Δημογραφικό: «Δώρο» 2000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται - Το πρόγραμμα της ΝΔ

«Εθνικό υπαρξιακό διακύβευμα» είναι η συνεχής συρρίκνωση του πληθυσμού της Ελλάδας σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της ΝΔ κατά την διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής για το δημογραφικό, με αφορμή πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, είπε χαρακτηριστικά: «το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή υφίστασαι το χειρότερο» και ανέλυσε το πρόγραμμα του κόμματος για το θέμα.

Η παροχή των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται ήταν το ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης. πρόεδρος της ΝΔ  ενώ παράλληλα υπογράμμμισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η πραγματικότητα που θέλει «μια κοινωνία που τα παιδιά θεωρούν ότι θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους».

Το σχέδιο της ΝΔ

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε σχέδιο τεσσάρων κατευθύνσεων:

– μείωση βάρους για την απόκτηση παιδιού

– στήριξη των εργαζόμενων γονέων, κυρίως των γυναικών

-επιστροφή των νέων που έφυγαν από την Ελλάδα

– διαγενειακή αλληλεγγύη μέσω του δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος

Σε 10 χρόνια

Όπως τόνισε «για την αντιμετώπιση της γήρανσης θέλει συνολική πολιτική με οικονομική διάσταση ώστε να δούμε αποτελέσματα σε μια 10ετία. Τα αποσπασματικά επιδόματα δεν αποτελούν πολιτική. Για εμάς το ζήτημα είναι η δημιουργία νέων καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας» και ανακοίνωσε το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για:

– 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στην πατρίδα για να αυξηθούν οι αυξημένες ανάγκες του πρώτου καιρού έτσι ώστε να μην αποτελούν ανασχετικό παράγοντα για κάθε νέο ζευγάρι. «Δεν ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ, το 1/4 του κοινωνικού μερίσματος που μοίρασε η κυβέρνηση»
– Το αφορολόγητο να αυξάνεται κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί για ενίσχυση αδυνάμων. Πρόσθετα κίνητρα σε ζευγάρια που τεκνοποιουν νωρίτερα από τα 30 έτη της γυναίκας
– Όλα τα βρεφικά είδη να πάνε στον χαμηλό συντελεστή του ΦΠΑ. «Είναι σωστό μέτρο, το ανέφερε και η κυρία Γεννηματά».
– Κανενά παιδί εκτός παιδικών σταθμών με κυβέρνηση ΝΔ. Κάθε οικογένεια που δεν θα βρίσκει θέση σε δημόσιο θα λαμβάνει κουπόνι 180 ευρω/μήνα.

Πώς θα προστατεύονται περισσότεροι οι γυναίκες

Αναλύοντας το σχέδιο για την προστασία των παιδιών και της γυναίκας ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε:

– η γυναίκα να έχει την ελεύθερη επιλογή να καθορίσει η ίδια τους χρόνους άδειας λοχείας

– σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους να αυξηθεί η άδεια για μονογονεϊκές οικογένειες

– να επεκταθεί η προστασία από την απόλυση στους 24 μήνες αντί 18 μετά τον τοκετό γιατί υπάρχουν ασύδοτοι εργοδότες που παραβιάζουν το καθεστώς ειδικά για γυναίκες και αυτό είναι παράνομο και ηθικά καταδικαστέο

– να υπάρξουν ειδικά προγράμματα κατάρτισης

– να υπάρξουν ειδικά προγράμματα εκμάθησης και μελέτης εντός σχολείων

«Έχουμε δεσμευθεί ότι θα επιστρέψουμε τα ποσά που έκοψε περυσι η κυβέρνηση για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Όσον αφορά την επιστροφή των νέων από το εξωτερικό είπε ότι «με το συνολικό σχέδιο για ανάπτυξη θα επιστρέψει και το πολύτιμο δυναμικό από το εξωτερικό».

Το ασφαλιστικό

Μιλώντας, τέλος, για το ασφαλιστικό είπε ότι «δεν μπορούμε να συζητούμε χωρίς να μιλάμε για τις προκλήσεις του ασφαλιστικού μας συστήματος. Έχουμε μιλήσει για ελκυστικό σύστημα για την ένταξη όλων των εργαζομένων, δίκαιο για να αποδίδει στο τέλος τους κόπους όλων και αποτελεσματικό ώστε να μην επιβαρύνει την οικονομία. Το σχέδιό μας συστηματικά διαστρεβλώνεται από την κυβέρνηση. Εχουμε μάθει από την προπαγάνδα σας. πείτε μας όμως γιατί δεν είναι προοδευτικό το σύστημα 3 πυλώνων που εφαρμόζουν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες

– Με πρώτο πυλώνα εθνική σύνταξη για όλους
– Δευτερο πυλώνα τον κουμπαρά ανάλογα με τις εισφορές του κάθε εργαζομένου
– Τρίτο πυλώνα την εθελοντική επιλογή ιδιωτικής ασφάλισης.

«Αυτές οι παρεμβάσεις συνδέονται και με το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε για την Υγεία και την πρόληψη και για όσους έχουν χρόνια προβλήματα. Το δημογραφικό έχει δύο όψεις. Την ανάγκη άυξησης του πληθυσμού και τις ποιοτικής γήρανσης. Πως εξασφαλίζουμε ποιοτικά γηρατειά. Και αν θα δώσουμε την δυνατότητα στους συνταξιούχους να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα χωρίς να περικόπτουμε την σύνταξη του».

Υιοθεσίες-αμβλώσεις

Ο κ. Μητσοτάκης εισηγήθηκε, επίσης, την προώθηση της έννοιας «της δημογραφικής ρήτρας ώστε όλοι οι νόμοι να ελέγχονται ως προς τις επιπτώσεις τους». «Υπάρχουν και πολλά άλλα παράπλευρα ζητήματα και πρέπει να αντιμετωπιστούν διακομματικά. Θέματα όπως οι υιοθεσίες και ο συγκλονιστικά μεγάλος αριθμός των εκτρώσεων στην πατρίδα μας. Για το ζήτημα των υιοθεσιών έχουμε καταθέσει σαφές πρόγραμμα για την διευκόλυνσή τους. Για τα υπογόνιμα ζευγάρια πρέπει να εξετάσουμε σχτήριξη σε εκείνα τα ζευγάρια που καταφεύγουν σε τεχνιτή γονιμοποίηση».

Κάνοντας ειδική αναφορά στο θέμα των εκτρώσεων κλείνοντας την ομιλιά του τόνισε: «θα πω μόνο το εξής: εκτιμώνται σε 150.000 ετησίως. Πολλές από αυτές γίνονται σε ζευγάρια που ήδη έχουν παιδία. Εστω και το 10% να αποφεύγαμε θα είχαμε 10% νέες γεννήσεις. Αρα και αυτό το ζήτημα πρέπει να μας απασχολήσει ουσιαστικά. Η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματα υπερβαίνουν τον ορίζοντα μιας κυβέρνησης. Όμως η εξέτασή τους δεν γίνεται σε συνθήκες εργαστηρίου. Συνδέονται με την συγκυρία και την πολιτική κατάσταση. Δυστυχώς το κλίμα είναι αρνητικό. Το δημογραφικό γίνεται μέρος του κεντρικού αιτήματος όλων των Ελλήνων για μεγάλη πολιτική αλλαγή. Μόνο η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα πάράξει πλούτο και νέες δουλειές για γόνιμη πολιτική»