Αποθρασύνονται οι Σκοπιανοί και διαφημίζουν «Μακεδονικό κρασί»...2000 ετών

Το «Macedonia Timeless» στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο φαίνεται ότι ήταν μόνον η αρχή. Ακολουθεί ακόμη μια πρόκληση της γειτονικής χώρας: στην Prowein, έκθεση κρασιού που θα γίνει στο Ντίσελντορφ το διάστημα 17-19 Μαρτίου, τα Σκόπια θα μετέχουν υπό την «ομπρέλα» του οργανισμού «Assocation Wines of Macedonia», με «παράδοση 2.000 ετών στο κρασί», με στόχο την προώθηση και αναγνώριση του brand name «Οίνος Μακεδονία». Μάλιστα στην κεντρική φωτογραφία στον ιστότοπό της, είναι διακριτός ο αμφορέας που φέρει τον Ήλιο της Βεργίνας.

‘Ολα αυτά ενώ δεν έχει ακόμη στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Παρόλο που στην επίσημη ιστοσελίδα της έκθεσης η χώρα ονομάζεται ακόμα ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ο οργανισμός Wines of Macedonia, διαφημίζει τα προϊόντα του ως αποτέλεσμα μιας παράδοσης 2000 ετών. Δηλαδή οι γείτονες διαφημίζουν λίγο-πολύ ότι… ανακάλυψαν το κρασί.

Παραβίαση του άρθρου 7

Οι κινήσεις του οργανισμού «Wines of Macedonia» παραβιάζει ευθέως το άρθρο 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει την κατοχύρωση του Ελληνικού πολιτισμού, της ιστορίας, της κουλτούρας και της κληρονομιάς της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ενώ ορίζει ότι τα Σκόπια έχουν «δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά» απ’ αυτά της ελληνικής πλευράς.

Η κίνηση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαία, αλλά σε συνδυασμό και με την πρόκληση των Σκοπίων στην έκθεση του Βερολίνου, καταδεικνύει όχι μόνο τις προθέσεις τους, αλλά και τις εγγενείς αδυναμίες και προχειρότητες με τις οποίες καταρτίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική πλευρά. Μάλιστα όπως σχολιασε ο δημοσιογράφος της Deutsche Welle, που ανέδειξε στο twitter το θέμα, «τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να δοθούν πολύ σκληρές μάχες».
View image on Twitter

Τι υποστηρίζει η οργάνωση Wines of Macedonia

Στην ιστοσελίδα μάλιστα του οργανισμού, ο οποίος ιδρύθηκε το 2010 για υποστηρίξει το έργο των οινοπαραγωγών της Μακεδονίας», και «να προωθήσει την ποιότητα και την εικόνα του μακεδονικού κρασιού σε όλο τον κόσμο», υπάρχουν και… ιστορικά στοιχεία για την περιοχή για όποιος επισκέπτη της Διεθνούς Έκθεσης ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα.

Εκεί λοιπόν ο κάθε ένας μπορεί να διαβάσει ότι «η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι μια αρχαία βιβλική χώρα, γεωγραφικά τοποθετημένη στο κεντρικό τμήμα της Βαλκανικής Χερσονήσου στην Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Όπως υπογραμμίζεται μάλιστα στην ιστοσελίδα του οργανισμού «παρόλο που η Μακεδονία είναι ένα νέο κράτος που έγινε ανεξάρτητο το 1991, οι ρίζες της τρέχουν βαθιά στην ιστορία. Το όνομα “Μακεδονία” είναι στην πραγματικότητα το παλαιότερο όνομα χώρας στην ηπειρωτική Ευρώπη. Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι ο πολιτισμός άνθησε στην Μακεδονία μεταξύ 7000 και 3500 π.Χ. Η Μακεδονία βρίσκεται στο κέντρο των νότιων Βαλκανίων, βόρεια της αρχαίας Ελλάδας, ανατολικά της Ιλλυρίας και δυτικά της Θράκης. Οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν ένα έθνος, εθνικά, γλωσσικά και πολιτιστικά διαφορετικό από τους γείτονές τους».