικία των 21 ετών. Πρόκειται για τις χώρες: Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία, Κύπρος.

Οι πολίτες της Ρουμανίας δικαιούνται να θέτουν υποψηφιότητα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ηλικία των 23 ετών, ενώ σε δύο μόνο χώρες, στην Ελλάδα και την Ιταλία προϋπόθεση για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα είναι να έχει συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του.

Άρα Έλληνες πολίτες που από το 17ο έτος ψηφίζουν και από το 18ο έτος στρατεύονται καλούμενοι να υπερασπιστούν την Πατρίδα μας το ελληνικό κλασικό πολιτικό σύστημα τους αρνείται τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουν τη γενιά τους από τα έδρανα του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αποκλείοντάς τους, λοιπόν, το ελληνικό πολιτικό σύστημα τους λέει: «αποφασίζουμε για εσάς, χωρίς εσάς».

Εμείς θέλουμε να το αλλάξουμε. Είμαστε με τη γενιά 17-25. Γιατί, άλλωστε, 17+25=42.

Επισυνάπτεται βίντεο με δηλώσεις του Νότη Μαριά:

https://youtu.be/CFnLWq99leQ