Ποια ονόματα ακούγονται για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ - «Ψηλά» το όνομα της Αχτσιόγλου

Το ενδεχόμενο ένας ή περισσότεροι υπουργοί να ριχτούν στην μάχη των ευρωεκλογών, με το όνομα της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου στο επίκεντρο, σκέπτονται σοβαρά στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο κυβερνών κόμμα  σβήνουν και γράφουν ονόματα προκειμένου τα επόμενα 24ωρα  να ανακοινωθεί η  πρώτη 15άδα ονομάτων που θα μετέχουν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις Ευρωεκλογές , ενώ ετοιμάζουν ρύθμιση για χάρη της Ελενας Κουντουρά.

Τυπικά θα συνεδριάσει ως την Δευτέρα είτε σε διευρυμένη μορφή η Πολιτική Γραμματεία ή σε συνεδρίαση εξπρές η ΚΠΕ για να εγκρίνει τα ονόματα που θα έχει επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα ακολουθήσει αργότερα η συμπλήρωση της λίστας, αφού θα έχουν βεβαίως ολοκληρωθεί οι βολιδοσκοπήσεις και θα έχουν προκύψει συμφωνίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ρύθμιση για το ασυμβίβαστο του υποψηφίου ευρωβουλευτή και βουλευτή προκειμένου να μπορέσει να εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ώστε να την ανταμείψει για τη στάση της στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τρία ζητούμενα

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefinerida η επιλογή να συμμετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο κορυφαίοι υπουργοί είναι κίνηση που στοχεύει να απαντήσει σε τρία ζητούμενα:

Κατ αρχήν να συμβολίσει τη σοβαρότητα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επερχόμενη μάχη των ευρωεκλογών.

Να δώσει πολιτικό «βάρος» στο ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος

Να διατηρήσει ισχυρό το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην λίστα που θα περιέχει και πολλά ονόματα (το 1/3 του συνόλου) που συμβολίζουν το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ στους όμορους χώρους.

«Ψηλά» το όνομα της Αχτσιόγλου

«Μια κεντρική πολιτική μάχη θέλει και τα ισχυρά ονόματα να ρίχνονται στον αγώνα. Ονόματα υπουργών όπως της Έφης Αχτσιόγλου, του Νίκου Παππά ή ακόμα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι προφανές ότι ενισχύουν σημαντικά το ψηφοδέλτιο», εξηγεί σε συνομιλητές του, στέλεχος με εμπειρία αλλά και και γνώση των συζητήσεων που γίνονται στην Κουμουνδούρου για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου.

Στην περίπτωση πάντως που επικρατήσει τελικά το σενάριο υπουργικών συμμετοχών στην Ευρωλίστα το όνομα της Έφης Αχτσιόγλου φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.

Οι πρώτοι δεκαπέντε

Στο πρώτο πακέτο των ονομάτων για τις Ευρωεκλογές 2019 αναμένεται να περιλαμβάνονται οι τρεις εν ενεργεία ευρωβουλευτές, οι Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Στέλιος Κούλογλου αλλά και η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Από υπουργούς και πρώην υπουργούς περίπου δεδομένη η συμμετοχή του Παναγιώτη Κουρουμπλή, της Έλενας Κουντουρά -έχοντας πρώτα περάσει η ειδική ρύθμιση- και του Γιάννη Μουζάλα. Ανοιχτό είναι ακόμα κατά πληροφορίες, το ενδεχόμενο υποψηφιότητας της πρώην υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου.

Τα πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ

Στο Ευρωψηφοδέλτιο αναμένεται να μετέχουν και πρόσωπα που δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ συμβολίζοντας το «άνοιγμα» του κυβερνώντος κόμματος σε όμορους πολιτικούς χώρους. Με βάση αυτό το δεδομένο είναι εξαιρετικά πιθανό ονόματα από την ΔΗΜΑΡ όπως του Θανάση Θεοχαρόπουλου ή της Μαρία Ρεπούση να βρίσκονται στην Ευρωλίστα, όπως και από την «ΓΕΦΥΡΑ».

Την πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε από πρόσωπα (Χ.Μαχαιρας, Παν.Παναγιώτου κ.α) και στοχεύει στην συμπαράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη που βρέθηκαν στο ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Στο ΠΑΣΟΚ έκανε εξαιρετικά θετική εντύπωση η παρουσία του Ευρωβουλευτή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Μ.Κύρκου στην εκδήλωση στην οποία μίλησαν οι κ.κ Μπούλμαν και Τσίπρας ωστόσο μένει να φανεί αν θα γίνουν περαιτέρω βήματα προσέγγισης που θα φτάσουν ως το ευρωψηφοδέλτιο.

Πρόσωπα από τον καλλιτεχνικό και επιχειρηματικό χώρο

Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται μία ακόμα υποψηφιότητα προσώπου προερχομένου από τον καλλιτεχνικό χώρο. Πληροφορίες θέλουν το κυβερνών κόμμα να έχει βολιδοσκοπήσει πρόσωπο που μετείχε στο εγχείρημα της πρώτης περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει συζητηθεί το όνομα προσώπου με πλούσια επιχειρηματική δραστηριότητα

Αναμένεται και δεύτερο κύμα με άρωμα ΠΑΣΟΚ

Στο δεύτερο κύμα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους πρόσωπα προερχόμενο από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Κατά πληροφορίες οι συζητήσεις με τον Γιάννη Ραγκούση, την Λούκα Κατσέλη συνεχίζονται, όπως επίσης και με άλλα πρόσωπα που βρέθηκαν και έπαιξαν ρόλο στο ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων ετών, έχοντας αναφορά στον Παπανδρεϊκό χώρο.

«Θα δείτε εκπλήξεις», διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του πρόσωπο που γνωρίζει βολιδοσκοπήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα και αναφέρεται σε πρόσωπα που θα δώσουν το παρών μέσα στο Μάρτιο σε μεγάλη πολιτική εκδήλωση για την προοδευτική συμπαράταξη με ομιλητή τον πρωθυπουργό.

Για την ώρα πάντως ο Αλέξης Τσίπρας ακούει με προσοχή την επισήμανση των συντρόφων του ότι οι επιλογές που θα σηματοδοτήσουν τα ανοίγματα δε μπορεί να μην έχουν ως minimum πολιτικής συμφωνίας την αποδοχή από τους «νεοεισερχόμενους» της συμφωνίας των Πρεσπών, από τη στιγμή που –όπως και ο ίδιος υποστηρίζει δημόσια- η αποδοχή ή η απόρριψή της, αποτελεί τη γραμμή που διαχωρίσει τις δυνάμεις της προόδου, από εκείνες της συντήρησης