Παρουσίασε τους υποψηφίους της, στις Ευρωεκλογές 2019 η Ν.Δ. - Δείτε Live την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τους 42 υποψήφιους της, στις ευρωεκλογές 2019, παρουσίασε η ΝΔ, σε ειδική εκδήλωση στον κατάμεστο Ελληνικό Κόσμο. 

Η εκδήλωση κλείνει με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το κεντρικό σύνθημα είναι: «Αξίζουμε καλύτερα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» και όλοι οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές ανεβαίνουν στη σκηνή όπου τους παρουσιάζει η Σοφία Ζαχαράκη.

Μία συγκινητική στιγμή εκτυλίχθηκε στην αρχή της εκδήλωσης όταν πατέρας πέντε παιδιών από τον νέο Βουτζά μίλησε για όσα έγιναν στο Μάτι. Όλοι τον άκουσαν ευλαβικά και στο τέλος της ομιλίας του επικράτησε νεκρική σιγή από όλους.

Δείτε Live την παρουσίαση:

Σαφές δείγμα γραφής για τον τρόπο που θα διαμορφωθούν και τα ψηφοδέλτια της εθνικής κάλπης χαρακτηρίζουν στην ΝΔ το ευρωψηφοδέλτιο. Όπως επισημαίνουν στελέχη της γαλάζιας παράταξης, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές προέρχονται από πολλούς και διαφορετικούς χώρους, συνδυάζουν την εμπειρία με την ανανέωση, καλύπτουν ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα, και έχουν αναφορές σε όλη την Ελλάδα.

«Οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώνουν πολλές και διαφορετικές δεξιότητες, έχοντας διανύσει ο καθένας τη δική του επιτυχημένη επαγγελματική διαδρομή. Ορισμένα επαγγέλματα εκπροσωπούνται βέβαια σε μεγαλύτερο βαθμό δεδομένου ότι οι γνώσεις που αυτά παρέχουν τους επιτρέπουν να διαχειριστούν ευκολότερα πολλές από τις προκλήσεις που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας εκτός από τους εν ενεργεία πολιτικούς αποτελείται από 8 νομικούς, 7 στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, 5 καθηγητές ΑΕΙ, 3 στελέχη της δημόσιας διοίκησης, 3 πολιτικούς επιστήμονες, 3 γιατρούς, 3 δημοσιογράφους, 1 διπλωμάτη, 1 μηχανικό, 1 ηθοποιό, και 1 προγραμματιστή», τονίζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη ΝΔ επισημαίνουν ότι εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των υποψηφίων που αποφάσισαν να δοκιμαστούν για πρώτη φορά στην κεντρική πολιτική σκηνή. «20 από τους 42 υποψηφίους -ποσοστό 48%-  διεκδικούν για πρώτη φορά την είσοδό τους στην κεντρική πολιτική σκηνή, αν και οι περισσότεροι βέβαια είναι ενεργοί πολίτες, έχοντας είτε άμεσα είτε έμμεσα πολιτική δράση στην κοινωνία των πολιτών.

Αν αφαιρέσουμε μάλιστα τους νυν ευρωβουλευτές (Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης) που διεκδικούν την επανεκλογή τους καθώς και 3 βουλευτές (Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιώργος Αμυράς και Κατερίνα Μάρκου) και βέβαια τον πρώην Πρόεδρο της ΝΔ κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη που είναι υποψήφιοι, το πραγματικό ποσοστό των νέων που πρωτοδοκιμάζονται σε κάλπες με εθνικό ακροατήριο ξεπερνά το 60%.

Υλοποιείται έτσι έμπρακτα η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του είχε περιγράψει ως προσωπικό του στοίχημα να κινητοποιήσει και να εντάξει ανθρώπους στην πολιτική που κρατούσαν μέχρι σήμερα αποστάσεις ασφαλείας από τα κόμματα. Το ίδιο ακριβώς μοντέλο έχει ήδη υιοθετήσει ο πρόεδρος της ΝΔ και στη διαμόρφωση των εθνικών ψηφοδελτίων της ΝΔ καταδεικνύοντας έτσι ότι μπορεί τελικά να αναστραφεί η τάση της δυσπιστίας ή και της απαξίωσης που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στους πολίτες για την πολιτική», σχολιάζουν στην οδό Πειραιώς.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης  αναδεικνύουν την εμπειρία πολλών υποψηφίων στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςQ «Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που χαρακτηρίζει το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας είναι η εμπειρία πολλών υποψηφίων της στον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ ή και οι γνώσεις που έχουν σε συναφή ακαδημαϊκά αντικείμενα.

Είναι ενδεικτικό ότι ανάμεσα στους υποψηφίους βρίσκονται 6 οι οποίοι έχουν ήδη διανύσει σημαντικό τμήμα της επαγγελματικής τους διαδρομής σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γιώργος Αγγελόπουλος, Τόνια Αράχωβα, Νίκος Γιαννής, Γιώργος Κρεμλής, Αλέξανδρος Μαλλιάς, Δημήτρης Μελάς) ενώ 3 ακόμη έχουν στο επίκεντρο της ακαδημαϊκής τους έρευνας την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωπαϊκή πολιτική (Παύλος Ελευθεριάδης, Δημήτρης Καιρίδης, Ελένη Παναγιωταρέα). Αν προσθέσει κανείς σε αυτούς τους 9 εν ενεργεία ευρωβουλευτές και βουλευτές καθώς και 2 πρώην ευρωβουλευτές (Νίκη Τζαβέλα και Μανώλης Μαυρομμάτης), σχεδόν οι μισοί υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζουν ήδη από μέσα πως λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στον αντίποδα, σημαντική είναι η εκπροσώπηση και της νέας γενιάς, καθώς 6 υποψήφιοι είναι κάτω των 40 ετών (Λευτέρης Βαρουξής, Κώστας Δέρβος, Θοδωρής Καλαμπόκης, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ελισάβετ Κυρίτση και Χιουμεϊρά Αχμέτ Ογλού)», τονίζουν στην ΝΔ.