Τσίπρας, Μητσοτάκης, ή... Κανένας; - Δημοσκόπηση Alco: Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και το κόστος της Συμφωνίας των Πρεσπών

Αναπότρεπτη και παγιωμένη η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Open Tv. Σύμφωνα την εν λόγω  δημοσκόπηση η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 5,7% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 43% θεωρεί πως τις εκλογές θα τις κερδίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς ωστόσο να έχει αυτοδυναμία.

Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 23,8%έναντι 18,1% του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 5,3%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,1%, το ΚΙΝΑΛ με 4,1 ενώ κοντά στο 3% βρίσκονται η Ένωση Κεντρώων με 2,7% και η ΛΑΕ με 2,6%.

Αντίθετα καταποντίζονται οι ΑΝΕΛ με 1,4% και το Ποτάμι με 1,3%. Δυναμική παρουσιάζει η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου που αποσπά ποσοτλο 1,4% ενώ το άλλο έχει ποσοστό 6,7% και οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 16,1%.

Στην πρόθεση ψήφου στα έγκυρα η ΝΔ συγκεντρώνει το 26,9% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑτο 20,4%  ενώ ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6% , το ΚΚΕ με 5,8% και το ΚΙΝΑΛμε 4,6%. Η Ένωση Κεντρώων βρίσκεται στο 3% ενώ η ΛΑΕ στο 2,9%. Αντίθετα και εδώ χαμηλά κινούνται ΑΝΕΛ και Ποτάμι με 1,6% και 1,5% αντίστοιχα, ενώ 1,5% καταλαμβάνει η Ελληνική Λύση. Οι αναποφάσιστοι βρίσκονται στο 18,2%ενώ άλλο κόμμα δηλώνει το 7,5%.

 

Τσίπρας, Μητσοτάκης, ή… Κανένας;

Στην ερώτηση για τον ποιο εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό, ο κανένας κέρδισε σε ακόμη μια δημοσκόπηση, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 29%, ο Αλέξης Τσίπρας το 24% ενώ ο κανένας συγκεντρώνει το 43%.

 

Νίκη της ΝΔ αλλά χωρίς αυτοδυναμία

Στην ερώτηση για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών το μεγαλύτερο ποσοστό θεωρεί πως η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές αλλά δεν θα έχει αυτοδυναμία με ποσοστό 43% ενώ αυτοδυναμία της ΝΔ βλέπει το 17%. Αντίθετα  το 11% πιστεύει πως θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αυτοδυναμία και μόλις το 2% με αυτοδυναμία.

 

Συμφωνία των Πρεσπών: Πόσο επηρεάζει την κυβέρνηση, ποια ονομασία επιλέγουν οι ερωτηθέντες;

Η Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται προς «καίει» την κυβέρνηση καθώς το συντριπτικό ποσοστό (59%) των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση δηλώνει πως θα συνεχίσει να αποκαλεί την χώρα Σκόπια, ενώ μόλις το 27% θα την ονομάζει με το νέο την όνομα, αυτό της Βόρειας Μακεδονίας.

Ακόμη ένα 7% δηλώνει πως θα την ονομάζει ΠΓΔΜ ενώ υπάρχει και ένα 7% δεν ξέρω, δεν απαντώ. Όσο για το αν θα επηρεάσει την ψήφο η Συμφωνία το 67% απάντησε πως θα την επηρεάσει.

 

Στραβά… αρμενίζουμε λένε 7 στους 10

Απογοήτευση για την ελληνική οικονομία εκφράζει το μεγαλύτερο ποσοστό καθώς 7 στους 10 θεωρούν πως κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 20% θεωρεί πως… πάμε καλά.

 

Πόσο επηρεάζει η αύξηση του κατώτερου μισθού και τα άλλα οικονομικά μέτρα

Η αύξηση του κατώτατου μισθού και τα υπόλοιπα οικονομικά μέτρα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, επηρεάζουν πολύ το 39% των ερωτηθέντων, λίγο το 35%ενώ καθόλου δηλώνει το 19%. Τέλος υπάρχει και ένα ποσοστό 7% που δηλώνει δεν ξέρω δεν απαντώ.

 

Τα… ίδια και χειρότερα αν κυβερνούσε η ΝΔ

Ενδεικτικό του κλίματος της απογοήτευσης είναι το γεγονός πως σε ερώτηση για το αν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν κυβερνούσε η ΝΔ, το 42% πιστεύει πως θα ήταν τα ίδια, το 30% πως θα ήταν χειρότερα, ενώ μόλις το 21% πως θα ήταν καλύτερα.

 

Πως κινούνται οι συσπειρώσεις

Όσον αφορά την συσπείρωση των ψηφοφόρων των κομμάτων η ΝΔ συσπειρώνει το 81% των ψηφοφόρων της σύμφωνα με την δημοσκόπηση ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 53%. Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφει το ΚΚΕ με 95%, ενώ το χαμηλότερο το Ποτάμι με 29%. Τέλος αναφορικά με τις μετακινήσεις ένα 17% δείχνει να απομακρύνεται από το ΣΥΡΙΖΑ ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη ΝΔ είναι μόλις 5%.