Ο Αλέξης Τσίπρας στο Βουκουρέστι: Ελλάδα και Ρουμανία στηρίζουν την ενταξιακή προοπτική Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

Η συνεργασία Ελλάδας – Ρουμανίας ενισχύεται έτι περαιτέρω, μέσα από τα τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας που έχουν αναπτύξει οι δύο πλευρές, και τα οποία «συμβάλλουν όχι μόνο στην περιφερειακή σταθερότητα αλλά και στις ευρωπαϊκές προοπτικές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με την πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα, στο Βουκουρέστι.

Παράλληλα, συμβάλλουν, όπως είπε, στη στήριξη της ρουμανικής προεδρίας που, όπως και η προηγούμενη, η βουλγαρική, είναι εστιασμένη και σε ζητήματα που αφορούν στη γειτονιά μας και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρουμανία από το 2008 και στο πλαίσιο αυτής ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε, ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει ιδιαίτερη δυναμική στα Βαλκάνια και είναι ένα μοντέλο συνεργασίας, αναδεικνύει πως μέσα από την επίλυση διαφορών, μέσα από τη συνεργασία, οικονομική και πολιτιστική, μπορούμε να δώσουμε προοπτική ειρήνης, σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης για όλα τα Βαλκάνια».

Επισήμανε ότι Ελλάδα και Ρουμανία στηρίζουν την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και άλλων βαλκανικών χωρών όπως της Αλβανίας. Στηρίζουν την προσπάθεια αυτών των χωρών να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους, για να μπορούν να πληρούν τα ενταξιακά κριτήρια στην ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ