Τα χαστούκια πέφτουν σαν βροχή για τον Τσίπρα, αλλά... «αυτά έχει η παλιοδουλειά»

Ήταν δύσκολη η χθεσινή ημέρα για τον Αλέξη Τσίπρα, που έζησε τις αντιδράσεις των επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη για το «Μακεδονικό», ήρθε και ο φίλος του Ζόραν Ζάεφ και έκανε τα πράγματα χειρότερα. Το «κερασάκι στην τούρτα» έβαλε η δημοσκόπηση της Pulse για το ΣΚΑΪ. Ήταν μια μέρα γεμάτη Μακεδονία και τα χαστούκια έπεφταν βροχή.

Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να εισπράξει προσωπικά τις αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου για τις παρενέργειες της πολιτικής του στο «Μακεδονικό». Σε συνάντηση εργασίας με επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδας για τις προοπτικές συνεργασίας τους με τα Σκόπια, οι οινοποιοί έθεσαν μετ’ επιτάσεως το ζήτημα που δημιουργήθηκε από τους Σκοπιανούς με τα «μακεδονικά κρασιά» στην έκθεση ProWein. Την ανησυχία τους για τις κινήσεις των Σκοπιανών μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών δεν έκρυψαν και οι εκπρόσωποι άλλων εταιρειών του αγροτοδιατροφικού κλάδου με τον πρωθυπουργό να τους απαντά αμήχανος ότι η φίλη χώρα θα … πρέπει να μάθει να σέβεται κάποιες συμφωνίες».

«Πόρτα»

Η συνάντηση έγινε στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που δημιούργησε η απόφαση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που απαντώντας στο «Enterprise Greece», τον φορέα που συντονίζει την αποστολή του πρωθυπουργού στη Β. Μακεδονία, ενημέρωσε ότι το Επιμελητήριο έχει αποφασίσει να μην συμμετέχει σε καμία δράση που θα σχετίζεται με τη γειτονική χώρα, όσο αυτή χρησιμοποιεί ένα όνομα το οποίο δεν της ανήκει.

«Το θέμα απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής, τα μέλη της οποίας αποφάσισαν ομόφωνα ότι το ΕΕΘ προχωρά στην κίνηση αυτή ως ένδειξη διαμαρτυρίας και αντίδρασης απέναντι σε μία πολιτική, που δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό.« Καμία από τις δράσεις αυτές δε μας αφορά. Για μας το όνομα της Μακεδονίας, που είναι μόνο ελληνικό, είναι ιερό και θα το υπερασπιστούμε με όποιον τρόπο μπορούμε», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης, υποδεχόμενος στην πόλη τον πρωθυποουργό.

Αυτό ήταν αρκετό για να … εκνευρίσει τη φίλη του Αλέξη Τσίπρα (και αιωνίως ευγνώμονα προς αυτόν) υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου, που χαρακτήρισε δημόσια (από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ) «υποκριτική» τη στάση του ΕΕΘ και κατηγόρησε τον πρόεδρό του για «πατριδοκαπηλία», δυναμιτίζοντας ένα ήδη βαρύ κλίμα στο επιχειρηματικό περιβάλλον της Β.Ελλάδας.

«Μαχαιριά» από Ζάεφ

Και ενώ η επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τους επιχειρηματίες γινόταν σε «πολύ ωραία ατμόσφαιρα» στη Θεσσαλονίκη, λίγο πιο πάνω, στα Σκόπια, ο φίλος του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ του έριξε άλλη μια πισώπλατη μαχαιριά. Αποκάλυψε ότι δέχτηκε τη σύνθεση ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας / Βόρεια Μακεδονία» εφόσον εξασφάλισε από τον Έλληνα πρωθυπουργό τη «μακεδονική ταυτότητα» για τους πολίτες της χώρας του. Μάλιστα, μας είπε ότι ενδιάμεσα όντως συζητήθηκε σοβαρά από την ανιστόρητη Ελληνική κυβέρνηση και το «Μακεδονία του Ίλιντεν», αλλά απορρίφθηκε εξαιτίας των γνωστών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης.

Βέβαια, ο  κ. Ζάεφ δεν μας είπε κάτι καινούριο. Η ίδια η συμφωνία αποτυπώνει αυτόν τον συμβιβασμό. Η γειτονική χώρα δέχτηκε να αλλάξει το όνομά της και κέρδισε το δικαίωμα της αναφοράς σε «μακεδονική γλώσσα» και σε «μακεδονική υπηκοότητα», δύο στοιχεία που ακόμη και εάν δεν ορίζουν τυπικά μια «εθνότητα», σίγουρα ορίζουν μια «ταυτότητα» που, κατά τεκμήριο, εξασφαλίζει την εσωτερική συνοχή της γειτονικής χώρας και δημιουργεί διαρκή προβλήματα στην Ελλάδα.

Το βράδυ ήταν ακόμα πιο οδυνηρό για τον πρωθυπουργό. Η δημοσκόπηση της Pulse για το ΣΚΑΪ έδινε για μια ακόμη φορά σταθερό προβάδισμα στη ΝΔ με 10 μονάδες, αποτυπώνοντας ως αιτία για την κυβερνητική κατρακύλα την Οικονομία και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και αυτή η δημοσκόπηση ήρθε 24 ώρες μετά την αντίστοιχη της Alco για το ONE, που έδειχνε ότι η μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ που παρατηρείται σε όλη τη χώρα, στη Μακεδονία είναι είναι 4% μεγαλύτερη , λόγω της ενδοτικής πολιτικής της κυβέρνησης στο «Μακεδονικό».

Ήταν μια Πέμπτη δύσκολη για το Αλέξη Τσίπρα. Αυτά όμως έχει η «παλιοδουλειά που έμπλεξε», όπως έλεγε κάποτε, αυτοσαρκαζόμενος, και ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου…

πηγή: economico.gr