Το Ποτάμι...κυλάει προς Πελοπόννησο - Στόχος το 5% στις ευρωεκλογές

Πρώτος σταθμός το Ναύπλιο και στόχος να πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες μέχρι την ώρα της κάλπης

Με… «όχημα» το βανάκι του Ποταμιού αρχίζει σήμερα η περιοδεία του Στ. Θεοδωράκη, αλλά και των υποψήφιων ευρωβουλευτών και στελεχών του κόμματος σε όλη την Ελλάδα.

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές  θεωρούνται για το Ποτάμι μεγάλο «στοίχημα», με διττό χαρακτήρα,σύμφωνα με την Καθημερινή

Αφενός, σε κομματικό επίπεδο, γιατί θα δώσουν σημαντικό δείγμα γραφής για το κατά πόσον είναι εφικτή η «επιστροφή» στο πολιτικό προσκήνιο. Εξάλλου, αυτό παραδέχθηκε χθες και ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης (ρ/σ News247), αφήνοντας να εννοηθεί ότι το μέλλον του κόμματος θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το ποσοστό που θα λάβει στις 26 Μαΐου. «Δεν είμαστε αιώνιοι στην πολιτική, αν ο κόσμος μάς αφήσει μόνους μας, πρέπει να τα σκεφτούμε όλα από την αρχή», ανέφερε. Επανέλαβε δε ότι ο πήχυς των προσδοκιών τοποθετείται στο 5% και στη διατήρηση των δύο εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αφετέρου, γιατί, σύμφωνα με τη Σεβαστουπόλεως, ένα θετικό αποτέλεσμα θα αποτελέσει ηχηρή απάντηση στο αφήγημα περί εκλογικής αναμέτρησης που έχει χαρακτήρα δημοψηφίσματος.

Θέση της παράταξης είναι ότι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της προεκλογικής τους ρητορικής, επιχειρούν να ρίξουν όλο το βάρος στους ψηφοφόρους του Κέντρου, «ξεζουμίζοντας» τον μεσαίο χώρο. Κατά το Ποτάμι, ωστόσο, «οι ευρωεκλογές αποτελούν κάτι πολύ ευρύτερο, που ξεφεύγει από τις εγχώριες πολιτικές ισορροπίες, σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων για την Ευρωπαϊκή Ενωση» και εκτιμάται ότι ενδεχόμενο θετικό μήνυμα από τις κάλπες θα ισοδυναμεί με επιβράβευση της συγκεκριμένης θέσης και με αποδυνάμωση των πολιτικών δυνάμεων που επενδύουν στην πόλωση.

Κατά του κατεστημένου

Αυτό υποστήριξε και ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης, επισημαίνοντας, ότι το μήνυμα αυτό αντανακλάται και στη «θαρραλέα», όπως τη χαρακτήρισε, επιλογή των υποψήφιων ευρωβουλευτών, η οποία, όπως ανέφερε, διέπεται από μια λογική αντίθετη στο πολιτικό κατεστημένο της χώρας.