Εκτάκτως, το δάνειο Πολάκη σε σύσκεψη της Τράπεζα της Ελλάδος - Το παρασκήνιο με την διαρροή του θέματος

Έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να διερευνηθούν οι όροι νομιμότητας της χορήγησης του καταναλωτικού δανείου στον Παύλο Πολάκη από την Attica Bank συγκαλεί ο διοικητής της ΤτΕ Γιαννης Στουρνάρας σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ.

Στη σύσκεψη θα παρευρεθούν στελέχη της τράπεζας προκειμένου να παράσχουν διευκρινίσεις για το θέμα.  Η Attica Bank είναι σήμερα η πέμπτη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα σε μέγεθος, μετά τις τέσσερις συστημικές (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς).

Το καταναλωτικό δάνειο, ύψους 100.000 ευρώ, που πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας  από την Attica Bank με ευνοϊκούς όρους και αμφίβολες εγγυήσεις και αποκάλυψε η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, προκαλεί ποικίλα ερωτήματα και αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο και την κοινή γνώμη.

Πώς ένας υπουργός παίρνει τόσο εύκολα δάνειο για τόσο μεγάλα ποσά σε καιρό κρίσης, ενώ για έναν απλό πολίτη δεν θα υπήρχε καμία πιθανότητα για κάτι τέτοιο; Τη στιγμή μάλιστα που είναι γνωστό πως η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας δεν είναι τέτοια που να της επιτρέπει πλουσιοπάροχα για τον πελάτη δάνεια.

Υποθήκη για σπίτι που είναι ήδη υποθηκευμένο

Ο Παύλος Πολάκης κατάφερε να πάρει σπαστά δάνειο, 70.000 καταναλωτικό και 30.000 ευρώ προσωπικό, από την Attica Bank. Και αυτό βάζοντας δεύτερη υποθήκη στο σπίτι του στα Σφακιά, για το οποίο έχει πάρει ήδη στεγαστικό δάνειο ύψους 300.000 ευρώ. Το δάνειο, μάλιστα, χορηγήθηκε με πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, σε 15 και 9 χρόνια αντίστοιχα, και αμφίβολες εγγυήσεις.

Υπενθυμίζεται όταν μόλις προχθές ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις για καταχρηστικά δάνεια που χορηγήθηκαν από την ίδια τράπεζα σε πελάτες που δεν πληρούσαν τα εχέγγυα, ξεπερνώντας την πάγια τραπεζική πρακτική, με αποτέλεσμα να κατηγορούνται ότι ζημίωσαν την εν λόγω τράπεζα και τους μετόχους της.

Το παρασκήνιο

Πολύ ενδιαφέρον έχει και το παρασκήνιο της υπόθεσης και η διαρροή της είδησης. Η Τράπεζα Αττικής είναι μια Τράπεζα πλήρως ελεγχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και η διαρροή της είδησης σε μια αντιπολιτευόμενη εφημερίδα όπως είναι το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, προφανώς και δεν είναι τυχαία. Εντάσσεται, εκτιμούν όλοι, σε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα στην Τράπεζα, καθώς μάλιστα πλησιάζουν οι εκλογές, και μετά τις κάλπες… προφανώς θα ακολουθήσουν και έλεγχοι.

Οι μπουνιές» 

Με αφορμή το δάνειο Πολάκη και την διαρροή της είδησης πολλοί θυμήθηκαν τι είχε συμβεί πριν από μερικούς μήνες με αφορμή ένα δάνειο, όπως ανέφεραν τότε οι πληροφορίες, 100.000 ευρώ. Σύμπτωση;

Τότε ο διορισμένος από την κυβέρνηση πρόεδρος της Τράπεζας ΑττικήςΠαναγιώτης Ρουμελιώτης, επιτέθηκε στον διευθύνοντα σύμβουλο Θεόδωρο Πανταλάκη, που είναι επιλογή της Τραπέζης της Ελλάδος, με γροθιές και μπουνιές…και χρειάστηκε η παρέμβαση των φρουρών και των γραμματέων για να αποσπάσουν τον δεύτερο από τα χέρια του πρώτου.

Τα γρονθοκοπήματα έλαβαν χώρα μέσα στο γραφείο του προέδρου της τράπεζας ενώ στους διαδρόμους ακούγονταν κραυγές και βαριές βρισιές.

Και άλλο δάνειο 100.000 ευρώ

Οι πληροφορίες ήθελαν τότε ως αφορμή του επεισοδίου ενα δάνειο ύψους 100.000 ευρώ για το οποίο είχε αντιρρήσεις ο Θ. Πανταλάκης. Ποιός ήταν ο αποδέκτης του δανείου; Πληροφορίες θέλουν το δάνειο να είχε αποδέκτη γνωστό δημοσιογράφο που έχει ραδιοφωνικό σταθμό και στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε είναι γνωστό αν το δάνειο ήταν επιχειρηματικό η καταναλωτικό. Απλά η ταρίφα φαίνεται ήταν η ίδια.

Οταν ο Θεόδωρος Πανταλάκης κάλεσε για εξηγήσεις στο γραφείο του τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη, η κατάσταση έφθασε στο αμήν. Μπουνιές, κλωτσιές, βρισιές και αν δεν παρενέβαιναν τρίτοι, ο Θεόδωρος Πανταλάκης δεν θα έβγαινε σώος και αβλαβής.

Το επεισόδιο δείχνει την μάχη που δίνεται στο παρασκήνιο του ΣΥΡΙΖΑ και η είδηση για το δάνειο του Παύλου Πολάκη καθόλου τυχαία δεν είναι και μάλλον έχει σχέση και με το επεισόδιο.