«Κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος στο Αιγαίο» προειδοποιεί o Αποστολάκης

Για «επικίνδυνα περιστατικά στον αέρα και στη θάλασσα, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα» προειδοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία και την προκλητικότητα της γειτονικής χώρας στο Αιγαίο.Ωστόσο ο ίδιος επισήμανε  ότι η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει το θέμα καταβάλλοντας «συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης»

Ο κ. Αποστολάκης μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Υπό-επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος είπε:

«Αντιδρούμε στις προκλήσεις στο χώρο του Αιγαίου, όπου δυστυχώς ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία. Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα και τα επικίνδυνα περιστατικά στον αέρα και στη θάλασσα, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα, από την πλευρά μας καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης». 

Πολιτική κατευνασμού

Η αναφορά αυτή του υπουργού Εθνικής Άμυνας προκάλεσε εντύπωση, δεδομένου ότι ετέθη ευθέως θέμα σοβαρού ατυχήματος στον αέρα ή τη θάλασσα του Αιγαίου μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων. Βαρύνουσας σημασίας είναι όμως η παραδοχή του Ευάγγελου Αποστολάκη ότι η ελληνική πλευρά ακολουθεί πολιτική κατευνασμού. «Από την πλευρά μας καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης» είπε κατά λέξη ο κ. Αποστολάκης.

Στη συνέχεια της ομιλίας του και αναφερόμενος πάντοτε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε: «Στη λογική αυτή και στη βάση της σχετικής συμφωνίας κατά την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, αποφασίσαμε με τον ομόλογό μου κ. Ακάρ, στη συνάντησή μας στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, να προγραμματιστεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα συνάντηση μεταξύ τεχνικών ομάδων των δυο χωρών, για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ελπίζω ότι σύντομα να έχουμε απτά αποτελέσματα επί των αποφάσεων που πήραμε, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην οικοδόμηση μιας σχέσης βασισμένης στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Για τις αμυντικές δαπάνες

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ύψος των αμυντικών δαπανών και της οικονομικής συνεισφοράς της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, επανήλθε στα ελληνοτουρκικά λέγοντας «είμαστε πάνω από το 2%. Ο κόσμος αισθάνεται ότι είναι ασφαλής όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές. Η Ελλάδα δεν επιδιώκει πόλεμο άλλα ειρήνη και για την ειρήνη απαιτείται ισχυρή Ελλάδα. Η προσπάθεια είναι να διατηρήσουμε ειρήνη με μια χωρά προκλητική που διεκδικεί πράγματα που δεν της ανήκουν και παραβιάζει καθημερινά τον εναέριο χώρο.

Έχουμε φροντίσει να μην υπάρξει θερμό επεισόδιο και παράλληλα να εμπεδώνεται το αίσθημα ασφαλείας με προσπάθειες επικοινωνίας και ισχυρών συμμαχιών».

Κάλεσμα στις ΗΠΑ

Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη ενδυνάμωσης της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή. «Πριν από 5 χρόνια τους έλεγα να μη αποδυναμωθεί η στρατιωτική παρουσία τους γιατί άλλος θα πάρει την θέση τους. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα. Σήμερα έχουμε 17 ρωσικά πλοία όταν τα προηγούμενα χρόνια είχαμε 4-5. Η Ελλάδα δίνει διευκολύνσεις στις ΗΠΑ μέσω των υφιστάμενων περιοχών. Στη Λάρισα και αλλού και στην Σούδα που υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης δυνατοτήτων»