«Γιώργο, δεν θα μου πεις εσύ ποιοι είναι οι πραξικοπηματίες»

Kλίμα έντασης επικράτησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Κατρούγκαλο. Παρά τις προσδοκίες για κλίμα ειρήνης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN TV, ανέβασε τους τόνους τόσο για το θέμα των οκτώ αξιωματικών, τους οποίους η Τουρκία έχει επικηρύξει όσο και για το θέμα των γεωτρήσεων στην Κύπρο.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στους οκτώ αξιωματικούς, ανέφερε στον κ. Κατρούγκαλο τα εξής: «Γιώργο, δεν θα μου πεις εσύ ποιοι είναι οι πραξικοπηματίες», με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να απαντά: «Δεν θέλω ο Μεβλούτ να με βλέπει ως γκιαούρ».

Η ένταση ανέβηκε και για το ζήτημα των γεωτρήσεων με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να είναι απόλυτoς: Κανένα πρότζεκτ χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε μεταξύ άλλων πως «στην ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας». Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «μιλήσαμε για τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και του είπα ότι προφανώς είναι Έλληνες πολίτες και έχουμε ενδιαφέρον να φροντίσουμε για την ευημερία και την εκπαίδευση τους.

Από την πλευρά του ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα» ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως «για να ξεκινήσουμε μία νέα διαπραγμάτευση για την Κύπρο, πρέπει καταρχήν να δούμε τι θα διαπραγματευτούμε».