Ως Μαρία Αντουανέτα ταξιδεύει στο εξωτερικό η Κουντουρά

Σαν εύπορη τουρίστρια κινείται στο εξωτερικό η υπουργός τουρισμού, με τα υπέρογκα ποσά της διαμονής της να βγαίνουν από την τσέπη των φορολογουμένων.

Ένα χτυπητό παράδειγμα σπατάλης,αφορά το ταξίδι της κ. Κουντουρά,τον περασμένο Δεκέμβριο στη Νέα Υόρκη προκειμένου να χτυπήσει το καμπανάκι της Wall Street.

Όπως γράφει το protothema, για τη διαμονή της επέλεξε μια σουίτα του «DoubleTree by Hilton Hotel Metropolitan» με κόστος 965 ευρώ τη βραδιά. Ετσι ο Ελληνας φορολογούμενος πλήρωσε ακριβά το περίφημο καμπανάκι που χτύπησε η κυρία Κουντουρά στο χρηματιστήριο της αμερικανικής μητρόπολης, με την υπερατλαντική μετακίνησή της να επιτείνει τα δυσμενή σχόλια στους κόλπους του υπουργείου Τουρισμού για τα ακριβά ταξίδια της.

Η υπουργός Τουρισμού ταξίδεψε στις 8 Δεκεμβρίου του 2018 στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στο 20ό ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum, που εξετάζει και προωθεί επενδυτικές ευκαιρίες από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Την κυρία Κουντουρά συνόδευσε ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Γιώργος Τζιάλλας, η διευθύντρια του υπουργικού γραφείου της Αγγελική Χονδροματίδου, μια ειδική σύμβουλός της και ένας άνδρας της προσωπικής της ασφάλειας. Η αποστολή κατέλυσε στο ξενοδοχείο «DoubleTree by Hilton Hotel Metropolitan», που βρίσκεται στη λεωφόρο Λέξινγκτον, σε απόσταση 5 λεπτών από την Times Square και το Empire State Building. Ιδανική τοποθεσία για τις συναντήσεις της υπουργού με τουριστικούς πράκτορες, επενδυτές και εκπροσώπους, όπως ανέφερε το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την «εξαιρετικά επείγουσα» απόφαση της κυρίας Κουντουρά της 7ης Δεκεμβρίου, το συνολικό κόστος του ταξιδιού στη Νέα Υόρκη ανήλθε στο ποσό των 18.435 ευρώ. Η δαπάνη του αεροπορικού εισιτηρίου, της διαμονής και της ημερήσιας αποζημίωσής της ήταν της τάξης των 5.255 ευρώ, με τη δαπάνη διανυκτέρευσης ανά βραδιά να είναι 965 ευρώ. Ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, η διευθύντρια του υπουργικού γραφείου και η ειδική σύμβουλός της διέμειναν σε δωμάτιο των 320 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Και ο αστυνομικός της προσωπικής της ασφάλειας

Αντιθέτως για τον αστυνομικό της προσωπικής ασφάλειάς της η κυρία Κουντουρά ενέκρινε ισόποση με τη δική της δαπάνη διανυκτέρευσης ανερχόμενη στα 965 ευρώ.
Πρόκειται για την εφαρμογή της τροπολογίας-πρόκληση της 27ης Ιουλίου του 2016, που εισήχθη σε νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας καπνού και με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε στους συνοδούς των κυβερνητικών στελεχών, όταν αυτοί μετακινούνται στο εξωτερικό, να διαμένουν στα ίδια υπερπολυτελή ξενοδοχεία με τους υπουργούς για λόγους ασφαλείας και τα έξοδα να βαρύνουν τον προϋπολογισμό του αρμόδιου φορέα του Δημοσίου.

Στην Διαύγεια

Τα παραπάνω ποσά επιβεβαιώνονται και από τις τέσσερις σχετικές εγκρίσεις δέσμευσης πίστωσης του υπουργείου Τουρισμού που υπογράφονται με εντολή υπουργού από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Ευρυδίκη Κουρνέτα και έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια στις 7 Δεκεμβρίου του 2018: «Εγκρίνουμε τη δέσμευση πίστωσης ύψους 13.280,00 € (δεκατριών χιλιάδων διακοσίων ογδόντα ευρώ) για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Τουρισμού Ειδικός Φορέας 45 – 110, KAE 0717, οικ. έτος 2018, για Πληρωμή εξόδων από την μετακίνηση της Υπ. Τουρ. κας Ελ. Κουντουρά στη Νέα Υόρκη από 08/13-12-18 για να συμμετάσχει στο 20th Annual Capital Link ‘‘Invest in Greece” Forum (που εξετάζει και προωθεί επενδυτικές ευκαιρίες από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα) & να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τουρ. πράκτορες, επενδυτές και εκπροσώπους της Ομογένειας. Η Υπουργός θα συνοδεύεται από τον κ. Γ. Τζιάλλα (Γ.Γ. Τουρ. Πολ. Αν.) από την κα Αγγ. Χοντροματίδου (Δ/τρια του Γρ. της) και την κα. Μ. Κουτσουμπέλη (Ειδ. Σύμβ.στο Γρ.Υπ)». Στο ποσό αυτό προστίθενται 3.860 ευρώ για τη δαπάνη διανυκτέρευσης του συνοδού ασφαλείας, 895 ευρώ για το αεροπορικό εισιτήριό του και 400 ευρώ για την ημερήσια αποζημίωσή του, με το τελικό νούμερο κόστους να ανέρχεται σε 18.435 ευρώ για το «closing bell», το καμπανάκι της λήξης των εργασιών της Wall Street που χτύπησε η υπουργός Τουρισμού την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018.

Μπορεί στις αποσκευές της η κυρία Κουντουρά επιστρέφοντας στην Αθήνα να έφερε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για να εμπλουτίσει το προσωπικό της πολιτικό άλμπουμ, όμως το κλίμα στο υπουργείο της ήταν κάτι παραπάνω από βαρύ.

Καταγγελίες των εργαζομένων για διώξεις

Αιτία το γεγονός ότι από τον περασμένο Οκτώβριο δεν προχωρά η εκκαθάριση των ταξιδιών της ανά τον κόσμο από τους αρμόδιους υπαλλήλους, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν περαιτέρω στοιχεία για τις δαπάνες των υπουργικών αποστολών, με αποτέλεσμα να έχουν μετακινήθει έως σήμερα πολλοί εξ αυτών από τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Είχε προηγηθεί μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση του συλλόγου των υπαλλήλων του υπουργείου Τουρισμού στις 10 Οκτωβρίου του 2018, με την οποία καταλογίζονται ευθέως στην υπουργό «διώξεις, στοχοποίηση, εκφοβισμοί και χειραγώγηση» των εργαζομένων: