Στα... μανταλάκια των διεθνών ΜΜΕ ο «γραφικός» Πολάκης

Tο ρεπορτάζ του Reuters τιτλοφορείται «Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας ζητεί από την κυβέρνηση να μαζέψει υπουργό» και σημειώνει ότι ο Π. Πολάκης, σύμφωνα με όσα λέει ο κ. Στουρνάρας, προσπάθησε να επέμβει στην ανεξαρτησία της Τράπεζας όταν του τηλεφώνησε σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Τράπεζα για το δάνειο που έλαβε.

 Είναι μόνο ένα από τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο μετά την καταγγελία του Γιάννη Στουρνάρα περί ηχογράφησής του από τον Παύλο Πολάκη  και την μετέπειτα αυτολεξεί δημοσιοποίηση της συνομιλίας τους από φιλικό προς τον υπουργό μέσο.

Σε σημερινό τους δημοσίευμα οι New York Times με τίτλο «Ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ελλάδας καταγγέλει παρέμβαση υπουργού στο έργο του», οι New York Times αναφέρονται στην κόντρα Πολάκη-Στουρνάρα που ξέσπασε μετά τις αποκαλύψεις τ για το καταναλωτικό δάνειο που πήρε από την Attica Bank ο αναπληρωτής υπουργός.

Όπως εξηγεί η εφημερίδα,  ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος – υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση – και η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχουν μια αρκετά ταραχώδη σχέση μεταξύ τους και ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο των φιλοκυβερνητικών μέσα ενημέρωσης.

«Γραφική φιγούρα»

Αναφερόμενο στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει μετά τις αποκαλύψεις για το δάνειο του Παύλου Πολάκη, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο «αναπληρωτής υπουργός Υγείας είναι μια γραφική φιγούρα που έχει φωτογραφηθεί να παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους καπνίζοντας σε εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους». Όπως επισημαίνουν οι NYT, ο κ. Πολάκης παραδέχτηκε ότι τηλεφώνησε στον κ. Στουρνάρα για να του ζητήσει να διερευνήσει τα δάνεια που φέρονται να έλαβαν μέλη της αντιπολίτευσης.

«Μια verbatim καταγραφή της συζήτησης, 450 λέξεων, δημοσιεύθηκε στη συνέχεια από μια φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα. Ο Στουρνάρας κατηγόρησε τον Πολάκη ότι κατέγραψε κρυφά το τηλεφώνημα και μετά διέρρευσε το περιεχόμενό της. Ο κ. Πολάκης αρνήθηκε ότι κατέγραψε την κλήση, όμως η καταγγελία οδήγησε έναν ανώτερο εισαγγελέα της Αθήνας να διατάξει έρευνα. Ο κ. Πολάκης ανακοίνωσε επίσης ότι έδωσε στον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας προθεσμία τριών ημερών για να διερευνήσει τα υποτιθέμενα δάνεια των πολιτικών της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με το διαρρεύσαν κείμενο της τηλεφωνικής κλήσης, που ο Πολάκης είπε ότι ήταν μια ακριβής απόδοση, ο ίδιος είπε στον Στουρνάρα: Αφού ελέγξετε το δάνειό μου ελέγξτε και τους άλλους, αλλιώς θα έρθω και δεν θα φύγω μέχρι να διατάξετε την έρευνα.»

finanncial

Οι Financial Times

«Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο οποίος κάποτε παραδέχτηκε πως όταν ήταν δήμαρχος Σφακίων στην Κρήτη, οι δημοτικοί υπάλληλοι κρατούσαν δύο διαφορετικά ταμεία, «ένα άσπρο και ένα μαύρο», είναι συνηθισμένος στα πρωτοσέλιδα. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα επικρίθηκε από τον Επίτροπο Υγείας κ. Βιτένις Αντριουκαϊτις… επειδή αγνόησε την απαγόρευση της Ελλάδας για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Ερωτηθείς να σχολιάσει ένα βίντεο που δείχνει τον κ. Πολάκης να χορεύει σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης κρατώντας ένα τσιγάρο, ο Επίτροπος είπε: «Είναι ντροπή… Αυτός ο τύπος δεν ξέρει τίποτα για την υγεία».

Αυτή είναι η καυστική αναφορά στον Παύλο Πολάκη από τους Financial Times, που επίσης ασχολείται με το θέμα.«Ο καυγάς με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας έφερε ξανά στο προσκήνιο την τεταμένη σχέση μεταξύ του κ. Στουρνάρα και της κυβέρνησης, όσον αφορά στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής της χώρας, από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας έχει διαφωνήσει αρκετές φορές με αποφάσεις κυβερνητικής πολιτικής, πιο πρόσφατα για την απόρριψη από την κυβέρνηση μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, τον Αύγουστο του περασμένου έτους», αναφέρει η οικονομική εφημερίδα.

greek

Το Reuters

«Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος ζητά από την κυβέρνηση να «μαζέψει» τον υπουργό της». Αυτός είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του Reuters που αναφέρεται στις αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος αλλά και τον σάλο που έχει ξεσπάσει μετά το τηλεφώνημα του κ. Πολάκη στον κ. Στουρνάρα.

Το πρακτορείο, αφού κάνει εκτενή αναφορά στο ζήτημα, επισημαίνει: «Τα ελληνικά ΜΜΕ ασχολούνται τακτικά με τον κ. Πολάκη Νωρίτερα αυτό το μήνα τον επέπληξε ο Επίτροπος Υγείας της ΕΕ για το κάπνισμα σε δημόσιο χώρο. Μέσω της σελίδας του στο Facebook, ο Πολάκης απάντησε στον Επίτροπο ότι δεν είναι δική του δουλειά».

Το «Bloomberg»

Με την υπόθεση ασχολείται και το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg».

«Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, λίγη ώρα πριν συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος, που είχε καλέσει τη διοίκηση της Αttica Bank για να δώσει εξηγήσεις για το καταναλωτικό δάνειο των 100 χιλιάδων ευρώ, πήρε τηλέφωνο τον διοικητή, Γιάννη Στουρνάρα και μαγνητοφώνησε την τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Tο πρακτορείο «Bloomberg» αναφέρει ότι ο Παύλος Πολάκης απαίτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα να εξετάσει και μια σειρά από άλλα δάνεια των πολιτικών του αντιπάλων.

«Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος χαρακτήρισε την παράνομη μαγνητοφώνηση και την διαρροή της τηλεφωνικής επικοινωνίας ως «ιστορικά πρωτοφανή στην Ευρώπη» κάνοντας λόγο και για επίθεση κατά της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος» τελειώνει το δημοσίευμα.

Προτεινόμενα για εσάς