Υπόθεση Novartis: Άρση της ασυλίας Λοβέρδου-Σαλμά και Φωκά

Με 213 «ναι» και ένα «όχι», ήρθη από την Βουλή η ασυλία Ανδρέα Λοβέρδου, όπως είχε ζητήσει ο εισαγγελέας για την υπόθεση Novartis.

Παράλληλα, με 209 «ναι», τέσσερα «όχι» και ένα «παρών», ήρθη και η ασυλία του Μάριου Σαλμά, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.

Τέλος, με 213 «ναι» και τρία «όχι» ήρθη και η ασυλία του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Αριστείδη Φωκά.
O Ανδρέας Λοβέρδος είχε ζητήσει από τους συναδέλφους του να ψηφίσουν υπέρ της άρσης της ασυλίας του, ώστε όπως υποστήριξε, να μην μείνει καμία αμφιβολία για την αθωότητά του.

Κατά την ομιλία του ο πρώην υπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά ότι υιοθετούν τα ψέμματα των κουκουλοφόρων μαρτύρων και κατέληξε λέγοντας: «Τους σκευωρούς θα τους συντρίψω! Δίνω σήμερα λόγο τιμής».

Παράλληλα αναφέρθηκε στα «χιλιάδες μηνύματα υποστήριξης από όλη την Ελλάδα» και τόνισε την αντίφαση πως ενώ οι «ψευδομάρτυρες» κρίθηκαν γενικά αναξιόπιστοι, στην περίπτωσή του κρίθηκαν αξιόπιστοι: «Τι κραυγαλέα και βάναυση αντίφαση»!

«Καθόλου τσίπα δεν υπάρχει;»

Ο κύριος Λοβέρδος αναφέρθηκε και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον πως «είναι εκείνος που έδωσε την εντολή και κάλυψε πολιτικά τη σκευωρία. Τώρα υιοθέτησε και το πιο άθλιο και το πιο ανήθικο και το πιο τραγελαφικό συνάμα ψέμα ενός κουκουλοφόρου, πως ενημέρωσα εγώ – είπε και ο Πρωθυπουργός – κρυφά την Novartis τον Δεκέμβριο του 2010 ότι θα γίνει κούρεμα των ομολόγων το 2012, με το PSI».

«Καλά, καθόλου τσίπα δεν υπάρχει; Το 2010 δεν υπήρχε καν σκέψη για κούρεμα ομολόγων. Αυτό έγινε το 2012!!! Και το κούρεμα των ομολόγων των προμηθευτών της Υγείας, των δικαστών και των μικροομολογιούχων, μας ανακοινώθηκε μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο από το Υπουργείο Οικονομικών ανήμερα της απόφασης του κουρέματος. Εγώ όμως σύμφωνα με την «κατάθεση» ενός κουκουλοφόρου, ως μάντης Κάλχας, το είχα μαντέψει το 2010. Ή μήπως εννοεί ο κουκουλοφόρος πως ενημέρωσα εγώ για την πληρωμή μέσω ομολόγων των προμηθευτών της Υγείας, που έγινε από προηγούμενη υπουργό από εμένα που τώρα είναι μαζί σας; O Γκαίμπελς ήταν ένας απαίσιος επαγγελματίας εγκληματίας. Αυτοί που τα κάνουν αυτά είναι απαίσιοι εγκληματίες της συμφοράς» απάντησε ο κύριος Λοβέρδος.

Κατήγγειλε ως ψέμματα τα όσα του καταλογίζονται για το φάρμακο Gilenya, αναφέροντας συγκεκριμένα τους λόγους: «Τιμολογήθηκε με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές. Δόθηκε στο Gilenya κανονική νόμιμη τιμή, δηλαδή 1930 ευρώ. Και την ίδια ημέρα, την ίδια ημέρα το εντάξαμε στα νοσοκομειακά φάρμακα και με αυτό τον τρόπο η τιμή του έπεσε στα 1680 €. Δηλαδή πιο κάτω από όλες τις έως τότε τιμές στην ΕΕ. Και τα ευρώ αυτά δεν τα έδωσαν οι πολίτες αλλά βγήκαν από τα ταμεία της εταιρείας!!! Και λένε για την Κύπρο πως τάχα ήτανε φθηνότερο!!! Στην Κύπρο, όμως, το φάρμακο αυτό μπήκε στην αγορά και τιμολογήθηκε πολύ αργότερα, τον Μάρτιο του 2012, με τιμή 1995 ευρώ. Σε εμάς ήταν τουλάχιστον 300 ευρώ παρακάτω».