«Γιγαντιαία πρόβα πολέμου» με 102 τουρκικά πολεμικά πλοία στο Αιγαίο

Για «γιγαντιαία πρόβα πολέμου» κάνει λόγο το CNNTürk μετρώντας αντίστροφα για τη  τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα». «Σε δύο ημέρες, στις 27 Φεβρουαρίου, τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας θα ανοιχτούν στις 3 θάλασσες που την περιβάλλουν» όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ

Σύμφωνα με το σχέδιο της άσκησης, φρεγάτες και κορβέτες πλήρως εξοπλισμένες με πολεμοφόδια θα ξεκινήσουν από τις ναυτικές βάσεις του Γκιολτζούκ (θάλασσα Μαρμαρά – Κωνσταντινούπολη) και της Ακσάζ (Αιγαίο – πάνω από Ρόδο) και θα ανοιχθούν στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV Μαρία Ζαχαράκη, συνολικά 102 πολεμικά πλοίαθα συμμετάσχουν στην άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», ανάμεσά τους υποβρύχια, καθώς και εγχώριες κορβέτες.

«Το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας ενέταξε όλες τις δυνάμεις του σε αυτή τη γιγαντιαία πρόβα πολέμου», τονίζεται στο ρεπορτάζ του καναλιού CNNTürk, ενόψει της έναρξης της άσκησης.

Οχήματα πεζοναυτών, αεροπλάνα του λιμενικού, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα θαλάσσης θα λάβουν επίσης μέρος στην άσκηση, την οποία το υπουργείο Άμυνας της Τουρκία φρόντισε να διαφημίσει ακόμη και με ειδικό βίντεο κλιπ.

Για πρώτη φορά θα εκτοξευτούν επίσης στη θάλασσα τα τουρκικής κατασκευής πυρομαχικά με τα πυροβολικά συστήματα Τζιρίτ και Ουμτάς.

Από το στρατό ξηράς, θα συμμετάσχουν τα ελικόπτερα Ατάκ και από την πολεμική αεροπορία 20 μαχητικά αεροσκάφη.

Οι φρεγάτες και οι κορβέτες θα χτυπούν στόχους στην επιφάνεια της θάλασσας, τα πλοία θα εκτοξεύουν πυραύλους εναέριας άμυνας εναντίον μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ο στρατός θα πραγματοποιεί βομβαρδισμούς στην ξηρά.

Επίλεκτες μονάδες SAT και SAS μαζί με πεζοναύτες θα πραγματοποιούν αποβάσεις και, σύμφωνα με το σενάριο, θα αιχμαλωτίζει χερσαίες μονάδες του εχθρού.

Γαλάζια Πατρίδα: «Πρόβα πολέμου» στο Αιγαίο από τον Ερντογάν

Στην άσκηση θα συμμετέχει και το νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος της οικογένειας του γαμπρού του Ερντογάν, το TB2 UAV Bayaktar.

Ναυτικό, Αεροπορία και Στρατός θα συντονιστούν για να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους σε μία κοινή στρατιωτική επιχείρηση.

Μέχρι τις 8 Μαρτίου τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα επισκεφτούν 41 λιμάνια.

Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, θα παρακολουθεί την άσκηση από πολεμικό πλοίο.