Τα «μαζεύει» το BBC για την «μακεδονική μειονότητα»

Το δημοσίευμα περί «μακεδονικής μειονότητας» τροποποίησε το BBC, μετά το σάλο που ξέσπασε αλλά και την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε στο κρατικό βρετανικό δίκτυο ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς.

«Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει επίσημα μόνο μια μειονότητα, τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Ιστορικά θεωρεί τους Σλαβομακεδόνες ως γλωσσική και όχι εθνική ομάδα, αναφέροντάς τους ως σλαβόφωνους Έλληνες ή δίγλωσσους Έλληνες» τονίζει επίσης το BBC.

bbc.jpg

 

Ελληνική συνείδηση

Ταυτόχρονα, το βρετανικό δίκτυο υποστηρίζει ότι σε έγγραφο που δημοσιεύτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αναφέρεται ότι: «σχεδόν όλοι οι δίγλωσσοι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι δεν είχαν ελληνική εθνική συνείδηση, μετακόμισαν σε γειτονικά κράτη στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα». Κατ’ επέκταση, οι δίγλωσσοι που παρέμειναν είχαν ελληνική εθνική συνείδηση.

Οι διευκρινίσεις για τη θέση της Ελλάδας

«H Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει ότι η εθνικότητα του λαού της Βόρειας Μακεδονίας είναι ‘Μακεδόνας/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας – κάτι που, όπως σημειώνει εμφατικά η ελληνική κυβέρνηση, δεν κάνει καμία αναφορά για μια μακεδονική εθνότητα» σημειώνει χαρακτηριστικά το BBC.

Η απάντηση του Ντιμιτρόφ

Στη συνεργασία των δύο χωρών επικεντρώθηκε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ τόσο κατά την ομιλία του στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών όσο και στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Την ίδια ώρα όμως ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας άφησε ανοιχτό το ζήτημα «μακεδονικής μειονότητας», αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως στις ερωτήσεις.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του BBC  στην Ελλάδα, έκανε λόγο για ενδεχόμενο ζήτημα «ελληνικών υποχρεώσεων», αλλά ελληνική «εσωτερική υπόθεση», επικαλούμενος τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών που δεν επιτρέπουν την παρέμβαση της μίας χώρας στο εσωτερικό της άλλης.