Το θρίλερ με το αεροπλάνο του Μαδούρο και σε τι δεν έχει απαντήσει η κυβέρνηση

Επτά καυτά ερωτήματα, σχετικά με την προσγείωση και την παραμονή αεροσκάφους της Βενεζουέλας για 4 ώρες στην Αθήνα ζητούν απαντήσεις τις οποίες η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμη.

Το Μέγαρο Μαξίμου, και μετά από πιέσεις της ΝΔ, αναγκάστηκε να παραδεχτεί το γεγονός αλλά  περιορίστηκε απλώς να αναφέρει ότι το αεροσκάφος βρέθηκε στην Αθήνα για ανεφοδιασμό.

Αυτά στα οποία δεν απάντησε είναι τα εξής:

  • Γιατί ενώ άλλες ευρωπαϊκές πόλεις δεν έδωσαν το «πράσινο φως» στο αεροσκάφος για την προσγείωση, η Αθήνα δέχθηκε.
  • Γιατί αντί για μία ώρα, παρέμεινε 4 στο Ελευθέριος Βενιζέλος
  • Επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα;
  • Και αν ισχύουν οι πληροφορίες με ποιον συναντήθηκε;
  • Ποιοι άλλοι επέβαιναν στην καμπίνα του αεροσκάφους;
  • Τι μετέφερε στους χώρους των αποσκευών;
  • Ισχύει η πληροφορία ότι απογειώθηκε την ημέρα που έβγαιναν από τη Βενεζουέλα τη χώρα 8 τόνοι χρυσού με απόφαση Μαδούρο;

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ το αεροπλάνο από το Καράκας όπως έγινε τελικά γνωστό προσγειώθηκε το Σάββατο 2 Μαρτίου στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας, ενώ νωρίτερα αρκετές ευρωπαϊκές χώρες του είχαν αρνηθεί την προσέγγιση. Οι πρώτες πληροφορίες για την πτήση-μυστήριο ανέφεραν ότι το θρίλερ ξεκίνησε όταν το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου από το Καράκας. Προορισμός του ήταν ένας από τους δημοφιλείς προορισμούς της Βενεζουέλας, το νησί Μαργαρίτα. Ωστόσο στη διαδρομή πολλά άλλαξαν και το αεροσκάφους της Βενεζουέλας με τα διακριτικά YV2486 κατέληξε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Αθήνα.

Απείλησαν ότι θα πέσουν

Τελικά το Σάββατο 2 Μαρτίου το αεροσκάφος εντοπίστηκε να έχει προσγειώθηκε στην Αθήνα, στις 14:06. Το πλήρωμα φέρεται να ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου ότι δεν πρόκειται για επίσημη κυβερνητική πτήση. Μάλιστα δήλωσαν ότι θα μείνουν 1 ώρα για ανεφοδιασμό, αλλά τελικά η παραμονή του κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας κράτησε πολύ περισσότερο, περίπου 4 ώρες. Υπενθυμίζεται πως  δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης.

Επέβαινε ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας -Ποιον συνάντησε στην Αθήνα

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, στο αεροσκάφος επέβαινε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, ο οποίος αποβιβάστηκε, πήγε στην αίθουσα VIP του «Ελ. Βενιζέλος» και έκανε συνάντηση με κάποιο πρόσωπο για τουλάχιστον δύο ώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Αρεάσα ήταν στη Γενεύη την προηγούμενη εβδομάδα- όταν σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ το εν λόγω κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας είχε προσγειωθεί εκεί. Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαδούρο- γαμπρός του Ούγκο Τσάβες, καθώς έχει παντρευτεί τη μεγαλύτερη κόρη του- ήθελε να υπερασπιστεί τη νομιμότητα της κυβέρνησης ενώπιον του ΟΗΕ, αναφέρει το Bloomberg. Το ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνει ότι ο στενός κύκλος του Μαδούρο ταξιδεύει στους συμμάχους που έχουν απομείνει στο καθεστώς, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν χρόνο.