Άννα Διαμαντοπούλου: «Πιστεύω στην αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Θα εξυπηρετούσε και το ΚΙ.ΝΑΛ.»

Η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου μιλά στον Δημήτρη Δανίκα για την πίστη της σε μια «διόλου αλαζονική κυβέρνηση Μητσοτάκη, με διαφορετικούς τρόπους συναίνεσης, κάτι που θα εξυπηρετήσει και το ΚΙΝΑΛ»  και στηλιτεύει τη διχαστική και λασπολόγα πολιτική της κυβέρνησης

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στοwww.protothema.gr. Ακολουθούν αποσπάσματα:

[…]

– Να επιστρέψουμε στην Ελλάδα και τις τελευταίες εξελίξεις;

«Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν η “πλαστογράφηση” μιας ανύπαρκτης πλειοψηφίας. Διέλυσε τους ΑΝ.ΕΛ., αλλά στην κυβέρνηση παρέμειναν “εξαγορασμένα” στελέχη αυτού του κόμματος. Δεν λέω ούτε εννοώ ότι “εξαγοράστηκαν” με χρήματα. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Υπάρχουν οι καρέκλες. Αυτή η επίθεση στους θεσμούς δεν επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να αυτοαποκαλείται κόμμα προοδευτικό και πολύ περισσότερο δημοκρατικό».

-Μα οι οπαδοί του έτσι πιστεύουν.

«Στον 21ο αιώνα, στην Ελλάδα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι έννοιες “προοδευτικός” και “συντηρητικός”. Πρέπει να αποσαφηνιστούν. Να διευκρινιστούν. Οχι από τα λόγια και τη ρητορική των πολιτικών, αλλά από τις πράξεις, τις προθέσεις και τους στόχους».

«Πατριώτες» και «γερμανοτσολιάδες»

Μετά την έκρηξη άρχισε να ηρεμεί λιγάκι. Και έτσι αυθόρμητα, σαν κάτι να τη βασάνιζε, είπε: «Η κρίση δεν μας έχει διδάξει τίποτα για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν προκειμένου η χώρα να εξέλθει από την ομφαλοσκόπηση και την εσωστρέφεια και να βγει στο ξέφωτο της ανάπτυξης. Εμείς, εκεί, στα ίδια. Η πόλωση στα όρια του διχασμού».

[…]

Ηταν η πιο κατάλληλη στιγμή για να φέρω στην επιφάνεια τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από περιέργεια, για να μάθω ποια είναι η γνώμη του πολιτικού όντος που κάθεται μαζί μου, το οποίο επαγγέλλεται τον εκφραστή του εκσυγχρονισμού και των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων (γιατί η Αννα Διαμαντοπούλου στη συνείδησή μου εξακολουθεί να είναι πολιτικός).

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ιδεολογικοποιήσει το Μακεδονικό ή το Σκοπιανό. Από δω οι προοδευτικοί που είναι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, από κει οι κακοί, οι συντηρητικοί. Ο ίδιος διαχωρισμός που είχε πριμοδοτήσει με το δημοψήφισμα του 2015. Οσοι ήταν με το “Οχι” θεωρήθηκαν πατριώτες. Οσοι με το “Ναι”, “γερμανοτσολιάδες”. Ελα, όμως, που στη συνέχεια επακολούθησε κυβίστηση. Ετσι τώρα συμβαίνει η εξής αντιστροφή: το “Ναι” υπέρ της Συμφωνίας θεωρείται πρόοδος και το “Οχι” πατριδοκαπηλία».

-Και η δική σας γνώμη;

«Είμαι από τον Βορρά, από την Κοζάνη. Κι όμως, ήμουν υπέρ του γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις. Παρ’ όλα αυτά διαφωνώ με τον τρόπο και τη μεθόδευση. Διαφωνώ κάθετα. Ο σχεδιασμός του κυβερνητικού επιτελείου, Κοτζιά – Τσίπρα, σκόπευε στην αναστάτωση και στον διχασμό της Νέας Δημοκρατίας και στη διάλυση του ΚΙ.ΝΑΛ. Ολοφάνερες οι προθέσεις τους. Κι όμως, με τον Ζάεφ οι συνθήκες ήταν ιδανικές. Τι θα έπρεπε να είχε γίνει; Μα φυσικά να πατήσουμε πάνω στα βήματα του Ανδρέα Παπανδρέου με την ενδιάμεση συμφωνία και του Κώστα Καραμανλή. Κι έτσι να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Τι έγινε;

Μα εδώ έχουμε να κάνουμε με τις μεγάλες συμμαχίες. Αμερική, Γερμανία, ΝΑΤΟ υπέρ Τσίπρα. Ακόμα, πρόσφατα, και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έπλεξε το εγκώμιό του. Περίεργη αντιστροφή.

«Το πιο συστημικό κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι αλήθεια. Πρόθυμος ο Τσίπρας να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία των μεγάλων συμμάχων. Αλλά αυτά είναι τα δικά τους συμφέροντα. Με την ονομασία συμφωνώ απολύτως. Δεν συμφωνώ με τη “μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα. Αυτά τα δύο είναι αγκάθια. Μπορεί να τα βρούμε μπροστά μας. Οπως γνωρίζεις, στα Βαλκάνια, ιστορικά, πνέουν περίεργοι άνεμοι, πολλών και ανεξέλεγκτων μποφόρ. Πρέπει να πω ότι τώρα η Συμφωνία είναι πλέον γεγονός. Κι έτσι δεν υφίσταται νόμιμο πλαίσιο να διαφωνήσουμε εκ των υστέρων. Η Τουρκία είναι το μεγάλο πρόβλημα. Η Τουρκία έχει μπει σε νέα εποχή. Μιλάει για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Η Τουρκία εφαρμόζει επεκτατική στρατηγική. Εμείς εξακολουθούμε να στηριζόμαστε στη στρατηγική του Ελσίνκι από την εποχή του Κώστα Σημίτη».

-Θα δεχόσουν να υπουργοποιηθείς σε κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη;

«Το ερώτημα είναι υποθετικό. Πιστεύω όμως στην αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Μια τέτοια αυτοδυναμία θα εξυπηρετούσε και το ΚΙ.ΝΑΛ. ώστε να αποφύγει τα διλήμματα. Μια αυτοδυναμία που δεν θα είναι αλαζονική. Για μια συναίνεση διαφορετική. Θα είναι άραγε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανοιχτή στον διάλογο και συνεργάσιμη με τις άλλες δυνάμεις; Πάντως η πρώτη απάντησή μου στο ερώτημά σου είναι “όχι”».

-Ο Γιώργος Παπανδρέου, με πρόσφατη τοποθέτησή του, έκοψε τις γέφυρες και προς τον Τσίπρα και προς τον Κυριάκο.

«Οχι, δεν συμφωνώ. Είναι σαφές ότι το ΚΙ.ΝΑΛ. πρέπει να διατηρήσει την αυτονομία του. Εγώ, πάντως, δεν μπορώ να κατανοήσω τη λογική των ίσων αποστάσεων. Γιατί η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται έξω από κάθε προοδευτική λογική. Δες για παράδειγμα τι έγινε με το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δες ακόμα τον τρόπο με τον οποίο συγχωνεύτηκαν τόσο πρόχειρα και τόσο ερασιτεχνικά τα ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια. Αυτά τα ζητήματα και άλλα παρόμοια είναι, θα έλεγα, ακόμα πιο σοβαρά από τη Συμφωνία των Πρεσπών».

-Πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία;

«Ναι, ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα περισσότερη σχέση έχω με τη Νέα Δημοκρατία λόγω των θέσεών της σχετικά με τη φορολογία, την εξωτερική πολιτική και την Παιδεία».
Κι εκεί που ο χρόνος τελείωνε, η Αννα Διαμαντοπούλου ξέσπασε. Με τον ίδιο τόνο φωνής, αλλά με περισσότερη θέρμη: «Τα είκοσι τελευταία χρόνια συντελείται, παγκοσμίως, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση».

Διαβάστε όλη την συνέντευξη στο protothema.gr