Επιμένει στο στενό μαρκάρισμα ο ΣΥΡΙΖΑ - Και τώρα επιστολές, παρότι «έφαγε πόρτα»

Επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας, σε ανοίγματα προς τον προοδευτικό χώρο παρά την «πόρτα» που εχει «φάει» μέχρι στιγμής από ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Έθνους (Βούλα Κεχαγιά) ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να στείλει επιστολές σε πολιτικά κόµµατα και συλλογικότητες επισηµοποιώντας το προσκλητήριο για τη συµπαράταξη µε τον ΣΥΡΙΖΑ σε µία συµµαχία απέναντι στις δυνάµεις της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισµού.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, εφόσον ο πρωθυπουργός καταλήξει σ’ αυτή την απόφαση θα συµπεριλάβει στους παραλήπτες και το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάµι, όπως επίσης τη ∆ΗΜΑΡ αλλά και τη «Γέφυρα» ως συλλογικότητα, καθώς και κάθε πρωτοβουλία που θεωρεί αναγκαία τη συγκρότηση ενός ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού µετώπου εν όψει και των ευρωεκλογών.

Το θέμα  αναµένεται να απασχολήσει αύριο την Κεντρική Επιτροπή του κόµµατος σε µία συνεδρίαση που σηµατοδοτεί συγχρόνως και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας όπως προϊδέασε µεσούσης της εβδοµάδας, µετά την Πολιτική Γραµµατεία του κόµµατος, θα επαναλάβει το προσκλητήριο προς όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά κόµµατα, συλλογικότητες ή προοδευτικοί πολίτες καλώντας τους να συστρατευθούν µε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από τη στιγµή που η Κεντρική Επιτροπή του κόµµατος ανάψει το πράσινο φως, τότε θα εκδηλωθούν και οι επόµενες πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες µε επικρατέστερη την αποστολή επιστολών για τη µεγάλη προοδευτική συµµαχία αλλά και οµιλίες του πρωθυπουργού σε εκδηλώσεις, που θα έχουν ως κεντρικό περιεχόµενο τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάµεων.

 

Δεν θα ανακοινωθούν ονόματα

Σύµφωνα µε τις τελευταίες πληροφορίες, στην ΚΕ δεν θα ανακοινωθούν τελικώς ονόµατα υποψήφιων ευρωβουλευτών µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεχοµένως να επισηµοποιηθεί η πενταµελής επιτροπή η οποία θα συνοµιλεί µε τους εκπροσώπους των συλλογικοτήτων π.χ. τη «Γέφυρα» για τα κείµενα των ευρωεκλογών και την ευρωδιακήρυξη, ενώ σύντοµα θα συζητηθεί και η δυνατότητα ένταξης εκπροσώπων της σοσιαλδηµοκρατίας και στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα µιλήσει τη ∆ευτέρα σε εκδήλωση της Προοδευτικής Συµµαχίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου µε µία παρέµβαση που θα επιµείνει στην αναγκαιότητα σύγκλισης όλων των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάµεων σε ένα µέτωπο απέναντι στις δυνάµεις του νεοφιλελευθερισµού και της άκρας ∆εξιάς.

Η εκδήλωση έχει τη σηµειολογία της γιατί σε αυτή δεν θα παραστούν εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ, αντιθέτως θα υπάρξουν εκπροσωπήσεις από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, που θα επαναλάβουν την ανάγκη να υπάρξει κοινός βηµατισµός και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ικανοποίηση αλλά και αναμονή από την Γέφυρα

Σε ό,τι αφορά τη ∆ΗΜΑΡ, οι πληροφορίες συγκλίνουν στην προοπτική να ενταχθεί στην προσπάθεια για συµπόρευση µε τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε µία προγραµµατική βάση. Για τη «Γέφυρα» οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόµενο διάστηµα θα συντονιστεί και οργανωτικά, χωρίς να αποκλείεται και η πραγµατοποίηση εκδηλώσεων ανάλογων µε την Αθήνα σε άλλες πόλεις της χώρας όπως για παράδειγµα η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο κ.λπ.

Προς το παρόν η «Γέφυρα» τηρεί στάση αναµονής περιµένοντας τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και τη συστηµατοποίηση της επικοινωνίας και του συντονισµού µε το κυβερνών κόµµα. Στη «Γέφυρα» εµφανίζονται ικανοποιηµένοι καθώς η πρωτοβουλία τους αγκαλιάστηκε «απ’ όλες τις φυλές του ΣΥΡΙΖΑ» και δεν εκδηλώθηκαν αντιδράσεις. Κείµενο συµπαράστασης και συµπόρευσης µε τον ΣΥΡΙΖΑ µε υπογραφές από παλιούς ρηγάδες και στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς αναµένεται να δοθεί στη δηµοσιότητα τις επόµενες ηµέρες