Δημεύει τις περιουσίες των Ελλήνων στην Χειμάρρα η Αλβανία - Το σχέδιο 708 και η αντίδραση Τσίπρα

Συναγερμός επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση ύστερα από πληροφορίες ότι δημοσιεύθηκε στην Αλβανία το ΦΕΚ, με το οποίο η κυβέρνηση Ράμα ολοκληρώνει τις προκλήσεις της κατά του Ελληνισμού της Χειμάρρας στη Βόρεια Ήπειρο, προχωρώντας στη δήμευση των περιουσιών των Ελλήνων της περιοχής.

Στην ουσία ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα προχωράει την υλοποίηση του σχεδίου πιάνοντας εξ απηνής τους πάντες καθώς είχε δοθεί η αίσθηση πως το θέμα είχε παγώσει κατόπιν διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας και την ελληνική κυβέρνηση.

Σήμερα δημοσιεύθηκαν οι χάρτες που αφορούν την υλοποίηση της απόφασης 708 και προς έκπληξη όλων οι εκτάσεις που θα περιέλθουν στην κατοχή του αλβανικού υπουργείου τουρισμού είναι περισσότερες απ’ όσες αρχικά υπολογίζονταν.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης των τεσσάρων ηγετών  που συμμετείχαν στην τετραμερή σύνοδο κορυφής των Βαλκανίων και χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας ότι «μαθαίνω σήμερα πως υπάρχει μία αρνητική εξέλιξη για την ομογένεια στην Αλβανία. Αν ισχύει θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη.

Συνεπώς είναι μία υπόθεση που δυστυχώς δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις και πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν», υπογράμμισε.

«Bλέπουμε δυστυχώς το τελευταίο διάστημα κάποιες εξελίξεις που δε μας ικανοποιούν. Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια εξέλιξη αρνητική σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Αν ισχύει αυτό θα είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη. Είναι μία υπόθεση δυστυχώς που δε μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας η οποία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας: Η Ελλάδα να μη συναινέσει στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις αναφορικά με τις δημεύσεις περιουσιών των Ελλήνων στην Αλβανία και ειδικότερα στη Χειμάρρα, επιρρίπτει με δηλώσεις του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρει ότι τα μηνύματα της κυβέρνησης Ράμα ήταν ορατά εδώ και πολύ καιρό και ότι η ελληνική κυβέρνηση «είτε δεν άκουγε είτε υποβάθμιζε τις εξελίξεις».

Αναλυτικά η δήλωση Κουμουτσάκου:

«Η συμπεριφορά των Τιράνων έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, έστελνε, εδώ και καιρό, το μήνυμα ότι ήταν θέμα χρόνου να φτάσουμε στη σημερινή απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της Κυβέρνησης Ράμα.

Εμείς επισημαίναμε και προειδοποιούσαμε εγκαίρως. Η Κυβέρνηση είτε δεν άκουγε είτε υποβάθμιζε τις εξελίξεις. Η δήμευση των ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, που πλήττει τόσο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις όσο και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Το καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας από την αυθαιρεσία του Αλβανικού Κράτους, επιβάλλει την άρνηση της Ελλάδας να συναινέσει στη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ε.Ε.».

Το σχέδιο «708»

Στο «κόκκινο» βρίσκονται το διάστημα αυτό οι διεργασίες στους κόλπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία προκειμένου να ακυρωθεί με κάθε ένδικο μέσο το σχέδιο της κυβέρνησης Έντι Ράμα, με το οποίο «φιλέτα» του παραλιακού μετώπου Αυλώνας – Αγίων Σαράντα, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι περιουσία Ελλήνων ομογενών, «περνάνε» στο αλβανικό κράτος.

Για τους Βορειοηπειρώτες, η υπουργική απόφαση 708/2018, που ορίζει ότι 46 τεμάχια στα νότια παράλια της γείτονος ανήκουν στο υπουργείο Τουρισμού με σκοπό την τουριστική τους αξιοποίηση, δεν είναι παρά συνέχεια μιας εκστρατείας που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια σε βάρος τους τα Τίρανα, με αυθαίρετες κατεδαφίσεις σπιτιών, καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, έτσι ώστε να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Με συντονισμένες ενέργειες η ελληνική ομογένεια σκοπεύει να προσφύγει τόσο στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας όσο και στα διεθνή δικαστήρια. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό και με τη συμβολή των ενώσεων των ομογενών όλοι όσοι θίγονται λαμβάνουν το διάστημα αυτό την απαιτούμενη νομική υποστήριξη.

Το γραφείο της «Ομόνοιας» στη Χειμάρρα τον τελευταίο καιρό έχει μετατραπεί σε κέντρο νομικής υποστήριξης για τους ομογενείς που κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους. Δικηγόροι βρίσκονται εκεί για να τους διευκολύνουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

«Η πρόσφατη υπουργική απόφαση παραβιάζει κατάφωρα τους νόμους τους αλβανικού κράτους αλλά και το Σύνταγμα»  αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο ο πρόεδρος του παραρτήματος της «Ομόνοιας» στη Χειμάρρα, Φρέντη Μπελέρη.

«Για αυτό και -προσθέτει- βρισκόμαστε σε επαφή με διεθνείς οργανισμούς και γενικότερα υπάρχει κινητοποίηση τόσο σε πολιτικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο προκειμένου να μην εφαρμοστεί. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να ταυτοποιήσουμε σε ποιους ανήκουν αυτές οι περιουσίες ώστε οι πολίτες να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Έχουμε έρθει σε επαφή με τρία δικηγορικά γραφεία στην Αλβανία και προσπαθούμε να ομαδοποιήσουμε τις υποθέσεις. Δυστυχώς, εάν εφαρμοστεί η απόφαση, τότε αυτομάτως θα σημάνει και το τέλος της περιοχής αυτής όπως την ξέραμε. Θα γίνει πλήρης αλλοίωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος».

Ο ίδιος κάνει λόγο για «σχέδιο αρπαγής της περιουσίας των Ελλήνων ομογενών», το οποίο, όπως λέει, «μεθοδεύεται εδώ και χρόνια» από τα Τίρανα.

Και υπενθυμίζει χαρακτηριστικές νομοθετικές ενέργειες της αλβανικής κυβέρνησης που είχαν απώτερο σκοπό την εξαφάνιση κάθε ελληνικού στοιχείου από τη Χιμάρα, όπως τη νέα διοικητική διαίρεση (2014) με διευρυμένους δήμους και την ένωση του Δήμου Χιμάρας με διοικητικές μουσουλμανικές κοινότητες, το νόμο για τους «στρατηγικούς επενδυτές» αλλά και την υπουργική απόφαση που ορίζει την αξία γης στην περιοχή.

«Και έρχεται σήμερα αυτή η υπουργική απόφαση ως επιστέγασμα όλων αυτών των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης Ράμα για να αλλάξει και να αλλοιώσει πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς».

46 τεμάχια έγιναν… ιδιοκτησία του αλβανικού υπ. Τουρισμού

Σύμφωνα με τους ομογενείς, στο σύνολο 46 τεμαχίων, συνολικής έκτασης 1.614 εκταρίων, τα 41 τεμάχια, έκτασης 1.377 εκταρίων, βρίσκονται στο Δήμο Χιμάρας και μόνο πέντε τεμάχια, έκτασης 237 εκταρίων, βρίσκονται στην Αυλώνα και τα Εξαμήλια (σ.σ.: σε μια περιοχή που εκτείνεται από την Παλάσα μέχρι τους Αγίους Σαράντα).
Οι εκτάσεις που οικειοποιείται το υπουργείο Τουρισμού της Αλβανίας, με σκοπό την παραχώρησή τους έναντι ενός ευρώ, ανήκουν σε Έλληνες χριστιανούς Ορθόδοξους του Δήμου Χιμάρας. Συγκεκριμένα, στην ιδιοκτησία του υπουργείου Τουρισμού περνούν:

  • 92,46 εκτάρια στους Δρυμάδες (και Γκιλεκάτες).
    • 78,87 εκτάρια στο Βούνο.
  • 62,77 εκτάρια στη Χιμάρα (μεταξύ άλλων 34,66 στο Λειβάδι, 4,97 στο Ποτάμι, 2,76 στο Φιλικούρι).
  • 60,1 εκτάρια στο Παλέρμο.
  • 4,48 εκτάρια στο Πικέρνι.
  • 24,48 εκτάρια στο Λούκοβο.
  • 46,46 εκτάρια στον Άγιο Βασίλη.
  • 99,3 εκτάρια στη Νίβιτσα.